Stari grad i dalje čeka rasplet nakon izbora, Bastać i dalje tvrdi pazar


Vesti

Politika

Stari grad i dalje čeka rasplet nakon izbora, Bastać i dalje tvrdi pazar

Dve nedelje posle izbora i dalje je neizvesno ko će formirati vlast u opštini Stari grad. Razgovori o uspostavljanju većine koji su najavljeni juče su se konačno i odigrali, a deo opozicije dao je rok do ponedeljka, 17. juna, za rasplet situacije.

Foto: Oliver Bunić, Snežana Krstić, Uroš Arsić, Mitar Mitrović / Ringier

.

O roku treba da razmišlja Marko Bastać, u čijim rukama je odluka o većini, a koji se juče sastao sa predstavnicima opozicije, i razgovarao o mogućoj saradnji.

Blic preporučuje


Lazović i Bastać održali sastanak o formiranju vlasti na Starom gradu: Odluka stiže do ponedeljka


„RAZGOVARAĆE I SA OPOZICIJOM I SA VLAŠĆU“ Ko će formirati većinu na Starom gradu: Odgovor zna samo Marko Bastać, a moguća je i manjinska vlast?

Klačar: Nisam siguran da će lako doći do rešenja

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, kaže za „Blic“ da nije siguran da će se tako lako doći do rešenja, niti deli optimizam opozicije.

– Ne možemo da govorimo da je opozicija favorit, pošto je Bastać otvoren i za jednu i za drugu opciju. Puno je razloga za saradnju sa SNS, u okviru kojih je manjinska vlada opcija – kaže Klačar.

On podseća da je Bastać „neko ko je u Starom gradu sarađivao sa SRS“ i imao većinu sa SRS.

– I ne vidim zašto ne bi i sa SNS, a naročito ako se gleda iz ugla plana i programa koje je predstavljao građanima. U tom programu je dat fokus na projekte koji mogu uspešno da se realizuju jedino u tesnoj saradnji sa Skupštinom grada Beograda, jer opštine imaju vrlo male nadležnosti. Sve to postaje mnogo manje izraženo kada imate saradnju sa gradskom vlašću – podseća Klačar.

Rapored glasova na Starom gradu

Posle lokalnih izbora u Starom gradu raspored glasova je sledeći:

  • „Biramo Stari grad“ imaće 23 odbornika
  • Lista oko SNS-a 21
  • „Čuvari Starog grada Marko Bastać“ 10
  • „Narodna lista“ 1
  • „Za zeleni Stari grad Dr Dejan Žujović“ 1

Skupština Gradske opštine Stari grad ima 56 odbornika, a za formiranje vlasti je potrebno 29 odbornika. Tas na vagi je Bastać, nekadašnji predsednik ove centralne prestoničke opštine.

Bastać: Nema potrebe da žurimo

Dobrica Veselinović sa liste „Biramo Beograd“ najavio je u izbornoj noći razgovore sa opozicijom. Do tog sastanka došlo je juče, a dan posle Bastać nije bio spreman decidno da se izjasni sa kim će uspostaviti saradnju.

– Moramo da razgovaramo sa predstavnicima naše liste, sa građanima Starog grada, tako da je kratak rok da bih doneo takvu odluku. Treba da napravimo dokument kako će izgledati opština 4+4. Nema potrebe da žurimo. Vlast će biti formirana i napraviće se većina kada bude zrelo. Još uvek je rano. Nije nikakvo prolongiranje, dakle izbori su bukvalno tek juče završeni. Imamo zakonski rok od 30 dana da izaberemo predsednika Skupštine, ostaje još 30 dana da se izabere rukovodstvo – rekao je za Novu.rs Bastać.

Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija

Marko Bastać

Dodaje da se nigde ne žuri, ali da razume zašto lista „Borba“ žuri.

– Njima Đilas stoji iznad glave i čeka da imaju neuspeh. A njima je jedini izlaz iz ove situacije da formiraju vlas na Starom gradu. Dakle, ja neću da učestvujem u političkom duopolu. Ovde je očigledno potrebna treća opcija. Imamo duopol između Đilasa i Vučića. SSP je učestvovala na izborima u mnogim opštinama i gradovima. Đilas vrlo utiče na rezultate beogradskih izbora tako što aktivno učestvuje u izbornom procesu. Imao listu ili ne, nema veze – poručuje Bastać.

Brnabić: Pretpostavljam da je SNS kontaktirala Bastaća

Upitan da li je razgovarao s predstavnicima SNS, Bastać je rekao da razgovora nije bilo, ali da je „bilo poruka preko posrednika“ u smislu pitanja da li je moguć bilo kakav razgovor.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Ana Brnabić

SNS se o tome nije oglašavao, a predsednica gradskog odbora SNS Ana Brnabić juče je rekla da pretpostavlja da je bilo razgovora.

– Mogu da pretpostavim da je bilo (razgovora), bilo bi neozbiljno da nisu pokušali da imaju komunikaciju. Mi kao SNS uvek pokušavamo da imamo komunikaciju sa svima. Neki pristanu, neki ne. Šta će se dalje dešavati, to je na opštinskom odboru – rekla je Brnabić.

Lazović: Čuli smo od Bastaća da će biti u opozicionom taboru

Posle sastanka, Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno – levog fronta i nosilac liste „Biramo Stari grad“, je otkrio detalje i rekao da su Bastaću su predali predlog o formiranju vlasti.

– Bastać je upoznat sa našim predlogom kada je reč o programskim načelima koji bi unapredili život građana na toj beogradskoj opštini. Ukoliko prihvati, izradićemo koalicioni sporazum – objašnjava Lazović.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Ni on nije odgovorio na pitanje ukoliko dođe do dogovora, ko bi bio predsednik opštine.

Nismo razgovarali o podeli funkcija a ono što je sastavni deo predloga jeste da se odgovornost raspodeli u odnosu na podršku građana i osvojene mandate – rekao je Lazović.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko ih Bastać odbije i da li su spremni da ostanu i bez jedine opštine u Beogradu na kojoj mogu da formiraju vlast, Lazović odgovara:

– Bastać može ukoliko želi da vlast formira sa SNS , ali to nije ono što žele građani. Naprotiv, izneverio bi njihova očekivanja. Mi smo svesni da postoji velika sumnja da li će Bastać dogovoriti stvari sa SNS – om, ono što smo mi od njega čuli jeste da će biti u opozicionom taboru. Vrlo brzo saznaćemo šta je od toga istina. Predlog je dobar i nema razloga da se odugovlači, predlog očekujemo do ponedeljka – rekao je za Insajder Lazović.

Blic je tražio komentar i od predstavnika SNS, ali predsednik opštine Stari Grad Radoslav Marjanović nije želeo da daje izjave.



Izvor

Related posts

Uživo: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja

Šolakovci u žestokoj kampanji protiv vojnog roka i jačanja srpske vojske!

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja