Šta se krije iza hapšenja petorice Srba na Kosovu?


Vesti

Politika

Šta se krije iza hapšenja petorice Srba na Kosovu?

Tek što je ostao bez podrške Kvinte da otvori most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, Aljbin Kurti, premijer Kosova, vratio se oprobanom receptu unošenja nemira među Srbe na KiM. Kosovski specijalci uhapsili su u subotu rano ujutru petoricu Srba u selima kod Gnjilana i Kosovske Kamenice što je praktično nastavak Kurtijeve politike zastrašivanja i proterivanja Srba sa KiM.

Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković, str, EPA, KENZO TRIBOUILLARD / RAS Srbija

KiM

Od kako je 2021. godine došao na vlast Kurti jednostranim akcijama sprovodi manje-više kontinuirano politiku raseljavanja Srba sa KiM.

Blic preporučuje

Poslednjih meseci, u prvom planu je ukidanje dinara koje je Centralna banka Kosova uvela početkom februara, ali i neprestani napadi, kao i hapšenja Srba. Što je najgore, kosovski specijalci kada hapse Srbe privode ih pod izgovorom da su osumnjičeni za navodne ratne zločine?!

S tim obrazloženjem upadali su u subotu rano ujutru u srpske kuće u selima Pasjane kod Gnjilana i Bosce u blizini Kosovske Kamenice i uhapsili petoricu Srba.

Kurti počeo da tera Srbe i iz Kosovskog Pomoravlja?

Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, kaže da to hapšenje pokazuje da Priština „vrši veliki pritisak na srpsku zajednicu u Kosovskom Pomoravlju“ kako bi ih zastrašila i raselila.

Hapšenje gospodina Dragana Cvetkovića, Dragana Ničića, Miloša Šošića i Slobodana Jevtića iz Pasjana i gospodina Nenada Stojanovića iz Bosca, tako što im je policija upala u kuće u ranim jutarnjim satima i u ukućane uperila automatsko oružje, pokazuje da je cilj još jedan politički pritisak na Srbe, posebno u Kosovskom Pomoravlju – navodi Popović.

Foto: DOPISNIK KIM / Tanjug

.

Kako kaže, Kosovsko Pomoravlje dosad bilo pošteđeno masovnih hapšenja kakva su se dešavala na severu i u centralnom Kosovu.

– Međutim, vidimo da režim u Prištini periodično vrši pritisak čas na jednu, čas na drugu srpsku sredinu da bi ravnomerno izvršila teror nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji u cilju njihovog iseljavanja i zastrašivanja – navodi Popović.

„Prikriva sve probleme u vezi sa iseljavanjem i ekonomijom“

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM ocenjuje da „hapšenje pokazuje da Kurtijev režim nastoji da u predizbornoj kampanji pritiska srpsku zajednicu“.

– Želi da osvoji poene kod nacionalističkih birača i da pokaže kako se on obračunao sa Srbima da bi prikrio sve probleme koje režim u Prištini ima u vezi sa iseljavanjem stanovništva, za nedostatak ekonomije i uopšte bilo kakvu perspektivu tog režima. Nažalost, Srbi su kolateralna žrtva tog pritiska i to pokazuje hapšenje u subotu – smatra Popović.

Uhapšenim Srbima ekspresno određen pritvor do 30 dana

Dokaz za to je i činjenica da je „Srbima ekspresno nakon hapšenja određen pritvor do 30 dana“.

Foto: DOPISNIK KIM / Tanjug

.

– To sa ranijim uhapšenim licima sa severa Kosova i Metohije i centralnog Kosova, sa policijskim istragama i pritiscima u Štrpcu pokazuje kontinuitet terora nad Srbima na Kosovu i Metohiji – zaključuje Popović.

„Priština želi ekonomsku i institucionalnu kontrolu nad srpskim sredinama“

Dušan Janjić, predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose, smatra da hapšenja petorica Srba ima veze, između ostalog, i sa pripremama Aljbina Kurtija za parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji,

Priština želi da posle političke uspostavi i ekonomsku i institucionalnu kontrolu nad srpskim sredinama. S druge strane, predstavnici EU zaduženi za dijalog poput Miroslava Lajčaka samo fingiraju da nešto rade i praktično kupuju svoje već produžene mandate – ocenjuje Janjić za „Blic“.

Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija

Dusan Janjić kaže da hapšenje Srba ima, između ostalog, veze i sa predizbornom kampanjom u Prištini

Kako kaže, ne može da kaže da li poslednje hapšenje Srba ima veze sa ratnim zločinima za šta ih Priština zvanično optužuje.

– Nekoliko sudskih postupaka za zločine u Đakovici i Peći prepušteni su lokalnim sudovima i Priština želi da pokaže da ti sudovi na Kosovu i Metohiji mogu da funkcionišu – zaključuje Janjić.

Od početka godine 72 incidenata

Od početka 2024. godine, zaključno sa 28. julom, desila su se 72 etnički motivisana incidenta prema Srbina na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je većina Srba u Severnoj Mitrovici i dalje uplašena od pomisli da bi most na Ibru posle četvrt veka mogao biti u potpunosti otvoren za saobraćaj.



Izvor

Related posts

Srbija je moderna zemlja, ali nije spremna da žrtvuje sopstvene tradicionalne vrednosti (VIDEO)

Vesić otvorio međunarodni aero-miting povodom 100 godina Vazduhoplovne akademije

NI REČI O TERORU NAD SRBIMA: Vujičić – Aleksiću je Kurti patriota, a Vučića treba rušiti