Stručnjaci za „Blic“ TV o narušenim odnosima u regionu posle Rezolucije u UN


Vesti

Politika

Stručnjaci za „Blic“ TV o narušenim odnosima u regionu posle Rezolucije u UN

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podiglo je tenzije u regionu, pogotovo u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ubrzo nakon toga, održan je Svesrpski sabor na kom je potpisana Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. U njoj se između ostalog navodi da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, ali da Srbija i Srpska ne podržavaju rezoluciju o Srebrenici.

Odjeci Srebrenice

Uz rukovodstvo Srbije i Republike Srpske, na Svesrpskom saboru i Srbi iz Crne Gore i Makedonije. Na zajedničkoj sednici jasna poruka — Rezolucija o Srebrenici je za Beograd i Banjaluku neprihvatljiva.

Blic preporučuje

– A je li ta rezolucija donela pomirenje unutar BiH ili regiona? Ne, donela je radost jednima, a bes i gnev na drugoj strani – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Aleksandar Vučić

Iz Sarajeva poziv

Iako je stav Srbije bio jasan i ranije, a srpska diplomatija vodila intenzivnu kampanju u Ujedinjenim nacijama, ubrzo po njenom usvajanju, iz Sarajeva poruka, tačnije poziv — šefa diplomatije BiH, predsedniku Srbije da se pridruži obeležavanju u Njujorku i Potočarima.

– Pozivam ga da 11. jula zajedno odemo ove godine kada bude prvo obeležavanje, dan sećanja koji je ustanovljen u GS UN. Ako hoće, može se ogrnuti zastavom, a i ne mora, da tamo odemo pokloniti se žrtvama ovog stradanja. Da odemo zajedno ako hoće u Sarajevo na Kazane gde su civilne srpske žrtve, da odemo zajedno u Jasenovac. Sve ono za šta treba hrabrosti, ja imam i hoću – izjavio je ministar spoljnih poslova BiH, Elmedin Konaković.

Foto: Miomir jakovljević / Ringier

Elmedin Konaković

– Druga stvar koja je veoma važna to je da su toliko nervozni zbog rezultata neočekivanog da je on sebi dozvolio da danas de facto pozove na moje ubistvo. Ja sam u Srebrenici već bio jednom 11. jula. Pognuo sam glavu pred spomenikom – naveo je Aleksandar Vučić.

Reakcije diplomata

Ovakve reakcije nakon usvojene rezolucije, diplomate ne iznenađuje, jer 84 glasa „za“, spram ostalih 109 šalje jasnu poruku.

– Oni ne mogu da dobiju svih 84 glasa da će sve zemlje da obeleže to, nego sad u regionu pokušavaju da zovu. Šta znači poziv predsedniku Vučiću kad smo mi glasali protiv?! To je jedna vrsta, rekao bih, političkog očaja onoga koji zna da je izgubio i koji se vrti u krug kao pas koji juri svoj rep – rekao je bivši diplomata Branko Branković.

Rezolucija o Srebrenici izazvala je potrese i podele i u Crnoj Gori. Pa se tamošnji premijer suočio i sa protestima i sa potencijalnom krizom Vlade, budući da je Milan Knežević, suspendovao podršku svoje stranke aktuelnoj Vladi.

Foto: MediaBiro / Tanjug

Milan Knežević

– Sve ne može jedna majka da rodi, ali braća se poznaju u muci. Nek sponzori sponzori i kosponzori rezolucija protiv našega naroda nastave da ih donose, mi ćemo se još snažnije i jedinstvenije skupljati – izjavio je predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Mogu li se zbog Rezolucije, uzburkani duhovi regiona oteti kontroli i da li je ona sem toga — regionu donela bilo šta drugo.

– To je poruka nečega što je sazrelo, jer se i Srbija i RS napadaju protivzakonito i protivustavno jer imaju svoje ja i svaka od njih ima nacionalne i državne interese i žestoko ih brani – navodi Branko Branković.

Rezolucijom, koju su inicirale Nemačka i Ruanda, 11. jul proglašen je Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Ove godine trebalo bi da bude prvi put I zvanično tako obeležen.



Izvor

Related posts

Dragan Milić najavio formiranje pokreta: Dvoje odbornika napustilo njegovu grupu građana u Skupštini grada Niša

Danijela Nestorović priznala da se u opozicionom predlogu Zakona o litijumu nalazi citat ginekologa!? (VIDEO)

Hil: Srbija ima mnogo prijatelja, verujem da su SAD među njima