Home Politika Šta za region znači postavljenje Marte Kos za komesarku za proširenje: Čeka je težak zadatak

Šta za region znači postavljenje Marte Kos za komesarku za proširenje: Čeka je težak zadatak

by euronet063


Vesti

Politika

Šta za region znači postavljenje Marte Kos za komesarku za proširenje: Čeka je težak zadatak

  • Izbor Marte Kos za komesarku za proširenje regiona u Evropskoj komisiji
  • Analitičari ističu da će bolje razumeti balkanske prilike, ali da jugonostalgija i komšijske veze nisu od velike pomoći u Briselu

Da li je izborom Marte Kos za komesara za proširenje region napokon dobio „svog čoveka“ u vrhu Evropske komisije koji će ubrzati taj proces? Analitičari iz Tirane, Skoplja, Prištine i Beograda, nemaju dilemu da će ona mnogo bolje razumeti balkanske prilike i neprilike, ali i upozoravaju da „jugonostalgija“ i „komšijske veze“ nisu od velike pomoći u Briselu.

.

Foto: Shutterstock, Jure Makovec / AFP / Profimedia / Ringier

.

Nova komisija će brojati ukupno 27 komesara, a Marta Kos bi trebalo da zameni Mađara Olivera Varheljija na mestu komesara za proširenje EU. Sledećih pet godina vodiće pregovore o proširenju sa državama Zapadnog Balkana, Turskom, Ukrajinom i Moldavijom. Takođe, trebalo bi da se bavi obnovom Ukrajine posle rata.

Blic preporučuje

„Nemačka i Francuska će držati reč oko proširenja“

Glavni Urednik Emisije “Na meti” TV Njuz 24 iz Tirane Dritan Laci smatra da će o proširenju EU na Zapadni Balkan ključnu ulogu imati Nemačka i Francuska, kao i da unutrašnja trvenja unutar Unije smanjuju tu šansu.

– Širenje Evropske Unije na Zapadni Balkan zavisiće više od volje lidera i političke situacije u državama članicama, posebno u Francuskoj ili Nemačkoj, a moramo priznati da situacija nije pozitivna. Uprkos retorici da je Zapadni Balkan deo kontinenta i treba da postane deo EU kako bi se sprečio uticaj drugih država, pre svega Rusije i Kine, to su za sada samo reči evropskih zvaničnika. U EU duva vetar onoga što se naziva „desničarski ekstremizam“ – rekao je za Kosovo onlajn Laci.

.

Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / Tanjug/AP

.

Komentarišući izbor Marte Kos za novog komesara za proširenje Laci kaže da je ona definitivno bliža regionu od aktuelnog komesara Olivera Varhelija.

– U mladosti je živela u Jugoslaviji, i mnogo bolje poznaje probleme Zapadnog Balkana, kao i situaciju u Srbiji, na Kosovu, u BiH ili Hrvatskoj. Takođe, Kos ima iskustvo u diplomatskim poslovima, jer je bila ambasadorka Slovenije u Nemačkoj ili Švajcarskoj – ističe Laci.

Naglašava da će Kos preuzeti dužnost kada je situacija na Zapadnom Balkanu postala napeta.

Ona preuzima dužnost u teškom trenutku, kada se čini da je situacija u regionu postala napeta, kada su razgovori o normalizaciji između Srbije i Kosova u ćorsokaku i gde je prioritet naoružavanje država – smatra Laci.

Marta Kos

Foto: Jure Makovec / AFP / Profimedia / Profimedia

Marta Kos

Upravljanje očekivanjima

Naučni saradnik Instituta za evropske studije Milan Igrutinović kaže da će proširenje EU sa novim članicama, uključujući i Zapadni Balkan, biti usko povezano sa procesom reformi unutar Unije. Zbog toga će, smatra on, buduća komesarka za proširenje Marta Kos sprovoditi dogovoreno u Briselu i biti ograničena „upravljanjem očekivanjima na terenu“.

– Očekujem da će sprovoditi dogovore koji se postignu u Briselu. Tema proširenja je za sada i formalno usko vezana sa temom unutrašnjih reformi u EU. Kada govore o eventualnom proširenju EU svi, ceo mejnstrim političkih stranaka koji čini koledž komesara govori u kontekstu potrebe EU da se iznutra reformiše na nekim pitanjima odlučivanja, budžetskim promenama nakon 2027. godine. I to su dva paralelna procesa. Jedan neće ići bez drugog i prosto se očekuje od komesara za proširenje da upravlja očekivanjima na terenu i da vremenski usaglašava ono što se dešava u tom procesu sa onim što bi eventualno trebalo da se dešava u EU oko tih promena – kaže Igrutinović.

Pročitajte još

BURA OKO IZBORA EVROPSKOG KOMESARA Tomaž Vasel odustao zbog Ursule fon der Lajen, Marta Kos je novi kandidat Slovenije

„PRAVIMO ODLIČAN TIM ZA EVROPU“ Fon der Lajen se sastala sa kandidatima za nove komesare u Briselu

Upitan koliko će upravo ta činjenica pomoći kandidatima iz regiona, Igrutinović smatra da će ta pomoć prevashodno biti na „taktičkom niovu“, ali da će ključne odluke da se donose u čelnim državama Unije.

Verovatno na nekom taktičkom nivou, da požuri sa nekim projektima i da ih bolje predstavi Komisiji, da možda ima bolji osećaj za kulturu ovog podneblja, „čitanje“ samog procesa predstavi bolje u Briselu. Ali mislim da je strukturisana pre svega onim unutrašnjim politikama EU i da bez ozbiljnog amina iz Brisela i Berlina, Pariza i istočnoevropskih država koje se sada pitaju zbog Ukrajine – ističe Igrutinović.

Podseća da će u delokrugu rada novog komesara za proširenje biti i Ukrajina i Moldavija koje će, nema dileme, odneti najviše pažnje, zbog čega očekuje manje pažnje za Zapadni Balkan nego do sada.

„Dobra vest za region“

Za politikologa iz Prištine Arbnor Sadiku izbor slovenačke političarke Marte Kos za novog komesara za proširenje Evropske komisije bez sumnje jeste dobra vest za Zapadni Balkan zato što ona odlično poznaje problematiku regiona.

– Mislim da je to dobra vest. Kao što znamo, Slovenija je prethodno bila država Jugoslavije i odlično zna problematiku zemalja Zapadnog Balkana. Saradnja će otuda biti mnogo mnogo lakše, ali i mnoge od država Balkana bi mogle da prate korake Slovenije pre nego što se priključila Evropskoj uniji – kaže Sadiku.

Dodaje da činjenica što se Evropska unija odlučila da komesar za proširenje dođe sa prostora Zapadnog govori da su zainteresovani za ovaj region.

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

A šta će očekivati zemlje Zapadnog Balkana?

Direktorka Instituta za evropsku politiku iz Skoplja Simonida Kacarska kaže da se u Evropskoj komisiji vodila borba da li će novi komesar za proširenje biti više fokusiran na Ukrajinu ili Zapadni Balkan, a da je izbor Marte Kos poruka da region neće biti izostavljen iz fokusa Unije.

– Borba u Evropskoj komisiji bila je da li će se predloženi novi komesar ili komesarka više fokusirati na Ukrajinu ili Zapadni Balkan.

Nominacijom Slovenke Marte Kos imamo verovatnoću da Zapadni Balkan neće biti izostavljen iz fokusa, jer naravno najveći politički značaj ima Ukrajina – ocenjuje Kacarska.

Dodaje da će evropska komesarka od zemalja regiona najverovatnije tražiti „drugačije ponašanje“ kada je reč o ispunjenju preuzetih obaveza.

– Nismo idealni – ističe Kacarska.

Naglašava da će države Zapadnog Balkana očekuju mnogo više razumevanja za neka bilateralna pitanja.

– To će verovatno i dobiti, ali ne mogu očekivati da će imati veći uticaj od Ukrajine i Moldavije, koje su primarni interes Unije u narednom periodu – naglašava Kacarska.

(Kosovo onlajn)



Izvor

You may also like