Stručnjaci za „Blic TV“ o izbornoj sagi u Nišu


Vesti

Politika

Stručnjaci za „Blic TV“ o izbornoj sagi u Nišu

Prošla su skoro dva meseca od održavanja lokalnih izbora 2.juna, a Niš još uvek nema novo gradsko rukovodstvo.

Formiranje vlasti u Nišu _MDj_mr.jpg

Gradska izborna komisija rešenje o dodeli mandata kandidatima za odbornike sa izbornih lista koje su osvojile odborničke mandate donela je na sednici 19. jula. Po tom dokumentu 30 mandata dobila je izborna lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“, isto toliko u zbiru i ujedinjena opozicija, dok je Ruskoj stranci pripao jedan mandat. Ono što sledi je konstitutivna sednica.

Blic preporučuje

Nakon mnogobrojnih prigovora i žalbi niške opozicije na izborne rezultate i rad Gradske izborne komisije Višem sudu epilog je sledeći: 30 mandata dodeljeno je listi oko SNS-a, 16 listi Grupa građana „Dr Dragan Milić“, 10 listi „Biramo Niš“, dok su po 2 dodeljena listama „Kreni-promeni – I ja sam Niš“ i „Ujedinjeni – Nada za Niš“, a jedan mandat Ruskoj stranci.

Na ovo Rešenje Grupa građana „Dr Dragan Milić“ podnela je prigovor GIK-u, dok iz opozicione koalicije „Biramo Niš“ kažu da čekaju konstitutivnu sednicu.

Dragana Milutinović iz koalicije „Biramo Niš“ rekla je u razgovoru za „Blic TV“ da na konstitutivnoj sednici može da se dešava svašta.

– Na konstitutivnoj sednici može da se dešava svašta. Može da postoji kvorum, može da ne bude kvoruma, može da postoji većina na opozicionoj strani, može da postoji većina na vladajućoj strani sada aktuelne vlasti. To se ne zna i to ćemo da znamo tek tada na konstitutivnoj sednici – rekla je Milutinović za „Blic TV“.

„Nijednoj strani u budućem niškom parlamentu neće biti komotno“

Za „Blic TV“ govorio je i novinar i analitičar Aleksandar Stankov koji je objasnio da je situacija takva da, ko god formira vlast, nijednoj strani u budućem niškom parlamentu zbog tesne većine neće biti komotno.

Naš sagovornik je potom objasnio da je upravo zbog takve situacije vrlo važno da vidimo da li će neki odbornici podržati možda opoziciju ili će suprotno podržati vlast.

– Zato je vrlo važno da vidimo da li će se na toj konstitutivnoj sednici pokazati da su neki odbornici jedne ili druge strane prešli, „preleteli“, kako se to sad popularno politički kaže, da li će podržati možda opoziciju ili će suprotno podržati vlast, kako bi se taj odnos drugačije postavio i na neki način uravnotežio u korist jedne strane – rekao je za „Blic TV“ Aleksandar Stankov, pa dodao da nije isključena ni mogućnost novih izbora u Nišu:

Ukoliko se to ne desi, definitivno ulazimo u krizu vlasti i normalno je da kroz neki naredni period, da li će to biti nekoliko meseci, možda godinu dana, očekujemo i raspisivanje novih izbora“, dodao je novinar i analitičar Stankov.

U međuvremenu većina niških opština, kojih ima pet, dobile su novu vlast. Među njima i Medijana koja za sada ima novog predsednika Skupštine i gde nakon 12 godina, na vlasti neće biti Srpska napredna stranka.

Za „Blic TV“ govorio je i dr Dragan Milić iz Grupe građana „Dr Dragan Milić.

– Ono šta ćemo mi promeniti je pre svega da budemo odgovorni, da ne budemo bahati, da se građani Niša i građani Medijane pitaju koje su njihove najvažnije potrebe, šta treba i kako da se radi. Tako da dobra strana naše medalje je to što nama komandanti nisu u Beogradu – rekao je dr Dragan Milić.

Vučić: „Jedva čekam da vidim fantastične rezultate“

Podsetimo, nekadašnji predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je boraveći nedavno u Nišu poručio da sa nestrpljenjem očekuje rezultate novog rukovodstva Medijane.

Jedva čekam da vidim te fantastične rezultate koje će da naprave. Znate li kolika je moja radost samo da sagledam te izuzetne rezultate koje će da naprave. Samo narod nek mi kaže za šest meseci ili godinu dana kakvi su to fascinantni rezultati koji su na opštini Medijana postignuti. Jer dobro je da iz faze kritike morate da uđete u to da nešto napravite za grad – rekao je tada Vučić.

U Skupštini opštine Medijana, koja broji 27 odbornika, koalicija oko SNS osvojila je 11 mandata, Grupa građana „Dr Dragan Milić“ 8, koalicija „Biramo Niš- Biramo Medijanu“ 6 i „Ujedinjeni- Nada za Niš“ 2 mandata.



Izvor

Related posts

Vučić: Očekujem danas da Vlada donese odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka

Tokom boravka u kući napali ga Albanci

Uživo: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja