Razvijanje međusobnih odnosa i prijateljstva


GRADONAČELNIK grada Beograda Aleksandar Šapić i gradonačelnica gradske opštine Gazijantep Republike Turske Fatma Šahin potpisali su danas u Palati Srbija Protokol o saradnji dva grada. Ovo je jedan od 11 bilateralnih dokumenata koji su danas potpisani u okviru državne posete predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.

Foto: Grad Beograd

Cilj potpisivanja ovog protokola jeste razvijanje međusobnih odnosa i prijateljstva, zatim razvoja dva grada i unapređenje međusobne saradnje i bilateralnih odnosa. U Protokolu je precizirano da je dogovorena saradnja u oblasti privrede i industrije, kulture, umetnosti, sporta, urbanizma, zaštite životne sredine, klimatskih promena i energetike, kao i uspostavljanja statusa pobratimskih gradova.

Državna delegacija republike Turske od juče je u poseti Srbiji, a dva predsednika, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan prisustvovali su danas u palati Srbija svečanoj ceremoniji potpisivanja bilateralnih dokumenata o saradnji između dve zemlje.

Foto: Grad Beograd

Gazijantep je šesti grad po veličini u Turskoj, koji broji oko dva miliona stanovnika, sa izuzetno razvijenom industrijom. Na predlog predsednika Aleksandra Vučića, Vlada Srbije donela je odluku da se ovom gradu posle razornog zemljotresa uputi humanitarna pomoć u medicinskoj opremi, lekovima, robi i novcu. U spasavanju nakon zemljotresa učestvovalo je preko 160.000 spasilaca, među njima i spasioci iz Srbije. U maju 2024. u Beogradu je boravila tehnička delegacija Gazijantepa, koja je imala sastanke sa beogradskim kolegama iz različitih oblasti, tako da je današnje potpisivanje Protokola kruna tih dogovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Petković: Kurti želi da korisnike socijalne pomoći u leposaviću ostavi na ulici

Na samit Berlinskog procesa ne idem sa strahom, već sa oprezom

U ponedeljak novi samit Berlinskog procesa, učestvuju predstavnici Zapadnog Balkana i EU