Stručnjaci u Jutru na Blic o bezbednosnoj situaciji na KiM


Vesti

Politika

Stručnjaci u Jutru na Blic o bezbednosnoj situaciji na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas u Briselu na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Foto: screenshot

.

Šta će predsednik Vučić reći Evropskim liderima tokom današnjeg radnog ručka u Briselu? Da li će sastanak Petra Petkovića sa NATO-om poboljšati bezbednosnu situaciju na KiM, s obzirom da je Priština odbila dijalog? O ovim i drugim pitanjima govorili su u Jutru na Blic Bojan Vranić, profesor Fakulteta političkih nauka i Ibro Ibrahimović, predstavnik Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Blic preporučuje

„Kada je u pitanju bezbednost, često u vestima se ne vide pozadinske radnje, da je KFOR povećao prisustvo na mostu, ali se na to nije stavila dovoljna pažnja. Ono što se meni čini kao politički problem, nakon jako dugo vremena u Srbiji postoji konsenzus da nas Srbima na severu KiM se vrši teror od strane Prištine. Tako je i kod civilnog društva, opozicije, ali se to ne koristi. Kreatori politika i dalje nekako raspršuju podele i polarizacije i optužuju se. Treba da se iskoristi ovaj momenat da se pošalje poruka da ne pristajemo na kršenje osnovnih ljudskih prava„, rekao je prof. Vranić.

Foto: screenshot

.

„Povećano prisustvo KFOR naš narod na KiM vidi kao pretnju“

Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima dodaje da su strahovi na Kosovu ogromni, što stvara ambijent nesigurnosti.

„Veliki strahovi su napravljeni na Kosovu, napravili su takav ambijent. Jedno je gledanje studija i gledanje iz Beograda, drugo je kada se ode tamo i vidi pravo stanje. Iz našeg ugla je povećanje prisustva KFOR bezbednost, a ljudima tamo je to pretnja“, smatra Ibrahimović.

„Kaja Kalas može da razume odnose u regionu“

Estonska „čelična lejdi“ i nekadašnja premijerka i bivša slovenačka ambasadorka, Kaja Kalas i Marta Kos, preuzimaju funkcije u najmoćnijem telu Evropske unije (EU) – Evropskoj komisiji. Prva će biti visoki predstavnik EU, a druga šefica za proširenje, a pitanje je šta će nova imena doneti Srbiji i dijalogu Beograda i Prištine.

„Ako se sećate, kada je Borelj postao to je sada Kaja Kalas tada je rečeno da nam dolazi visoki predstavnik iz zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova i šta se desilo? Kada odete u Brisel, vas progutaju njihovi interesi. Oni imaju svoje autonomne interese koji nemaju veze sa nacionalnim. Sigurno da će određena nota biti unešena“, smatra prof. Vranić.

„Kaja Kalas može da razume odnose u regionu, potiče iz Slovenije. Mislim da imamo tu šansu da u načinu pristupa, mogućnosti da i mi imamo više šansi da govorimo našu istinu“, kaže Ibrahimović.

Foto: screenshot

.

Foto: Ringier

.



Izvor

Related posts

Vojni rok se vraća, Vlada otpočela pripremne radnje

Dragan Milić najavio formiranje pokreta: Dvoje odbornika napustilo njegovu grupu građana u Skupštini grada Niša

Danijela Nestorović priznala da se u opozicionom predlogu Zakona o litijumu nalazi citat ginekologa!? (VIDEO)