Skupština Srbije: Poslanici nastavili raspravu o 60 zakonskih predloga, Marijan Rističević u klinču sa Slavicom Radovanović


Vesti

Politika

Skupština Srbije: Poslanici nastavili raspravu o 60 zakonskih predloga, Marijan Rističević u klinču sa Slavicom Radovanović

Poslanici Skupštine Srbije danas, šesti dan za redom, nastavljaju sa radom – raspravom o 60 tačaka dnevnog reda, pošto su juče završili raspravu o pojedinostima na zakonski predlog u vezi sa povećanjem pretplate za javni servis.

Foto: screenshot

Radovanović i Rističević bili su u centru pažnje na početku nastavka sednice u Skupštini Srbije

Polemika Aleksića i Brnabić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je iskreno zabrinuta zbog stepena nekorektnosti, poluinformacija, lažnih informacija, neistina koje iznosi opozicija vezano za eksploataciju litijuma. Ona se obratila posle izlaganja šefa poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića koji je postavio nekoliko pitanja u vezi sa litijumom, navodeći da je zabrinuta i pozvala opoziciju da pokaže odgovornost.

Iskreno sam zabrinuta, ne zaprepašćena, već zabrinuta zbog stepena nekorektnosti, poluinformacija, lažnih informacija, neistina, koje ste izneli, a posebno zato što ste ih izneli dan nakon protesta koji su prešli svaku crvenu liniju u javnom diskursu, gde su građani mogli da čuju da je neko satanista, gde su mogli da čuju od agronoma da će se deca rađati sa anomalijom. Od agronoma. I pozvala sam čitavu opoziciju da preuzme odgovornost za to šta radimo u ovoj zemlji – rekla je Brnabić, dodavši da je „umesto odgovornosti čula da opozicija i dalje poziva ljude da dolaze na takve proteste“.

Aleksić je prethodno izjavio da je kontradiktorno da, posle izlaganja guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, neko spominje otvaranje rudnika litijuma. On je predstavnicima vlasti poručio da „otimaju javna dobra“ koja pripadaju svim građanima, a uloga države je, kako kaže, da štiti javna dobra, a ne da se, kako je rekao, povija pred kapitalistima i da od zemlje pravi rudarsku koloniju. Dodao je da je „Rio Tintu“ i Australija, njena matična zemlja, zabranila da kopa, a da je srpska vlast, kako tvrdi, najveći lobista te kompanije, kao i da se priča o rudarenju i zaštiti životne sredine, dok se prevrću vagoni sa sumpornom kiselinom, imamo Bor i Majdanpek, divlje deponije…

Radovanović i Rističević u klinču: Nećete pričati dok se ne izvinite policijskim službenicima

Na početku nastavka sednice reč je dobila Slavica Radovanović, poslanica Narodnog pokreta Srbije – Novo lice Srbije koju je predsedavajuća Marina Raguš nekoliko puta prekidala zbog nepoštovanja Poslovnika, da bi potom dala reč Marijanu Rističeviću, poslaniku koalicije oko SNS.

Međutim, Radovanović je tada prišla Rističeviću i tražila da se pre govora izvini, kako je rekla, policijskim službenicima zato što ju je juče nazvao „pukovnicom koja lepo izgleda“.

Na to se Rističević nasmejao i u jednom trenutku je zagrlio, ali Radovanović nije odustajala od tog zahteva

– Nećete pričati dok se ne izvinite policijskim službenicima. Dokle god se ne izvinite što ste rekli da sam samoprozvana, nećete pričati ni o čemu. Možete da se vratite na vaš traktor i obrađujete zemlju – poručila je Radovanović Rističeviću.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Raguš je nekoliko puta reagovala opomenama da bi potom predsedavanje preuzela Ana Brnabić koja je nakon kraćem razgovora sa Radovanović uspela da odobrovolji poslanicu pa je sednica nastavljena.

Kada je Rističević konačno dobio priliku da govori obratio se Slavici Radovanović.

Ja se izvinjavam gospođi koja je sama sebi dodelila pukovnički čin – poručio je Rističević.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Ipak, opomenu je Raguš izrekla poslanici Radovanović jer, kako je rekla, „veruje da je zagrljaj poslanika Rističevića bilo jedno veliko izvini“, a njoj da je prekršila Poslovnik jer je prišla Rističeviću i prekinula ga u izlaganju.

Na sednici Skupštine na dnevnom redu je pretres po amandmanima na izmene i dopune Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Među tačkama dnevnog reda je i Deklaracija, koja je usvojena na Svesrpskom saboru



Izvor

Related posts

Poslanici sutra započinju raspravu o rebalansu budžeta

Svetski lideri stižu danas na samit o budućnosti u okviru Generalne skupštine UN-a, među zvaničnicima i Vučić

NE PROĐE DAN BEZ NAPADA: Đilas i islamisti nastavljaju koordinisanu kampanju laži protiv Vučića i Srbije (FOTO)