Stevan Bakić ponovo izabran za gradonačelnika Subotice


Uz isticanje da je velika čast i odgovornost zavredeti drugi mandat gradonačelnika Grada Subotice, Stevan Bakić je, u svom izlaganju, izrazio zahvalnost svim građankama i građanima Subotice koji su – prepoznavajući vrednost politike predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića – na nedavno održanim lokalnim izborima dali poverenje Srpskoj naprednoj stranci i strankama koje su sa njom bile u koaliciji.

On je zahvalio i svim odbornicima koji su ukazali poverenje i njemu, i njegovom timu, i istakao da smatra da je gradska vlast, na čijem je čelu bio tokom prethodne četiri godine, bila veoma uspešna.

Foto: Grad Subotica / Ustupljene fotografije

.

– Više faktora je doprinelo da ono što smo planirali i uradimo. Prvi, ključni razlog naših dobrih rezultata u Subotici je podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića i politika mira i stabilnosti koju on izuzetno mudro i državnički vodi. Zahvaljujući upravo toj politici, kreiran je ambijent u kojem smo mogli, i u kojem i dalje možemo, nesmetano da planiramo, projektujemo i realizujemo investicije – naglasio je Bakić.

Naveo je da je drugi, veoma važan razlog, podrška svih nivoa vlasti i ogromna sredstva koja su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada uložili u ovaj grad, i to od 2016. godine, pa do danas, i dodao da, istine radi, nijedna vlast nije toliko sredstava dala gradu Subotici.

Treći, takođe ključni razlog je finansijska stabilnost gradskog budžeta i izmirene sve obaveze, dobra racionalizacija budžetskih sredstava, odgovorno rukovođenje i pravilno ustanovljeni prioriteti – istakao je Bakić.

Foto: Grad Subotica / Ustupljene fotografije

.

Govoreći o prioritetima, kazao je da će novo gradsko rukovodstvo tokom naredne četiri godine najviše energije usmeriti na – privlačenje domaćih i stranih investicija, širenje privredne zone, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti.

– Među primarnim ciljevima u našem radu biće i investiranje u izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i jačanje fokusa na oblastima poljoprivrede i zaštite životne sredine. I dalje ćemo da ulažemo i u obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, kulturu i sport, a nastojaćemo i da intenziviramo regionalnu i prekograničnu saradnju – rekao je Bakić.

Napomenuo je da će posebna pažnja biti posvećena najstarijim Subotičanima kako bi imali dostojanstvenu starost koju, svakako, zaslužuju.

– Jedan od ciljeva biće nam i stvaranje još boljih uslova da mladi, obrazovani ljudi dobiju posao u Subotici, ostanu da žive u njoj i doprinesu njenom napretku i razvoju, ali i napretku i razvoju naše države Srbije – istakao je gradonačelnik Bakić.

Foto: Grad Subotica / Ustupljene fotografije

.

Prema njegovim rečima, Subotica će i u predstojećem četvorogodišnjem periodu biti jedno veliko gradilište.

– Nastavićemo da realizujemo sve projekte koji su u toku, a krenućemo i u realizaciju kako nedavno najavljenih, tako i nekih novih, značajnih investicija – kazao je Bakić.

On je u ekspozeu naglasio da će i nova gradska vlast nastojati da obezbedi sve preduslove neophodne za realizaciju važnih državnih projekata koji su pokrenuti sa republičkog nivoa.

Jedan od najznačajnijih projekata i za naš grad, i za našu zemlju je rekonstrukcija i modernizacija deonice brze pruge od Novog Sada do državne granice sa Republikom Mađarskom – Kelebija, kao deo projekta brze pruge od Beograda do Budimpešte. Mi svi zajedno nismo svesni kakve će benefite doneti i kakav će privredni razvoj doživeti Subotica kada krene brza pruga. Kvalitet života svih Subotičana će, sigurno, biti unapređen, povećaće se i konkurentnost domaće privrede i stvoriti bolji uslovi za privlačenje direktnih stranih investicija. Volim da naglasim, a istorija je to i pokazala, da je pojava prve železnice 1869. godine vezana za zlatni period našeg grada i privredni bum koji je Subotica tada doživela – istakao je Bakić.

Podvukao je da će u fokusu rada gradskog rukovodstva na prvom mestu i ubuduće biti – građanke i građani Subotice.

– Naš cilj je da im omogućimo sigurnu budućnost i da preduzimamo sve da njihov život bude što kvalitetniji i bolji. Kroz sve ove projekte, aktivnosti i ciljeve koje nameravamo da realizujemo, nastavićemo i da negujemo i čuvamo ono što je svakako prepoznatljivo kao najveće blago ne samo našeg grada, nego i Autonomne Pokrajine Vojvodine, i Republike Srbije, a to je bogatstvo različitosti u etničkom, kulturnom i svakom drugom pogledu – naglasio je Bakić.

Na kraju svog izlaganja, on je izrazio zahvalnost i na pažnji, i na poverenju, i dodao da u ovim trenucima oseća veliku čast, ali i još veću odgovornost znajući kakav je odgovoran i obiman posao pred njim i njegovim timom.

– Nadam se da ćemo i moji saradnici i ja doprineti još snažnijem i bržem razvoju naše Subotice. I verujem da ćemo na kraju ovog našeg mandata – osvrćući se na urađeno – osećati ponos zbog poverenja koje smo opravdali i što smo, najbolje što smo znali i umeli, služili i svom gradu, i svojoj zemlji – zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Grad Subotica / Ustupljene fotografije

.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine grada, odbornici su, većinom glasova, usvojili predlog novoizabranog gradonačelnika Stevana Bakića da se za zamenicu gradonačelnika izabere Čila Goli (SVM), koja je u prethodnom mandatu bila član Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja.

Odbornici su, takođe, usvojili predlog gradonačelnika Bakića da se za članove Gradskog veća Grada Subotice izaberu: Robert Tot, Marko Marić, Hajnalka Bognar Pastor, Milanka Kostić, Đenđi Seleši, Nataša Aleksić i Hargita Erči.

Neposredno pre izbora gradonačelnika, zamenice gradonačelnika i članova Gradskog veća, odbornici su, najpre, usvojili Izveštaj Verifikacione komisije o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine grada, a potom su usvojili i predloge o izboru predsednika Skupštine grada, postavljenju sekretara Skupštine grada i izboru zamenika predsednika Skupštine grada.

Za predsednika Skupštine grada Subotice izabran je, većinom glasova, Daniel Đivanović, za sekretara Skupštine grada postavljen je Đula Ladocki, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom skupštinskom sazivu, a za zamenika predsednika Skupštine grada Subotice izabran je Nebojša Crnogorac, koji je, isto tako, ovu funkciju obavljao i u prethodnom skupštinskom sazivu.

Skupština grada Subotice ima 67 odbornika.



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija