Srbija uvodi sankcije Rusiji? Vučić najavio tešku nedelju, u sredu u Dubrovniku sastanak, prisustvuje i Zelenski


Vesti

Politika

Srbija uvodi sankcije Rusiji? Vučić najavio tešku nedelju, u sredu u Dubrovniku sastanak, prisustvuje i Zelenski

Pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Srbija ključna za Zapad zbog želje da deblokira procese u regionu

Da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji – pitanje je koje se postavlja već više od dve i po godine od kako je počeo rat u Ukrajini, a ta dilema bi ove nedelje mogla da bude posebno u fokusu pošto se očekuje da će Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, u sredu na forumu Jugoistočne Evrope u Dubrovniku tražiti u tekstu deklaracije da se i Srbija pridruži sankcijama.

Foto: AP/ Efrem Lukatsky, Shutterstock/ Adam Radosavljevic / Ringier

.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je ovu nedelju kao tešku jer ga odmah po završetku Hamburške konferencije o održivosti očekuje sastanak u Dubrovniku gde će Zelenski tražiti podršku od svih učesnika pred odlazak u Ramštajn gde će Kontakt grupi predstaviti plan pobede.

Blic preporučuje

„Svi sastanci se održavaju u kontekstu američkih izbora“

Zoran Milivojević, diplomata, ističe za „Blic“ da se svi naredni sastanci koje inicira Zapad održavaju u kontekstu američkih izbora.

– Takav će biti i forum o podršci Ukrajini u Dubrovniku. Odmah posle toga sledi ključan sastanak u Ramštajnu gde će se sve prelamati u vezi sa mirovnim planom Zelenskog. Reč je o sastancima na kojima se formira stav. Recimo, EU želi da odredi svoj put šta i kako dalje. Američka administracija koja odlazi želi da obaveže i administraciju koja dolazi bilo da na američkim izborima pobedi Kamala Haris ili Donald Tramp – objašnjava Milivojević.

Zoran Milivojević smatra da se svi sastanci na Zapadu održavaju u kontekstu predstojećih izbora u Americi

Kako kaže, Zapad ima interes da očuva politiku podrške Ukrajini.

Zbog toga će i Srbija imati pritisak da se potpuno priključi toj politici. Lomiće se stvari oko pristupnih pregovor ai otvaranja klastera tri za Srbiju. Zapad će pokušati da obaveže Srbiju kroz dokumente koji se budu donosili na sastancima. U fokusu će biti i naš region, Kosovo, BiH jer Vašington i Brisel žele da zaokruže tu priču. Otvoriće se pregovori EU sa Ukrajinom i Gruzijom, a na Zapadu žele da završe sve procese sa našim prostorom – analizira Milivojević.

„Srbija je samo jezičak u mozaiku i zato će rasti pritisak“

On smatra da će, bez obzira na sve, Srbija ostati na principijelnim pozicijama kao do sada.

Srbija je samo jezičak u tom mozaiku i zato će rasti pritisak na našu zemlju da se region Zapadnog Balkana zaokruži potpuno i trasira put ka EU i to u trenutku dok još traje rat u Ukrajini, a sukobi na Bliskom istoku su na ivici da eskaliraju. Mislim da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i zbog toga neće trpeti posledice u ovom trenutku jer je naša zemlja za Zapad veoma značajna pošto Vašington i Brisel žele da deblokiraju procese u regionu, a tu je glavna kočnica Priština – ocenjuje Milivojević.

„Veći interes Zapada nastavak dijaloga Beograda i Prištine“

On smatra da je Zapadu više u interesu da se nastavi dijalog Beograda i Prištine nego da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji.

Dijalog Beograda i Prištine je već godinama praktično blokiran

– Naša zemlja je poslednjih godina podigla značaj svog međunarodnog položaja tako što je ostala na evropskom putu, ali i vojno neutralna. Ulog je sada postao veći kako naša pozicija i zbog toga po meni Zapad želi da kroz evroatlantske integracije zaokruži ovaj prostor – zaključuje Milivojević.

„EU ima brojne poluge pritiska na Srbiju“

S druge strane, Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ističe za „Blic“ da EU ima brojne poluge pritiska na Srbiju.

– Brisel bi trebalo uskoro da nam da 1.580.000.000 evra za reformu i ubrzanje evropskog puta. Videćemo da li će isplatu tog novca usloviti uvođenjem sankcija Rusiji iako do sada taj paket nisu vezivali za spoljnu politiku već sprovođenje reformi, vladavinu prava, zelenu agendu, tržište rada…Takođe, EU nas može usloviti i otvaranjem klastera tri do kraja godine – navodi Zečević.

Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

Slobodan Zečević kaže da EU ima brojne poluge pritiska na Srbiju

Kako kaže, Srbija je u pogledu uvođenja sankcija Rusiji do sada imala jasan stav.

Naš stav je do sada bio da ćemo uskladiti spoljnu politiku ako smo pred vratima EU, ali do sada nismo došli u tu poziciju. Moje mišljenje je bilo da je trebalo do sada da uvedemo makar simbolične sankcije Rusiji čisto da pokažemo da smo na EU putu. Ali mnogo toga zavisi i od toga da li EU ima plan u narednih pet godina, recimo, da Srbija i Crna Gora uđu EU – zaključuje Zečević.

„Biće muka ove nedelje i za nas i za njih“

Podsećanja radi, Vučić je pitanje učešća Srbije na forumu u Dubrovniku ostavio otvorenim upravo zbog mogućih pritisaka da uvedemo sankcije Rusiji. Kako je rekao, ova nedelja će biti teška za sve, jer će Zelenski tražiti uvođenje sankcija Rusiji.

– Video sam tekst deklaracije, tražiće da uvedemo sankcije Rusiji. Biće nam teška nedelja po tom pitanju, ne znam da li smo potvrdili da učestvujemo. Biće muka ove nedelje. I za nas i za njih – rekao je Vučić.



Izvor

Related posts

Drugi dan sednice Skupštine Srbije o litijumu: Miloš Parandilović zaradio dve opomene

Litijum jedina tačka dnevnog reda

Drugi dan sednice Skupštine Srbije o litijumu