Home Politika Šta će biti na konstitutivnoj sednici gradske skupštine u Nišu?

Šta će biti na konstitutivnoj sednici gradske skupštine u Nišu?

by euronet063


Vesti

Politika

Šta će biti na konstitutivnoj sednici gradske skupštine u Nišu?

Dvomesečna postizborna saga u Nišu mogla bi da dobije konačan epilog 12. avgusta za kada je zakazana konstitutivna sednica gradske skupštine na kojoj će se, između ostalog, birati i gradonačelnik. Opozicija najavljuje da na sednici može „svašta da se događa“, ali potezi koje (ne)vuku poslednjih nedelja ukazuju da su se praktično pomirili sa tim da imaju jednog odbornika manje od vladajuće koalicije.

Konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu održaće se 12. avgusta

Foto: Kostadin Kamenov / Ringier

Konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu održaće se 12. avgusta

Tačno dva meseca nakon lokalnih izbora čini se da u najvećem gradu na jugu Srbije nema prevelikih tenzija.

Blic preporučuje

Opozicija koju čine četiri liste (dr Dragan Milić, Biramo Niš, Kreni – promeni i Ujedinjeni – Nada za Niš) formirala je vlast u Medijani, najvećoj niškoj opštini, a kada je reč o gradskoj vlasti gotovo da ne žele da otkrivaju naredne korake.

Deset dana pre konstitutivne sednice gradske skupštine nije definitivno jasno ni da li će niška opozicija bojkotovati tu sednicu, da li će protestvovati, zahtevati nove izbore… Šta više, „zakopčani su do grla“.

Opozicija: Na konstitutivnoj sednici može da se dešava svašta

Dragana Milutinović iz koalicije „Biramo Niš“ rekla je u razgovoru za „Blic TV“ da na konstitutivnoj sednici može da se „dešava svašta“.

Na konstitutivnoj sednici može da se dešava svašta. Može da postoji kvorum, može da ne bude kvoruma, može da postoji većina na opozicionoj strani, može da postoji većina na vladajućoj strani sada aktuelne vlasti. To se ne zna i to ćemo da znamo tek tada na konstitutivnoj sednici – rekla je Milutinović.

Dr Dragan Milić, vođa niške opozicije, pak deluje pomirljivo.

Dr Dragan Milić je najavio da će se odbornici opozicije odgovorno ponašati

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić je najavio da će se odbornici opozicije odgovorno ponašati

– Ono šta ćemo mi promeniti je pre svega da budemo odgovorni, da ne budemo bahati, da se građani Niša i građani Medijane pitaju koje su njihove najvažnije potrebe, šta treba i kako da se radi. Tako da dobra strana naše medalje je to što nama komandanti nisu u Beogradu – rekao je dr Dragan Milić.

Kada je sredinom jula Gradska izborna komisija donela konačnu odluku po kojoj koalicija oko SNS i Ruska stranka imaju 31 od ukupno 61 odbornika, Milić je poručio da opozicija neće odustati od pravne borbe i da će podneti prigovore na odluku GIK-a o dodeli mandata.

Bez obzira na te prigovore, konstitutivna sednica gradske skupštine se održava 12. avgusta. Šta tog dana možemo očekivati od odbornika vladajuće koalicije i opozicije?

Napetost zbog tesne većine, ali neće biti preletanja u kratkom roku?

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka smatra da „tesna većina garantuje i dalje tenzije u Nišu“.

– Kad imate većinu od samo jednog odbornika ne možete računati na stabilnu vlast. Pritom ne mislim da će u početku biti bilo kakvih preletača, ni sa jedne ni sa druge strane. Ako bi neko odmah iz opozicije prešao na stranu vladajuće koalicije to bi bilo političko blamiranje posle kojeg taj odbornik ne bi imao više šta da traži u politici – ocenjuje Stojiljković za „Blic“.

Zoran Stojiljković smatra da će situacija u Nišu biti napeta zbog tesne većine u skupštini

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Zoran Stojiljković smatra da će situacija u Nišu biti napeta zbog tesne većine u skupštini

Kako kaže, u „preletanje“ u kratkom roku ne veruje i „zbog visokog stepena jedinstva opozicije“.

– Mislim da ćemo zbog toga imati i visoku napetost u skupštini. Svaka krupnija odluka mogla bi da dovede i do pada vlasti. Zbog toga ne bih isključio mogućnost da Niš bude prvi grad u Srbiji koji će imati nove vanredne izbore – zaključuje Stojiljković.

Parun: Ne mislim da će doći do velikih tenzija

S druge strane, Nikola Parun, politikolog ne očekuje bilo šta epohalno.

Vladajuća koalicija će formirati vlast. Ne mislim da će doći do velikih tenzija. Nije ih ni bilo mnogo nakon izbora. Opozicija je praktično odustala od borbe za još jedno odborničko mesto jer je, čini mi se, shvatila da bi u tom slučaju neko iz opozicije bio kupljen i prešao na stranu vlasti – navodi Parun za „Blic“.

Nikola Parun ne očekuje velike tenzije u Nišu jer je, kako kaže, opozicija odustala od borbe za većinu

Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija

Nikola Parun ne očekuje velike tenzije u Nišu jer je, kako kaže, opozicija odustala od borbe za većinu

Naš sagovornik ne misli da će građani Niša uskoro na birališta.

– Mislim da neće biti novih izbora jer će vladajuća koalicija imati dovoljno stabilnu većinu da može da vlada – zaključuje Parun.

Vučić: Jedva čekam da vidim fantastične rezultate opozicije na Medijani

Niška opozicija je formirala vlast u najvećoj niškoj opštini Medijana i u utorak izabrala rukovodstvo što je sarkastično prokomentarisao i predsednik Aleksandar Vučić:

Vučić je poručio da jedva čeka rezultate opozicije u opštini Medijana

Foto: Tanjug

Vučić je poručio da jedva čeka rezultate opozicije u opštini Medijana

Jedva čekam da vidim te fantastične rezultate koje će da naprave. Znate li kolika je moja radost samo da sagledam te izuzetne rezultate koje će da naprave. Samo narod nek mi kaže za šest meseci ili godinu dana kakvi su to fascinantni rezultati koji su na opštini Medijana postignuti. Jer dobro je da iz faze kritike morate da uđete u to da nešto napravite za grad – rekao je Vučić.



Izvor

You may also like