Rebalans budžeta pred poslanicima (VIDEO)


POSLANICI Skupštine Srbije započinju raspravu o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu, a ukupno je na dnevnom redu sedam tačaka.

Foto: Printskrin

 

Đuta i Brnabić: Smanjena plata usled opomena

Radi dostojanstva narodne skupštine, ja vas molim da pročitate poslovnik – ponovo je upozorila Brnabić nakon što je Đuta spomenuo da najveći deo budžeta ide na Ekspo i francuske rafale.

– U Milanu 13 milijaradi eura, 4,3 milijarde eura u  Šangaj, samo kod nas košta ne zna se koliko. – naveo je da Srbija ima najveći budžet za Ekspo a druge države su sve mogle da organizuju za 10 milijardi.

Optužio je Brnabić da mu je smanjila 50% plate i pitao je odakle joj novac za vilu na Dedinju.

„Kao i uvek impresivno, čim naučite kako da se ponašate, ja ću prestati da vam izričem opomene.“ – odgovorila je.

Takođe je rekla će nastaviti da novčano kažnjava za svaku opomenu dok se ne „pročita poslovnik“ i da svakako novac ide u dobrotvorne svrhe tako „da ima neke koristi i od ovoga“ .

Đuta napao Stamenkovski

Citirao je izjave Milice Đurđević Stamenkovski u pokušaju da isprovocira poslanicu, međutim je predsednica Skupštine zaustavila i upozorila poslanika da jedino može njoj da se obrati, na šta je odgovorio da je Brnabić „rob poslanika“

Stošić: „Ovime se smanjuje pritisak podizanja dece“

Stošić je apsolutno podržao predloge Đurđević Stamenkovski.

Naveo je da se podstiče rađanje i da se smanjuje ekonomski teret i da će biti od izuzetnog značaja da rađanje ne sme da ugrozi ekonomsko stanje porodice već da će država biti tu da pomogne.

Uputio je apel na poslanike da glasaju za ovaj predlog izmene i  pokaže da je

Podsticaji za poljoprivredu 6 puta veći nego 2012. godine

U pregovorima i razgovorima sa udurženjima, odbor piše strategiju i navedene su preporuke.

Cilj je obnova prehrambrenog suveriniteta i prehrambrena sigurnost.

Ugovori o slobodnoj trgovini ne daju rezultate, jer uvozimo sve više mesa i mleka.

Ruralni razvoj zahteva više pažnje, kod nas se je ruralni razboj duplo manji nego u regionu.

Određeni iznos se zahteva za sezonske intervencije u slučaju kada opadaju kapaciteti proizvodnje da bi se postigao rast. 

Nikolić: „Prihode veći nego što smo očekivali od 133 milijardi dinara“

Milica Nikolić, rekla je da su svi predloženi zahtevi su u skladu sa Ustavom, kao da imamo prihode koji su veći nego što smo očekivali od 133 milijardi dinara.

Navela je da prioritet podrška rasta nataliteta, kao i za lečenje, plate u prosveti, kao i za kapitalne investicije.

Rekla je da opozicija nije podržala nijedan od ovih zahteva koja su pozitivna za narod Srbije, jer ih ne zanima od čega će država biti jača i kako će građani živeti bolje.

– Danas ih zanimaju politički poeni kojima misle da će pobediti predsednika. Velika je bruka i sramota. Sigurna sam da ga neće pobediti – izjavila je Nikolić.

Đurđević Stamenkovski: „Ovo je prava investicija, nema sigurnije investicije od rađanja“

Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Milica Đurđević Stamenkovski, predstavila je svoje predloge gde će se izmenom smanjiti dokumentaciju pri apliciranju za dečiji dodatak, smanjenje troškova školovanja u predškolskim ustanovama za decu sa invaliditetom, povećanje dečijeg dodatka (najvećeg do sada), subvencije za prve nekretnine..

Preloženi iznosi za povećanje dečijeg dodatka rođenih od 1. januara ove godine iznosi:

500 hiljada dinara za 1. dete

600 hiljada dinara za 2. dete

2 miliona dinara za 3. dete

3 miliona dinara za 4. dete

Takođe je povećana i jednokratna pomoć za drugo i treće dete (135 hiljada dinara) kao i paušal za nabavku bebi opreme.

– Ovo što danas radimo i u šta ulažemo, je blago, temelj, vrednost nad svim vrednostima. Mi danas ono što činimo, činimo za život naše zemlje. Sa rađanjem je sve moguće. Bez rađanja ne postoji ništa. – rekla je.

Mali:  „Potpuno smo stabilni, imamo visoke stope rasta“

Siniša Mali je danas predstavio izmene i dopune zakone u budžetu za dalji razvoj.

Podelio je nekoliko podataka i predstavio trenutno stanje u našoj ekonomiji.

Predstavio je ciljeve  za 2027. godinu, gde će se ulagati u infrastrukturu, kao i da se planira povećanje plata (1400 eura) , penzija i minimalaca (650 eura).

Srbija je postala druga zemlja u Evropi, posle Malte, kao najbrže rastuća ekonomija sa 4,3% rasta kao i da se približavamo standardima EU sa oko 76  milijardi bruto domaćih proizvoda.

Mali je naglasio da nikada nismo imali više zaposlenih, preciznije 2  miliona u drugom kvartalu što daje najveću stopu ikada 51,4%, takođe je naglasio i stopu nezaposlenosti od 8,2% za razliku od prethodne vlasti, gde je svaka 4 osoba bila nezaposlena 2012. godine.

Stopa nezaposlenosti kod mladih je i dalje visoka ali se drastično smanjila sa 53,5% na 20,3%

Prema poslednjem podatku u Srbiji je 3,2 milijaradi eura stranih investicija što pokazuje atraktivnost, kredibilitet i konkurentnost na tržištu.

– Veoma je važno da smo sačuvali devizni kurs. Imamo devizne rezerve, 46 tone zlata. Potpuno smo stabilni. Na računu imamo 695 milijardi dinara, apsolutno smo likvidni. Sve plaćamo u dan – rekao je Mali.

Takođe je izjavio da iako je Srbija pružila ogromnu količinu pomoći, uspeli smo da sačuvamo ekonomsku stabilnost.

Najavio je da će naredne godine minimalac biti 475 eura, a da će iznos prosečne plate koja je oko 920 eura, porasti do 1000e iduće godine.

Povećanje penzija će na inicijativu predsednika Vučića stići ranije od 1. decembra po švajcerskoj formuli, u iznosu od 435 eura,a planiraju da penzija bude do 650 eura do 2027.

Zabeležen je rast BDP-a, kako i daje odvojeno 25,6 milijardi za socijalnu pomoć, jednokratnu pomoć za prvorođenu i drugorođenu decu koja su rođena od 1. januara ove godine.

Odvojena su dodatna sredstva od 30 milijardi za zdravstvo, lečenje retih bolesti i lečenje u inostranstvu, 12 milijardi za prosvetu, 2 milijarde za nauku i kulturu kao i 48.6 milijardi za vojsku

– Nastavljamo da rastemo uz očuvanje makro ekonomske stabilnosti. Rebalans je samo nastavak uspešne ekonomske politike – rekao je Mali.

Minut ćutanja

Na predlog poslanika sazvan minut ćutanja porodici koja je tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći kod Ušća.

Počela sednica Skupštine

Predsednica Skupštine Ana Brnabić sazvala drugu vanrednu sednicu Skupštine i konstantovala 180 narodnih poslanika i predstavila dnevni red.

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je sinoć predloženi rebalans za ovu godinu u načelu i predložiće parlamentu da usvoji izmene i dopune Zakona o budžetu.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na sednici Odbora za finansija u Skupštini Srbije da je osnov za pripremu rebalansa za ovu godinu bila ekonomska situacija i program Srbija 2027 i Ekspo, što će, kako je napomenuo, biti i osnov za pripremu budžeta za 2025. godinu.

Mali je rekao da su jasno definisani prioriteti koje država sledi  i koje želi da ostvarimo do 2027. godine.

– Imamo veće prihode od 132,5 milijardi dinara, hteli smo na pravi način da raspodalimo te prihode na ono što je prioritet i što omogućava dalji,  ubrzani rast, razvoj i modernizaciju naše ekonomije – rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Ministar je naveo da je stopa rasta BDP-a u prvih šest meseci pokazala da je Srbija druga najbrže rastuća zemlja u Evropi, ocenjujući da je to veliki uspeh, te da je naša zemlja odmah iza Malte sa 4,3 odsto rasta BDP-a.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i predlozi odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2024. godinu, kao i na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024. godinu, koji je podnela vlada.

Vlada Srbije usvojila je prošlog četvrtka Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu  kojim je predviđeno da budžet Srbije zajedno sa rebalansom iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Zaracin: Kosovu preti isključenje iz Cefte i druge kazne ako nastavi sa zabranom uvoza robe iz Srbije

„JEDNOM NIŠTARIJE, UVEK NIŠTARIJE… TU PROMENE NEMA“ Đurićeva osudila sramne izjave Dragane Rakić

Spajić zaronio pred izbore u Podgorici: Čitav život mogu provesti u Crnoj Gori, a da ne otkrijem sve njene dragulje