Sukob u opoziciji posle izbora: Savo Manojlović vraća mandate, Biramo Beograd ima drugi plan


Vesti

Politika

Sukob u opoziciji posle izbora: Savo Manojlović vraća mandate, Biramo Beograd ima drugi plan

Taman su se u opoziciji stišale trzavice oko inicijative Sava Manojlovića da se, zbog navodnog prekrajanja izborne volje krene u građansku neposlušnost, iskočio je novi kamen spoticanja. Manojlović je najavio vraćanje mandata, koji ispostaviće se, ipak neće biti vraćeni, a „Biramo Beograd“ je odmah uzvratio kontra mišljenjem. Analitičari kažu da opozicija mora pod hitno da menja taktiku, da bi sve ovo moglo skupo da je košta i da ima na koga da se ugleda.

Foto: Milan Ilić, Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Jedan od njih je Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, koji za „Blic“ ocenjuje da svedočimo „beskonačnom krugu beskonačno istih odluka opozicije“, koji je započet još 2016. godine.

Blic preporučuje

Na ovo ponašanje Klačar ne gleda blagonaklono, i poručuje da bi mogli da se ugledaju na pristup dr Dragana Milića iz Niša koji je sa svojom grupom građana ostvario dobre rezultate.

– A on ide na konto strpljena, racionalnosti i građenja strpljivije i predvidljivije političke platforme – kaže Klačar.

On smatra i da će u narednom periodu sasvim sigurno doći do prekompozicije unutar opozicije i kaže da nije siguran da će svi lideri i sve stranke politički preživeti naredne dve, tri godine.

Zaista je pitanje da li će svi oni koji su sada biti relevantni politički akteri i trajati dugo kako bi došli do pravljenja aranžmana za 2027. Mora se delovati u mirnijoj atmosferi u koju će moći da se uklope oni koji će imati odgovarajuću strategiju – napominje Klačar.

Manojlović: (Ne)vraćamo mandate

Manojlović je, najavljujući dalje korake, rekao da će vratiti mandate i u Skupštini grada Beograda i na Novom Beogradu. Kad se zagrebe malo dublje, ispostavlja se da to ipak neće biti baš tako.

I ne važi za sva mesta, konkretno Niš, „jer bi time naštetio građanima“.

– Tehnički će mandati biti verifikovati a onda će biti napuštena skupština, odborničke naknade iz budžeta nećemo prihvatiti, ali prihvatićemo tehnički jer bi ostavkama i proces dugo trajao i naši mandati završili u strankama na vlasti – rekao je Manojlović.

Foto: Zoran Mrđa / Fonet

Savo Manojlović

Nije prošlo mnogo, oglasila i koalicija „Biram borbu“ da neće napustiti Skupštinu grada jer bi takav potez bio neodgovoran prema biračima.

Radomir Lazović je rekao dato važi i za opštinu Novi Beograd, da nije najbolji trenutak, jer se situacija „lomi na jednom mandatu“.

Napuštanje Skupštine opštine Novi Beograd bi za posledicu imalo gubitak šanse da se u toj opštini preuzme vlast i to u trenutku dok se broje glasovi i vrši uvid u izborni materijal – rekao je sinoć Lazović.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Manojlovićev potez – bojkot Skupštine

Klačar kaže da Manojlovićev potez u stvari znači bojkot skupštine.

Napominje da se može posmatrati iz dva aspekta:

  • Prvi, iz njegovog ugla, to nije neracionalna ni nepromišljena odluka. Mislim da je procenio da ulaskom u političku arenu on može da izgubi komfornu političku poziciju koju sada ima i da je svestan da ulazak u institucije znači ozbiljan tranzit u političku organizaciju, u okviru kojeg bio izložen kritici javnosti a nedostaci bi se videli više nego dosada. Zato mislim da je svesno to uradio, i da želi da ostane na terenu koji mu vise odgovara.
  • Drugi aspekt je onaj kako na to gledaju svi simpatizeri, članovi i podržavaoci opozicije. A to je nastavak donošenja već viđenih odluka. Po ko zna koju put gledaju isti scenario, dolazi do aranžmana, posle izbora taj aranžman se raspadne, ulazi se u krug nezadovoljstva izborima, troši se energija na proteste, dođu izbori i ulazi se u isti krug

Pročitajte još

Mogu li mandati da budu vraćeni?

U praksi, poslanici i odbornici ne mogu da se odreknu mandata jer se oni dodeljuju po automatizmu.

Prema zakonu, ako na izbornoj listi nema kandidata kojima nije dodeljen mandat, upražnjeno mesto se popunjava tako što se mandat dodeljuje prvom kandidatu sa druge izborne liste koja ima sledeći najveći količnik za koji nije bio dodeljen mandat.

To bi što je u ovom slučaju koalicija oko SNS, ali i ostalim strankama.



Izvor

Related posts

Vučić prisustvuje sednici Vlade i Republičkog štaba za vanredne situacije

Ministar Đurić razgovarao sa Sison u Vašingtonu

OGLASILA SE FON DER LAJEN: Objavila sliku sa Vučićem