Home Politika Rusija i Srbija godinama gaje bratsvo i prijateljstvo

Rusija i Srbija godinama gaje bratsvo i prijateljstvo

by euronet063


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas u Njujorku orden srpske zastave prvog stepena stalnom predstavniku Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasiliju Nebenzji.

ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО НЕБЕНЗЈУ ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА: Русија и Србија годинама гаје братсво и пријатељство

Foto: Printskrin

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovane su ambasadorka Ana Jevstignjejeva zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN, kao i ambasadorka Marija Zabolocka, zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN.

U narednim danima, predsednik Vučić dodeliće odlikovanja svima onima koji su pomogli Srbiji po pitanju rezolucije o Srebrenici.

– Veoma mi je drago i poštujem što smo dobili ovo odlikovanje, posebno od vas lično. Rusija i Srbija uživaju u bezgraničnim odnosima, ne samo u odnosima, već i u prijateljstvu i bratstvu. Gledamo na svet istim očima, štitimo iste vrednosti i principe, i to se odnosi na Kosovo i Metohiju, koje je srce Srbije. Srpski narod pokazuje svoje bratstvo kada su primili hiljade Rusa koji su izbegli užase revolucije, a Rusi koji su ostali u vašoj zemlji su obezbeđivali i potpuno podržavali razvoj Srbije“, rekao je Nebenzja novinarima.

On je istakao da ima mnogo rusko-američkih prijatelja iz Srbije i da oni „sa toplinom, zahvalnošću i simpatijama, pamte Srbiju“.

– Takođe, naša pravoslavna vera nas povezuje. Borili smo se zajedno tokom Drugog svetskog rata protiv nacizma, i obe naše zemlje su osetile užase i pretrpele strašne gubitke. Želimo da više ratova ne bude, ali hegemonija u nekim zemljama, čija imena svi znamo, i dalje postoje, i mi ćemo ostati na strani Srbije u njenoj borbi za očuvanje integriteta i svega što je u srcu Srbije. Još jednom, gospodine predsedniče, hvala vam na ovim dekoracijama koje ste nam uručili – rekao je Nebenzja Vučiću.

Predsednik Vučić će tokom boravka u Njujorku do 27. septembra imati bilateralne susrete sa više od 40 svetskih lidera, a sutra će se obratiti učesnicima 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Podsetimo, prethono se Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obraćanja iz Njujorka osvnuo se na histeruju ekstremista povodom najave o odlikovanju onih zemalja koje su štitile Srbiju, koje su glasali protiv rezolucije o Srebrenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like