Slušamo da nas izdajnici nazivaju izdajnicima


MENI je drago što smo konačno došli do toga da možemo da vidimo da su maske pale. Rezolucija svesrpskog sabora je izazvala ove da kažu – voleli biste da priznamo Kosovo, da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, voleli biste da uđemo u NATO pakt, da Republike Srpske nema – izjavio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin na sednici Skupštine Republike Srbije odgovarajući Ponošu i ostlim opozicionim poslanicima.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Istakavši da se zna šta je vrhovni autoritet opozicije, a to je američki ambasador, Vulin je rekao da će govoriti njihovim rečima jer u njegove možda sumnjaju i ne veruju. „Građani Srbije, da vidimo kako Amerikanci govore o gospodinu Ponošu i ostalima. Dakle Vikiliks, ne srpska služba, ne srpske novine nego Vikiliks.

Depeša 06 Bgd 880 kaže – general Ponoš je nedvosmislen oko strateške opredeljenosti srpskih oružanih snaga ka ulasku u Partnerstvo za mir i konačnom učlanjenju u NATO”. Ponoš je, da bi taj cilj bio ostvaren, naveo izazove dok razgovara sa Amerikancima, dok im se nudi za načelnika Generalštaba, kaže – pred njim je izazov da se Vojska Srbije samoukine, smanjenje ljudstva na 27.000 umesto postojećih 62.000, velika redukcija i zatvaranje vojnih baza i usvajanje moderne strukture vojnih snaga”, a kao najvažnije Ponoš je rekao “da je promena stanja svesti oružanih snaga a naročito oficira predstavlja izazov. E pa to je ono kada najbolje među nama pošaljete u Hag, to je ta promena stanja svesti. 

Vikiliks dalje kaže, slična depeša br. 842 – reforma srpske odbrane obezbeđuje vojnu orjentaciju i stav koji će biti u našem, američkom interesu i dodaje – u srcu reforme sistema odbrane je zamenik načelnika Generalštaba general-major Zdravko Ponoš“. Znači, znaju oni odlično, znaju ko je taj ko će učiniti ono što će ih obradovati, a našu vojsku sasvim sigurno neće, zato i slušate ovaj besmisleni i glupi pokušaj da nas posvađate sa Republikom Srpskom i Ruskom Federacijom –  naglasio je potpredsednik Vlade RS Vulin.

Obraćajući se u Skupštini Vulin je dodao „Majkl Polt se obraća u Depeši br. 1382 gospodinu Koštunici i kaže -zahtevam razrešenje pitanja komandovanja vojskom uključujući imenovanje Ponoša za načelnika Generalštaba.

Koštunica primećuje da je čudno, da izgleda znaju o Ponošu više od njega, a Polt zaključuje u sledećem dokumentu – Koštunica izgleda blokira Tadićeve pokušaje da imenuje politički lojalnog i reformistički nastrojenog Ponoša.

Američki diplomata Polt se pominje i u Depeši 1959 i kaže – Tadić je ukazao da će svoje javno i jasno obavezivanje na evroatlantske integracije i posvećenost saradnji sa NATO najbolje dokazati tako što će potvrditi imenovanje Ponoša kao načelnika Generalštaba. E to vam je najviše i najbrže unapređeni oficir u istoriji srpske vojske. Živojin Mišić je za njega jedan sporać, sporo je prolazio kroz Vojnu akademiju i sve ostale ratove, nije stigao tako brzo da postane načelnik Generalštaba kao što je gospodin Ponoš postao.

– Vidite šta su zasluge. A da pričamo jezikom brojeva, 2006. godine Vojska Srbije raspolagala je sa 700 tenkova, 90 helikoptera, 850 oklopnih transportera, 140.000 komada različitog pešadijskog naoružanja i 1.800 raketnoartiljerijskih sistema. 2008. godine, nakon smene gospodina Ponoša, 220 tenkova, 45 helikoptera, 500 transportera, 70.000 komada pešadijskog naoružanja i 290 komada artiljerijskoraketnih oruđa. Dakle, za dve godine uništeno je više naoružanja nego što je NATO pakt uspeo da nam uništi. Za samo dve godine. Reći će, zastarelo naoružanje, i to zastarelo se i te kako koristi, kao što vidite tenkovi T 55 odlično funkcionišu i u Siriji i u Ukrajini a mi smo ih sekli i uništavali, mi smo valjda savremeniji i jači od Rusije i Ukrajine pa ćemo mi da pokažemo šta treba da uradimo, odnosno mi ćemo da se umilimo ovima koji kažu za gospodina Ponoša da je pred njim izazov za samoukidanje vojske. I onda slušamo ovde da nas takav čovek naziva izdajnicima – rekao je Vulin.

Potpredsednik srpske Vlade je istakao da ć Svesrpska deklaracija jeste istorijska, nikada u istoriji srpskog naroda nisu dva najviša zakonodavna organa srpskih država donela zajedničku deklaraciju, uvek su to pisali neki pisci, ministri, pojedinci, a sad je prvi put seo narod. I sad vidite koliku mržnju dobijamo ovde.

BONUS VIDEO: GLASAO VULIN: Potpredsednik Vlade obavio građansku dužnost

Истакавши да се зна шта је врховни ауторитет опозиције, а то је амерички амбасадор, Вулин је рекао да ће говорити њиховим речима јер у његове можда сумњају и не верују. „Грађани Србије, да видимо како Американци говоре о господину Поношу и осталима. Дакле Викиликс, не српска служба, не српске новине него Викиликс. Депеша 06 Бгд 880 каже – “генерал Понош је недвосмислен око стратешке опредељености српских оружаних снага ка уласку у Партнерство за мир и коначном учлањењу у НАТО”. Понош је, да би тај циљ био остварен, навео изазове док разговара са Американцима, док им се нуди за начелника Генералштаба, каже – „пред њим је изазов да се Војска Србије самоукине, смањење људства на 27.000 уместо постојећих 62.000, велика редукција и затварање војних база и усвајање модерне структуре војних снага”, а као најважније Понош је рекао “да је промена стања свести оружаних снага а нарочито официра представља изазов“. Е па то је оно када најбоље међу нама пошаљете у Хаг, то је та промена стања свести.
Викиликс даље каже, слична депеша бр. 842 – „реформа српске одбране обезбеђује војну орјентацију и став који ће бити у нашем, америчком интересу” и додаје “у срцу реформе система одбране је заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Здравко Понош“. Значи, знају они одлично, знају ко је тај ко ће учинити оно што ће их обрадовати, а нашу војску сасвим сигурно неће, зато и слушате овај бесмислени и глупи покушај да нас посвађате са Републиком Српском и Руском Федерацијом“, нагласио је потпредседник Владе РС Вулин.

Обраћајући се у Скупштини Вулин је додао „Мајкл Полт се обраћа у Депеши бр. 1382 господину Коштуници и каже „захтевам разрешење питања командовања војском укључујући именовање Поноша за начелника Генералштаба“. Коштуница примећује да је чудно, да изгледа знају о Поношу више од њега, а Полт закључује у следећем документу – „Коштуница изгледа блокира Тадићеве покушаје да именује политички лојалног и реформистички настројеног Поноша“. Амерички дипломата Полт се помиње и у Депеши 1959 и каже – „Тадић је указао да ће своје јавно и јасно обавезивање на евроатлантске интеграције и посвећеност сарадњи са НАТО најбоље доказати тако што ће потврдити именовање Поноша као начелника Генералштаба“. Е то вам је највише и најбрже унапређени официр у историји српске војске. Живојин Мишић је за њега један спораћ, споро је пролазио кроз Војну академију и све остале ратове, није стигао тако брзо да постане начелник Генералштаба као што је господин Понош постао. Видите шта су заслуге. А да причамо језиком бројева, 2006. године Војска Србије располагала је са 700 тенкова, 90 хеликоптера, 850 оклопних транспортера, 140.000 комада различитог пешадијског наоружања и 1.800 ракетноартиљеријских система. 2008. године, након смене господина Поноша, 220 тенкова, 45 хеликоптера, 500 транспортера, 70.000 комада пешадијског наоружања и 290 комада артиљеријскоракетних оруђа. Дакле, за две године уништено је више наоружања него што је НАТО пакт успео да нам уништи. За само две године. Рећи ће, застарело наоружање, и то застарело се и те како користи, као што видите тенкови Т 55 одлично функционишу и у Сирији и у Украјини а ми смо их секли и уништавали, ми смо ваљда савременији и јачи од Русије и Украјине па ћемо ми да покажемо шта треба да урадимо, односно ми ћемо да се умилимо овима који кажу за господина Поноша да је пред њим изазов за самоукидање војске. И онда слушамо овде да нас такав човек назива издајницима“, рекао је Вулин.

Потпредседник српске Владе је истакао да „Свесрпска декларација јесте историјска, никада у историји српског народа нису два највиша законодавна органа српских држава донела заједничку декларацију, увек су то писали неки писци, министри, појединци, а сад је први пут сео народ. И сад видите колику мржњу добијамо овде.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Hrvatski pisac Ante Tomić stao u zaštitu Sergeja Trifunovića: Osećam se besno i osramoćeno

„VREME U AVIONU ISKORISTIĆU ZA PRIPREMU GOVORA U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN“ Vučić krenuo za NJujork

U Velikoj Britaniji uskoro počinje da radi prvi rudnik litijuma