Rekonstrukcija Vlade Srbije je iznenada najavljena: Ove dve stvari bi mogle da dovedu do promena u Nemanjinoj 11


Vesti

Politika

Rekonstrukcija Vlade Srbije je iznenada najavljena: Ove dve stvari bi mogle da dovedu do promena u Nemanjinoj 11

Možda su javnost i članovi Vlade mislili da najava da neće biti izbora do 2027. godine podrazumeva da neće biti ni turbulencija u Nemanjinoj 11, ali izgleda da su se prevarili. Premijer Miloš Vučević najavio je moguću rekonstrukciju svog kabineta, a analitičari ocenjuju da dve stvari stoje iza toga: neki od ministara su zakazali, ali i neslaganja oko rudarenja litijuma.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“ kaže za „Blic“ da ga rekonstrukcija ne čudi, ali da je prerano došla.

Blic preporučuje


„REKONSTRUKCIJA VLADE JE IZVESNA“ Vučević već razmišlja o promeni ministara: „Svi moraju da imaju osećaj odgovornosti i da znaju da nisu nezamenljivi“


„PLAN JE PUN MANDAT, ALI VIDEĆEMO“ Glišić ne isključuje mogućnost vanrednih izbora: SNS ne želi mimo volje građana da drži mandat

– Vučić je i ranije imao praksu da osveži Vladu, u slučaju da ne bude izbora. Tako je držao ministre da se ne opuštaju previše. Ova rekonstrukcija je prema mom mišljenju došla prerano, zato mislim da nije planirana i da je iznuđena – ocenjuje Pejić.

Smatra da su barem dva razloga za to:

Rekonstrukciju je najavio premijer Srbije Miloš Vučević, je pre nekoliko dana govoreći o 100 dana rada njegovog kabineta, rekao da je o tome razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i da će videti još „koje će to prolazno vreme biti“ kada će „izaći sa predlogom moguće rekonstrukcije vlade“.

Vidim ministre koji rade veoma dobro, ali nisu medijski prisutni. Vidim ministre koji su posvećeni i rade, svaki dan su na poslu. Ali možda nemaju osećaj sigurnosti ili nisu dovoljno upoznati sa alatima komunikacije, ali to ne znači da nisu dobri ministri – rekao je Vučević.

Foto: Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević / Tanjug

Miloš Vučević

Ko će platiti ceh?

Na pitanje da li će to (vidljivost u javnosti) biti jedan od kriterijuma za rekonstrukciju, Pejić kaže da ga ne bi iznenadilo da tako i bude.

Prošlo je 100 dana Vlade, što je dovoljno vremena da se vidi ko se ozbiljno prihvatio posla. Očekujem da se od ovog kabineta traži da postoji zajedništvo, da argumentacija bude jasnija i komunikacija na višem nivou. I komunikacija između ministara i sa javnošću. Bitno je da ne uzmu funkciju zdravo za gotovo, da im je važno da imaju kola, kabinet i vizit kartu – kaže Pejić.

Pročitajte još

Po pitanju Rio Tinta Vučić ostao potpuno sam: Čeka sukob s Vladom Srbije oko projekta Jadar

TEKST „BLICA“ UZBURKAO JAVNOST Nižu se reakcije, Vučević, Dačić, Tabaković, EU i Stejt department – svi pričaju o projektu Jadar

On otkriva da u istraživanjima koje radi njegova agencija, ispitanici većinski znaju za tri do pet ministara u Vladi.

– Ili ne znaju ko su ministri ili šta vode, što nije dobro. Političari moraju da imaju stav oko krupnih pitanja i ključnih stvari i da ih iskazuju. Platiće ceh ko nije bio u stanju da isprati to – napominje Pejić.

Od 2012. godine bilo je dve rekonstrukcije Vlade, ali su se uglavnom karte u Nemanjinoj 11 mešale na vanrednim izborima.

Treća rekonstrukcija od 2012.

Ako ove, za sada glasine postanu realnost, to bi bila treća rekonstrukcija, a Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za „Blic“ ocenjuje da postoje tri razloga zbog kojih SNS pokreće tu priču:

  • Da se promešaju karte u vladi jer u SNS veruju da će ministri u iščekivanju rekonstrukcije više raditi i neće biti politički lenji, što se može negativno odraziti na rejting
  • SNS radi redovna istraživanja javnog mnjenja i zbog toga želi da zameni one ministre koji ne donose popularnost i rejting
  • Rekonstrukcija vlade može biti dobra pokrivalica za druge teme tako što će odvući pažnju javnosti i medija na čak i po dva, tri meseca kako bi se prenebregli ostali problemi

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Pitanje je kada bi mogla da se desi, a Klačar kaže da je nezahvalno licitirati.

Mislim da ni u SNS trenutno ne znaju ni kada će doći do rekonstrukcije ni ko bi od ministara eventualno mogao da bude obuhvaćen njome. Nedavno je Darko Glišić, predsednik izvršnog odbora SNS, ostavio mogućnost da se održe vanredni izbori. Na taj način u SNS ne žele da isključe nijednu opciju i suze svoj manevarski prostor – navodi Klačar.

Šta je još Vučević rekao o rekonstrukciji?

Vučević je rekao da je o tome razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pa će videti još „koje će to prolazno vreme biti“ kada će „izaći sa predlogom moguće rekonstrukcije vlade“.

– Mislim da je to neophodno. Kada biste rekli da su svi nepromenljivi naredne tri ili četiri godine, mislim da to ne bi doprinelo boljim rezultatima. Ne govorim da će rekonstrukcija biti sada, ali da li će biti za šest meseci ili 12 meseci. Mislim da u jednom trenutku moramo praviti neke prolazne ocene. Da budem potpuno precizan, rekonstrukcija Vlade je izvesna, ali nije vremenski određena – rekao je Vučević.

Dodao je da je „dogovor sa Vučićem da vlada ne bude uravnilovka“, već „neka garancija za tri, četiri godine spokojstva i mira“.

O istoj temi se oglasio i Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), i krajem jula rekao, komentarišući zahteve opozicije za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, da je plan Vlade da radi pun mandat od četiri godine, ali da ta stranka „ne želi mimo volje građana da drži mandat“.



Izvor

Related posts

Hil: Srbija ima mnogo prijatelja, verujem da su SAD među njima

GDE SU GRANICE DEZINFORMISANJA O NAVODNOM ZAGAĐENJU ŽIVOTNE SREDINE – „Slučaj“ Majdanpek

Vučić se oglasio nakon sednice Vlade: Ovo su bile glavne teme