Skupština Srbije: Poslanici vlasti i opozicije u svađi zbog kvoruma


Vesti

Politika

Skupština Srbije: Poslanici vlasti i opozicije u svađi zbog kvoruma

Umesto rasprave o litijumu, jučerašnja sednica Skupštine Srbije krenula je sasvim neočekivano – bez kvoruma. Tako je bar rečeno na početku zasedanja, zbog čega je određena i pauza, i to je bio sasvim dovoljan povod da rasprava krene u sasvim drugom pravcu. Poslanici vlasti tvrdili su da bez njih nije bilo uslova za početak zasedanja, dok su poslanici opozicije optuživali vlast da je to bila planirana strategija kako bi ih prikazali neozbiljnim.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

Baš kao i ova danas, i jučerašnja sednica imala je jednu tačku dnevnog reda – Predlog zakona o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Kao i juče, i danas je usledilo prebrojavanje pre nastavka zasedanja, pa se iz drugog pokušaja od nešto više od 50 došlo do 155 poslanika.

Blic preporučuje

Zasedanje je počelo intoniranjem himne Srbije, ali je na iznenađenje svih ubrzo prekinuto jer je predsednica Skupštine Ana Brnabić konstatovala da – nema kvoruma.

U Skupštini su na početku zasedanja bili prisutni poslanici vladajuće većine ali oni nisu, navodno, ubacili identifikacione kartice, tako da je elektronskim sistemom, kako je rekla Brnabić, utvrdio prisustvo samo 67 narodnih poslanika.

Određena je pauza, nakon koje je zasedanje nastavljeno i to tako što je ona zamolila poslanike SNS da se registruju i obezbede kvorum.

Reakcije su, očekivano, odmah usledile, pa je poslanik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović rekao je da je odlaganje „manipulacija vlasti u cilju da do rasprave uopšte ne dođe“.

– Poslanici opozicije koji su predložili taj zakon bili su u sali u 10 časova, kad je bio zakazan početak sednice, ali su poslanici SNS odbili da se prijave da su prisutni – kazao je Lazović.

Jovanov: Želeli smo da pokažemo koliko žele raspravu

Odmah na to se javio i predsednik poslaničke grupe oko SNS-a Milenko Jovanov.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Milenko Jovanov

– Videli ste kako je počela sednica, koja je podneta na zahtev 86 poslanika, a bilo je prisutno 69. Petnaest poslanika nije bilo u sali. Želeli smo da pokažemo koliko oni zaista žele da do rasprave dođe – rekao je Jovanov.

Aleksić: Strategija da pokažu da smo neodgovorni

Govoreći o tome, poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da na početku sednice nije bilo nekoliko poslanika opozicije, ali da ih je bilo „mnogo više od broja koji je rekla predsednica parlamenta Ana Brnabić“.

Izgleda da im je strategija bila da prekinu sednicu i kažu da nema kvoruma i kako je opozicija neodgovorna. Nas je bilo 90, a za kvorum je dovoljno prisustvo 84 poslanika – rekao je Aleksić.

Uz konstataciju da je Predlog zakona potpisalo 86 opozicionih poslanika, i pitanje „gde su ti iz opozicije koji nisu došli na sednicu“, kao i ko su oni, Aleksić kaže da su svi poslanici iz poslaničke grupe Narodni pokret Srbija na čijem je čelu bili prisutni. Ipak, nije odgovorio ko nije.

Grbović: Prvi put u istoriji parlamentarizma

Isto tvrdi i Pavle Grbović, iz Pokreta slobodnih građana.

– E ovo se zaista desilo prvi put u istoriji parlamentarizma. Brojali su kvorum kao što broje i glasove na izborima. Ajde što ljudi koji su bili u sali nisu registrovani kao prisutni, već je i “odsutna” osoba utvrdila nepostojanje kvoruma. Predsednica Narodne Skupštine koja “nije bila u sali” je utvrdila nepostojanje kvoruma i odložila početak sednice – napisao je na društvenoj mreži „Iks“ Grbović.

Fantomski spisak

U međuvremenu, na društvenim mrežama osvanuo je i navodni spisak poslanika koji nisu bili prisutni na početku sednice, na kome su se našli poslanici i iz DS, Ne davimo Beograd (NDBGD), PSG, POKS, NADA…

Neki od njih su to vrlo brzo demantovali, među njima i poslanik NDBGD Dobrica Veselinović, koji je reagovao na jednu objavu na „Iksu“, uz optužbu na račun SNS.

– U sali, i pre 10h. Evo i slike, sem ako niste odlučili da više verujete SNSu – napisao je on.

Foto: Twitter / screenshot

.

Reagovao je i Vladimir Pajić iz PSG, koji se takođe našao na tom spisku. On je postavio sliku uz tvrdnju da je prisustvovao intoniranju himne neposredno pre provere kvoruma.

Foto: Twitter / screenshot

.



Izvor

Related posts

Ministarka Đedović Handanović o provokacijama opozicije: Jedino što su mogli da mi zamere bio je moj ton

ŽELjKA CVIJANOVIĆ: Srbija je regionalni lider i najvažnija zemlja Balkana

Imam više radnog iskustva i diploma nego polovina ovde prisutne opozicije zajedno