„Srbija protiv nasilja“: Postoji li nada za ponovno okupljanje raspadnute koalicije?


Vesti

Politika

„Srbija protiv nasilja“: Postoji li nada za ponovno okupljanje raspadnute koalicije?

Kraj lokalnih izbora nije označio i novi početak „Srbije protiv nasilja“ pošto se čini da nekadašnji saborci i dalje vode predizborne bitke za i protiv bojkota s tim što su sada dobili novog igrača ili „jabuku razdora“ – Sava Manojlovića i pokret „Kreni promeni“. Analitičari ocenjuju da zasad ne postoji poseban razlog za ponovno okupljanje pogotovo što novi izbori nisu ni na vidiku.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

U jeku prepucavanja „za i protiv bojkota tokom predizborne kampanje između nekadašnjih članova „Srbije protiv nasilja“ provejavale su najave da će i jedni i drugi (bojkot opozicija i „Biramo borbu“) nakon izbora nastaviti zajedno da se bore za bolje izborne uslove.

Blic preporučuje

Ipak, čini se da su i u postizborno doba nastavili istom stazom pošto međusobno prebacuju odgovornost za izborni rezultat. U takvim okolnostima teško je očekivati da opozicija uskoro sedne za isti sto, pogotovo što sledi leto i sezona godišnjih odmora.

Četiri razloga zašto je novo okupljanje daleko

Dejan Bursać, politikolog, smatra da će se „Srbija protiv nasilja“ teško opet okupiti uskoro iz četiri razloga:

Foto: Nova S / screenshot

Dejan Bursać smatra da za sad ne postoji podsticaj za novo okupljanje „Srbije protiv nasilja“
  1. Postoji očigledan jaz koji je sad napravljen sa tom idejom da se bojkotuju izbori od strane dela opozicionih partija.
  2. Očigledan je i transfer popularnosti unutar opozicije koji je nastao izlaskom na izbore jednog novog aktera u smislu pokreta „Kreni promeni“ i Sava Manojlovića. Sad je pitanje kako će se taj pokret pozicionirati.
  3. Uspeh opozicionara u Nišu pokazao da sada na njih treba ozbiljnije računati i da nije sva opoziciona scena skoncentrisana u Beogradu i Novom Sadu.
  4. Nema nekakvih izbora na vidiku, a ni posebnog podsticaja za ponovno novo okupljanje.

Trzavice počele još u izbornoj noći

Još u izbornoj noći bilo je jasno da „sile privlačenja“ između nekadašnjih saboraca ne struje kao nekada pošto je Radomir Lazović iz ZLF-a direktno optužio deo bivše koalicije za „teške i bolne klipove u točkovima„.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Dragan Đilas, predsednik SSP, je najpre rekao da ne oseća odgovornost za loš rezultat opozicije da bi tri dana kasnije otkrio i da postoje „trzavice“ sa Narodnim pokretom Srbije.

Lider SSP optužio je Đorđa Stankovića, potpredsednika Narodnog pokreta Srbije, da je zajedno sa listom „Biramo Niš“ praktično onemogućio SSP-u da izađe na izbore u tom gradu.

„Krivicu za raspad Srbije protiv nasilja snose svi“

Stanković na to nije hteo da mu odgovori, ali se Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije dotakao odnosa u opoziciji.

– Naš protivnik je isključivo vlast i bavićemo se samo režimom. Neophodno je promeniti taktiku koja ne daje rezultate. Opozicija je upala u vrtlog rijaliti-estradne politike gde godinama unazad jurimo sopstveni rep bez suštinskih i korenitih stvari koje bi nas dovele u situaciju da pobedimo režim. Opozicija ne radi snažno i jako na sebi, a suština je da treba da jača, što se sada i pokazalo – ocenio je Aleksić.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Aleksić kaže da krivicu za raspad „Srbije protiv nasilja“ snose svi

Kako je rekao, krivicu za raspad „Srbije protiv nasilja“ snose svi i nema nevinih.

– Ne postoji nijedna stranka iz koalicije SPN koja negde nije izašla na izbore. Ovde se radi o tome da je bojkotovan samo Beograd, strašan problem, jer ovog puta je u mnogo manjoj meri bilo fantomskih birača, mi smo taj momentum naleta izgubili time što smo počeli da se bavimo nekim drugim stvarima, a ne kampanjom – naveo je Aleksić.

POKS i PSG više ne mogu da sarađuju?

Nakon izbora odnosi su zaoštreni i van nekadašnje „Srbije protiv nasilja“ odnosno između potpisnika „Dogovora za slobodne i poštene izbore“.

Vojislav Mihailović, lider POKS-a je saopštio da je, „nakon ponovne izborne krađe“, vreme pokazalo ispravnost stava da je cela opozicija trebalo prvo da se izbori za normalne izborne uslove i da odnos te stranke prema delu opozicije koji je izašao na izbore „više neće biti isti“.

Foto: TANJUG VIDEO / Tanjug

POKS i PSG bili su potpisnici „Dogovora o slobodnim i poštenim izborima“ zajedno sa Proglasom

Ubrzo je stigao odgovor Pavla Grbovića, predsednika PSG-a. Kako je rekao, ne pada mu na pamet a dopusti da im moralne lekcije dele „dojučerašnji članovi ‘komunalne koalicije’ u Novom Sadu, nosioci sablji, poštovaoci lika i dela Aleksandra Vulina ili Vučićevi nenaplaćeni analitičari koji su do juče sa Bokanom i Sarapom trovali sa Pinka“.

Usledio je kontraodgovor Mihailovića koji je poručio da „najnovije izjave Grbovića“ obiluju „zlonamernim netačnostima usmerenim protiv POKS“ i dodao da „saradnja sa blokom stranaka koje predvodi Grbović neće više biti moguća“.



Izvor

Related posts

Počela sednica Vlade Srbije i sednica Štaba za vanredne situacije: Na dnevnom redu odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka

Jedna od glavnih tema i odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka

Vučić: Očekujem danas da Vlada donese odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka