Home Politika Stano: ZSO jasna zakonska obaveza Kosova

Stano: ZSO jasna zakonska obaveza Kosova

by euronet063


Vesti

Politika

Stano: ZSO jasna zakonska obaveza Kosova

Formiranje Zajednice srpskih opština je jasna zakonska obaveza Kosova, rekao je portparol EU Peter Stano.

Peter Stano

Peter Stano

Stano je rekao da u dijalogu treba predstaviti i razgovarati o statutu za osnivanje ZSO.

Blic preporučuje

Dijalog kojim posreduje EU i prijava Kosova za članstvo u Savetu Evrope (EK) su odvojeni procesi. Međutim, i EU i EK su organizacije zasnovane na poštovanju vladavine prava, ljudskih prava i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina. Važno je zapamtiti da je osnivanje ZSO neispunjena obaveza Kosova koja proizilazi iz Sporazuma o dijalogu iz 2013. godine, jedinog Sporazuma o dijalogu koji je ratifikovala Skupština Kosova sa dvotrećinskom većinom . Dakle, to je jasna zakonska obaveza za Kosovo prema međunarodnom pravu i stoga pitanje vladavine prava, važno za obe organizacije – rekao je Stano.

„EU pozdravlja spremnost Kosova da se konačno angažuje“

Dodao je da EU pozdravlja spremnost Kosova da se sada konačno angažuje, jer od 2013. godine nije preduzelo nikakve korake ka osnivanju ZSO, a time i ka povećanju zaštite ljudskih prava manjina, uprkos mogućnostima.

ZSO je obaveza Prištine još iz Briselskog sporazuma 2013. godine

Foto: Srpska lista, Facebook / Drustvene mreze

ZSO je obaveza Prištine još iz Briselskog sporazuma 2013. godine

– Istovremeno, prema relevantnim sporazumima o dijalogu, Statut za osnivanje Udruženja mora biti predstavljen i razmatran u Dijalogu. U oktobru 2023. EU je, uz podršku svojih država članica i partnera, predstavila nacrt statuta za osnivanje Asocijacije zasnovan na najboljim evropskim modelima i praksi, kao i na pravnom okviru Kosova. Evropski savet je u zaključcima iz decembra 2023. pozdravio „spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio Fasilitator EU„. Ovo je formalno priznanje dokumenta od strane svih 27 država članica EU – rekao je Stano.

Sadržaj prištinskog nacrta Statuta ZSO nije poznat

Istakao je da sadržaj statuta koji je najavljen od strane Vlade Kosova nije poznat i da o njemu nije razgovarano ni sa Srbijom ni sa izaslanikom EU.

Stoga je u ovoj fazi nemoguće oceniti njegovu usklađenost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine – rekao je Stano.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala saopštila je da je obavestila Savet Evrope da Kosovo namerava da pripremi nacrt statuta i da ga krajem meseca uputi na tumačenje Ustavnom sudu.

(Kosovo online)Izvor

You may also like