Specijalna emisija i obraćanje predsednika Aleksandra Vučića povodom krize na KiM počinje na Blic TV


Vesti

Politika

Specijalna emisija i obraćanje predsednika Aleksandra Vučića povodom krize na KiM počinje na Blic TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Palate Srbije povodom niza akcija kosovskih vlasti usmerenih prema srpskom stanovništvu na severu Kosova.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Predsednik je naglasio da je Beograd uvek otvoren za dijalog sa Prištinom i da je spreman da ode u Brisel kako bi nastavio dijalog sa Kurtijem, ali da Srbija neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva, te da je očekivano da se sa dalekosežnim i važnim predlozima izađe pred Skupštinu Srbije već tokom oktobra.

Srbija u nelakoj situaciji po pitanju KiM – bolna tačka

„Srbija se nalazi danas u nelakoj pravno političkoj situaciji po pitanju KiM, ekonomski veoma dobro, možda i odlično. Ono što ostaje naša najbolnija tačka jeste Kosovo i Metohija. Pre nego što ukažem na konkretne mere, želim da nekoliko rečenica ukažem na kontekst u kojim donosimo mere koje ćemo izneti“.

„Kosovo je najskuplja reč za svakog Srbina istovremeno, najlakše potezana i neretko nepodnošljivo njena zloupotreba nas je dovodila do lošeg. Niko nikada neće biti zadovoljan. Šta god da smo predložili, svi bi bili protiv. Oni koji pozivaju na oružje prvi dan da ih pozovemo da neameste krevet u kasarni, rekli bi da je to teško. Oni koji pozivaju na nezavisnost Kosova, rekli bi nam vi ste izdajnici. I to čujete na svakom mestu.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

„Iako sam predsednik koji je obavio najviše razgovora, svi ostali nisu videli deseti deo. Ne postoji čudotvorac koji Srbima može da donese dobro rešenje za KiM. Poznajem svako srpsko selo, gotovo da znam svaku srpsku kuću na Kosovu i Metohiji, znam sve probleme. Ja znam da nema dobrog rešenja. Svi će samo da čekaju kraj našeg obraćanja da bi se sa svojim lagodnim rešenjima ustremili na domaću javnost, da bi ukazali kako smo nesposobni, a oni su eto sposobni. Ovde je reč i o onima koji dolaze sa Zapada“.

Već od 81. godine Albanci su videli svetlo na kraju tunela kada su krenuli štrajkovi

Kosovo je gubilo stanovništvo već od 81. godine Albanci su videli svetlo na kraju tunela kada su krenuli štrajkovi. Čekali su svoj trenutak, mi nismo razumeli sve što se zbiva u svetu i za to smo platili visoku cenu. Tragičnu cenu smo platili. Kosovo je demokratko pitanje i mislili su da će ga lako rešiti.

On je podsetio i na istorijska dešavanja, od 1981. godine, NATO agresije, Martovskog pogroma, jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova.

„85 zemalja priznalo je nezavisnost Kosova, i ta priča je za njih završena. Do 2013. godine imali potpuni ekonomski kolaps, rušenje nekoliko država u kojima smo bili. To je praćeno uz opštu nebrigu. Imamo 112 zemalja koji priznaju nezavisnost. Samo najsnažniji i koji imaju sličnu situaciju kao mi ostaju na našoj strani. Tada dolaze razgovori i pregovori oko Briselskog sporazuma“.

On je istakao da u narednom periodu možemo da očekujemo lošije vesti jer kod njih slede izbori.

„Ne interesuje njih sudbina naše dece i lažu kad kažu da ih interesuje. Svaku našu meru sagledavaju iz ugla nezavisnog Kosova. Imamo više hrabrosti, ogoljavamo tu vrstu licemerja, podržavamo narod, snažimo ga. Svom svojom snagom i svim svojim znanjem, podržavajući dijalog, ali tražeći prava koja moraju biti dostignuta“.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Nakon obraćanja javnosti, na Blic TV možete pratiti specijalnu emisiju, a u studiju Blic TV analiziramo najavljene mere i poteze. Gosti Ivane Mastilović Jasnić biće diplomata Zoran Milivojević i potpredsednica Skupštine Srbije Snežana Paunović.



Izvor

Related posts

Vučić za Politiko: Brisel zna koja strana koči dijalog, ali to neće javno da kaže

Ispovest komšija Dejana Radića iz Starog Gracka koga su pretukli Albanci (FOTO)

Direktor KBC Gračanica: Pretučeni Radić stabilno,upućen u KBC Kosovska Mitrovica na dalju dijagnostiku