Rezolucija o Srebrenici: Šta nakon usvajanja?


Vesti

Politika

Rezolucija o Srebrenici: Šta nakon usvajanja?

Brojne i snažne reakcije nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija. Posle predsednika države i šefa diplomatije, oglasili su se premijer, gotovo svi ministri, predsednica parlamenta – nezadovoljni usvajanjem, ali zadovoljni činjenicom da se do Rezolucijom došlo tankom većinom. Poruka iz Srbije je jasna – Rezolucija ne vodi pomirenju, već otvara Pandorinu kutiju i produbljuje tenzije. Kakva je snaga Rezolucije i šta će regionu i svetu novo doneti?

Foto: Tanjug / screenshot

.

Kako se očekivalo – tako je i bilo. Među 84 glasa „za“ iznenađenja nije bilo. Većina zapadnih i skoro sve balkanske zemlje podržale su donošenje Rezolucije. Izuzetak je Mađarska – jedina iz regiona glasala je protiv. Svoju podršku Srbiji potvrdile su i Kina i Rusija.

Blic preporučuje


Vučić: „Nećemo slati protestnu notu Crnoj Gori uprkos njihovom glasu za usvajanje Rezolucije o Srebrenici“


„NA PUTU SMO DA PONOVO IMAMO SUKOB U EVROPI“ Vojni analitičar za „Blic TV“ o Orbanovom upozorenju na predratnu atmosferu (VIDEO)

Videlo se iz nastupa Nemačke ambasadorke da im je bio interes da bivše jugoslovenske republike stanu iza toga i da se postigne neka vrsta konsenzusa. Mene ne čudi ni Slovenija, ni Hrvatska. Oni su od 1991. integrisani u zapadnu transatlantsku zajednicu. Treba se podsetiti da je Nemačka prvo njih priznala, posle ujedinjenja i sada se vidi da to nije bilo slučajno – saopštio je Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Susedi, dakle nekadašnje republike SFRJ, podržale su Rezoluciju. Grčka se klackala – pa ostala uzdržana. Crna Gora svoj je glas „za“ prethodno ublažila podnošenjem amandmana. Najveće interesovanje – u regionu, pa tako i glavna vest u centralnim informativnim emisijama u Bosne i Hercegovine. Tamo je najveća pažnja posvećena Majkama Srebrenice. Hrvatska radio-televizija (HRT) suprotno očekivanom, komentariše – diplomatska pobeda Srbije. Crna Gora – između podrške i protesta.

– Podržavanje sramne rezolucije od strane Vlade Crne Gore predstavljaće političko samoubistvo – kaže jedan od učesnika protesta ispred Vlade Crne Gore.

– To je isključivo političke naravi, ništa se pravno neće promeniti usvajanjem rezolucije – obrazložio je Ivan Šimonović, ambasador Hrvatske u UN.

Nesuglasice i trzavice

Da je posredi politička odluka sa jasnim ciljevima, slažu se i istoričari.

– Ova rezolucija je politički čin koji će dovesti do destabilizacije našeg regiona. To smo mogli da vidimo i prvi put kada smo saznali da će rezolucija biti predložena, da će proizvesti nesuglasice, trzavice među državama regiona i tome ovih dana i svedočimo – zaključio je Bojan Arbutina, istoričar.

Samo 43 odsto zemalja članica UN glasalo je „za“, što pokazuje da je rezolucija na klimavim nogama, ocenjuje struka. Zbog toga će njen domet biti manji jer zemlje koje je nisu podržale, verovatno neće obeležavati 11. jul niti menjati udžbenike.



Izvor

Related posts

Počela sednica Vlade Srbije i sednica Štaba za vanredne situacije: Na dnevnom redu odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka

Jedna od glavnih tema i odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka

Vučić: Očekujem danas da Vlada donese odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka