Samit u Dubrovniku: Podrška Ukrajini, osuda ruske agresije, da li će usvojena deklaracija doneti promene


Vesti

Politika

Samit u Dubrovniku: Podrška Ukrajini, osuda ruske agresije, da li će usvojena deklaracija doneti promene

Učesnici Samita Ukrajina – Jugoistočna Evropa usvojili zajedničku deklaraciju

Deklaracija osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i pruža podršku njenoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu

Učesnici Samita Ukrajina – Jugoistočna Evropa koji je juče održan u Dubrovniku usvojili su zajedničku deklaraciju o čijem se tekstu diskutovalo, a u kojoj se daje dalja podrška Ukrajini, osuđuje ruska agresija na tu zemlju i pruža podrška njenoj nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Foto: AA/ABACA / Profimedia

Samit u Dubrovniku/Volodimir Zelenski

Potpisnici su u deklaraciji, čiji je tekst objavljen na sajtu Vlade Hrvatske, pozvali celu međunarodnu zajednicu da intenzivira podršku Ukrajini i istovremeno pozvali sve zemlje da ne pružaju materijalnu ili drugu podršku ruskoj agresiji.

Blic preporučuje


OVO JE TEKST „DUBROVAČKE DEKLARACIJE“ O UKRAJINI Vučić tražio da se neke stvari izmene: „Da nisu izmenili, baš mene briga za njihove deskripcije“


USVOJENA DEKLARACIJA Samita Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Dubrovniku: OSUDA RUSKE AGRESIJE I PODRŠKA NEZAVISNOSTI ZEMLJE

Božinović: Propali skup

Diplomata Milovan Božinović skup u Dubrovniku ocenjuje kao jedan neuspeh, skup istomišljenika, na kome nije rečeno ništa što se do sada nije čulo.

Foto: Blic TV / screenshot

Milovan Božinović

– Ja mislim da je to u svemu jedan neuspeo skup, koji je doneo onaj rezultat koji, kad ga tako pripremate kao što je rađeno, može jedino da donese. To je bio skup istomišljenika koji su ponovili još jednom, i to jezikom koji je na momente delovao mučno, pokazao svoju lojalnost NATO paktu, odnosno jednoj strani u konfliktu koji ih je zanimao, a to je taj sa Ukrajinom. Prema tome, to je jednostrani sastanak istomišljenika, gde su reciklirane poznate već teze, optužbe na račun Rusije i sve u svemu, a mogu se pozvati na njegov odjek u svetskoj štampi, koji sam pokušao da pratim koliko danas, on je praktično nikakav. Niko nije ni mislio da će ovde nešto da se postigne. Mi znamo, eto, nije to neko objašnjenje ili opravdanje, ali Zelenski je zapravo došao dva dana ranije zbog sastanka u Ramštajnu, gde je trebalo da sretne Bajdena, a do toga nije došlo, tako da je ovo sve bila jedna dosta ukopana, monotona, i na momente, rekoh, po tom nedelikatnom ispoljavanju lojalnosti, jedna manifestacija koja neće ojačati zapadne pozicije u pogledu rata u Ukrajini – naveo je gospodin Božinović.

Foto: AA/ABACA / Profimedia

Samit u Dubrovniku

Jedina stvar koja bi bila novina, jeste da je Srbija uvela sankcije Rusiji, ističe Božinović, dodajući da je bez toga konferencija „prazna ljuštura“

– Ta deklaracija je sva od opštih mesta, na kraju krajeva, ima tu osude Rusije, na momente preterane, ali s tim se, kako da kažem, može živeti. Ono što je trebalo da bude velika novost i to je ona stvar koja bi možda spasila ovu konferenciju, da se dogodila, jeste da sad Srbija odjednom objavi da će prihvatiti sankcije Rusiji. Bez toga ta konferencija je prosto, kao što rekoh, jedna prazna ljuštura koja nije nikom donela ništa novo, tako se problem Ukrajine ne rešava, to je potpuno jasno. I ona se nastavlja u tom jednom nizu tih sastanaka koji su sastanci istomišljenika, pa onda ništa i ne naprave. Ovo je treći ovakav sastanak, u Švajcarskoj je održan jedan još veći sastanak od ovoga, gde su opet istomišljenici jedan drugog hrabrili da će istrajati u svojoj politici i tako dalje, nisu pozvali Ruse čak ni na neki način posredan, na primirje, preko neke zemlje koja ima autoritet da bude posrednik, ne mogu ni svi biti posrednici. Ništa od toga nije bilo, tako da je ovo zapravo jedna kriza preko potrebnog istinskog dijaloga o ukrajinskoj krizi.

Predsednik Vučić je rekao da su određene formulacije na zahtev Srbije izmenjene. što predstavlja značajan korak za Srbiju.

Srbija potvrdila neutralan stav

– Za nas je to značajno, jer pokazuje doslednost u političkoj liniji koju mi imamo. Nije bilo lako, taj rat traje već više od dve godine, nije bilo lako istrajati na shvatanju da je pozicija Srbije neutralna.

Istakao je Božinović i dodao da Vučić ne bi otišao u Dubrovnik, da te formulacije nisu izmenjene.

Foto: Arda Kucukkaya / Profimedia

Vučić u Dubrovniku

– Verujem da ne bi otišao, smešno je govoriti o tome da je to bio neki trik ili već tako nešto, neki akt omalovažavanja. Svi znaju da Srbija ne podržava i neće prihvatiti sankcije i svi znaju da se ne bi to tako odjednom sada promenilo. Znači, potvrđena je naša pozicija, ima i spekulacija da se Rusiji možda neće dopasti i sigurno se neće dopasti. Međutim, rekao bih, ovaj rat je i Rusiju naučio da mora prihvatiti i neke stvari na koje nije računala. Ovaj rat ne ide onako kako se mislilo da će na početku njegovom ići. Ukrajina ne može da pobedi, odavno to više nije Ukrajina. Međutim, još uvek postoje opcije mira i, kako da kažem, istorijsko delo i herojsko će napraviti onaj ko uspe, a to verovatno ne mogu više biti zavađene strane, tu mora biti neki autoritet izvan koji bi uspeo da nađe platformu da se o tome razgovara – navodi on.

On ističe da ovakav potez može sačuvati odnos Srbije i Rusije

– Svi su sazrevali tokom ovog rata koji je jedan rat propagande i koji je degenerisao politički diskurs na nivo, čak bih rekao, vulgarne propagande. Svi znaju šta znači junačiti se ili falsifikovati činjenice o ratnom bojištu. Rusi znaju da u Srbiji imaju saveznika, ali imaju državu iz koje neće proisteći neki problem za Rusiju. Srbija se još uvek drži u jednoj pristojnoj poziciji prema Rusiji, na kraju i prema Ukrajini.

Foto: Blic televizija / Ringier

Gde gledati BLIC TV



Izvor

Related posts

Vučić danas sa šefom češke diplomatije Janom Lipavskim

Marinika Tepić javno targetira srpske profesore koji nisu protiv projekta Jadar!

Redžep Tajip Erdogan u Srbiji: Šta Beogradu donosi poseta turskog predsednika