Stručnjaci u „Jutro na Blic“: „Iživljavali su se nad mladićima, tukli ih, najavljen miran protest ponovo“


Vesti

Politika

Stručnjaci u „Jutro na Blic“: „Iživljavali su se nad mladićima, tukli ih, najavljen miran protest ponovo“

Neprestane tenzije na Kosovu u poslednjih mesec dana dobile su novi zamah. Predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak saopštio je da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi na KiM.

Foto: Blic TV / screenshot

Jutro na Blic

Politički analitičar Stevica Deđanski i Ognjen Gogić, kao i urednik televizije „Most“ Lazar Stević u „Jutro na Blic“ ističu da je poseta Aljbina Kurtija Kosovskoj Mitrovici imala za cilj da zastraši Srbe.

– Trenutno je mirno, ali je dosta napeto. Sinoć nakon prebijanja i hapšenja onog momaka skoro nikog nije bilo na ulici Kosovske Mitrovice posle osam časova. To nije ni malo prijatna slika. Nad tim mladićima su se iživljavali i tukli, nisu hteli da im daju ni vode. Oni su još u pritvoru, a u 10 časova je zakazan miran protest ispred policijske stanice. Ono što je već zabrinulo građane je nenajavljena poseta Aljbina Kurtija. Tom posetom i opuštenom šetnjom kroz Mitrovicu bilo je čisto pokazivanje sile. Na svakom ćošku su bili blindirani automobili i naoružani policajci – kaže Stević.

Foto: Blic TV / screenshot

Prva tema, Jutro na Blic

Deđanski kaže da je poseta Kurtija imala za cilj da izazove strah.

– Svedočili smo demonstraciji sile Aljbina Kurtija. Krajnji cilj je da se Srbi isele sa severa Kosova. Oni znaju da ne mogu silom da nas isteraju, zato idu na širenje straha – kaže Deđanski.

Gogić navodi da je ponašanje Kurtija poruka Lajčaku da sever Kosova nije predmet pregovora.

– Svaki put kada su bili razgovori u Briselu, Kfor je davao garanciju za Srbe. Mi smo iskoristili sve moguće mehanizme da ih nateramo da se dodatno obavežu da će štiti Srbe, ali to se ne dešava – kaže Deđanski.

„Mi nemamo mogućnost da ne poštujemo sporazume kao Kurti“

Stević navodi da je Srbija sve ispunila što je dogovoreno u Briselu, dok Priština nije uradila ništa.

– Kurti kada je ulazio u kampanju obećao da nikada neće formirati ZSO i on se i dalje toga drži. Mi smo svesni da tu ne može biti vojne intervencije Srbije, ali postoji drugi način, a to je vraćanje u pređašnje stanje institucija. To se može diplomatskim putem, i to da naša država izađe pred EU koja je garant svih sporazuma i da kažemo da nećemo poštovati više nijedan dogovor – kaže Stević.

Gogić navodi da mi nemamo te mogućnosti da ne poštujemo te sporazume kao Aljbin Kurti, a takođe navodi i da je glavni problem na KiM taj što za Srbe ne postoje ni opšta pravila, ni opšta ljudska prava.

Foto: Blic TV / screenshot

Prva tema, Jutro na Blic

EU se pravi gluva i nema kada je u pitanju nesprovođenje Briselskog sporazuma od strane Prištine, navodi Deđanski.

– Mene jako nervira što o nacionalnim temama nemamo nacionalno jedinstvo – navodi Deđanski.

Međunarodna zajednica ima mehanizme da zaustavi Kurtijevo bahato ponašanje

Stević ističe da se na severu KiM Srbi trude da razmišljaju racionalno i da niko nema očekivanja da nečija deca uzimaju pušku u ruke.

– Mi želimo da se ovo reši na jedan miran način. Međunarodna zajednica ima mehanizme da natera Aljbina Kurtija da se ponaša kako treba. To smo videli na primeru Visokih Dečana, kada je preko noći vratio zemljište manastiru. Način imaju, samo je pitanje da li imaju želju i volju – kaže Stević.

Foto: Blic TV / screenshot

Prva tema, Jutro na Blic

Gogić navodi da imamo čime da pregovaramo sa međunarodnom zajednicom.

Oni će morati da nađu način da nateraju Kurtija da poštuje sopstveno i međunarodno pravo. Kada bi se spomenulo ukidanje vizne liberalizacije, mislim da bi stvar bila odmah gotova – zaključuje Gogić.

Foto: Ringier

.



Izvor

Related posts

BRNABIĆEVA ODGOVORILA ŠOLAKOVOM UREDNIKU: Trenutak istine

„SRPSKA VOJSKA POKAZALA MIŠIĆE!“ Hrvatski mediji ljubomorni, svi pišu o demonstraciji moći na aerodromu u Batajnici

Izuzetno popularni internet portal o diplomatskim uspesima Srbije