Surlić: Berlinski proces platforma za brži put zemalja Zapadnog Balkana ka EU


Vesti

Politika

Surlić: Berlinski proces platforma za brži put zemalja Zapadnog Balkana ka EU

Berlinski proces je platforma za rešavanje problema zemalja Zapadnog Balkana i brži put ka EU

Cilj je otkloniti bilateralne i multilateralne probleme i postići mir, stabilnost i zajednički prosperitet

Berlinski proces nije čekaonica, odnosno neka vrsta alternative za zemlje Zapadnog Balkana, već je to platforma preko koje će se rešavati svi problemi i koji će za te zemlje značiti mnogo brži put ka Evropskoj uniji, izjavio je docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Zapadni Balkan

– Mislim da je susret u Berlinu bio veoma ambiciozan, bar što se tiče nemačke strane i da su oni insistirali na tome da se pokažu u što boljem svetlu, ali i da pokažu da Berlinski proces nije zamro, nego naprotiv da je to jedna inicijativa koja se sada potpuno rebrendirala i od neke čekaonice kako je bila zamišljena sada je jedna brza traka ka učlanjenju u EU – rekao je on za Tanjug povodom samita održanog u ponedeljak u Nemačkoj.

Blic preporučuje

Surlić je naglasio da se može zahvaliti geopolitičkom momentu što vodeća zemlja EU želi da pokaže da je sposobna da se brine o Zapadnom Balkanu koje tretira kao dvorište EU.

– Za to imamo vrlo ambiciozna dokumenta. Pored ove formalne deklaracije, po prvi put vidimo da je tu i akcioni plan za kreiranje jedinstvenog tržišta, što nije mali zadatak pred zemlje Zapadnog Balkana. Reč je o usaglašavanju carinskih i poreskih stopa, u stvari kreiranju sve četiri slobode, a videli smo u proteklom periodu da to nije bio lak zadatak čak iako postoji politička volja – rekao je on.

Prema rečima sagovornika Tanjuga, deklaracija podrške akcionom planu je potvrda da Berlinski proces sa sobom nosi pozitivne stvari i da to nije samo neki politički susret i samit, nego i nešto što je opipljivo za građane.

Surlić je podsetio i da je roming za zemlje Zapadnog Balkana upravo ukinut u proceduri Berlinskog procesa, da se mnogi projekti ostvaruju upravo kroz taj proces, kao i da mladi sarađuju kroz regionalnu kancelariju za mlade, ali i da imamo i zelenu agendu i digitalni samit.

– Sve su to u stvari konkretni potezi. Mnogo toga je moglo ići brže ali potrebno je vreme da bi se videli rezultati – rekao je on.

„Prvo četiri slobode pa integracija u evropsko tržište“

Surlić je naglasio i da je jučerašnji skup poslao jasnu poruku, odnosno konkretnu ideju da zemlje Zapadnog Balkana moraju da sarađuju međusobno, da moraju da uspostave četiri slobode, a tek onda kao jedinstveno tržište da se integrišu u jedinstveno evropsko tržište. On je na pitanje koji su ključni rezultati Berlinskog procesa za građane rekao da misli da je u ovih deset godina legitimizovana saradnja između različitih društava na Zapadnom Balkanu.

– Cilj je i da se otklone svi otvoreni bilateralni i multilateralni problemi, pa se samim tim šalje jedna poruka da je nekako mir, stabilnost i zajednički prosperitet nešto što mora biti na agendi ukoliko Zapadni Balkan želi ne samo članstvo EU, nego i bolji život za svoje građane – istakao je Surlić.

Prema njegovim rečima, roming, diverzifikacija energenata, pa čak i plan rasta je direktan produkt Berlinskog procesa, bar ga, kako ističe, tako predstavljaju političari koji su i kreirali ovu inicijativu.

U Berlinu je u ponedeljak održan samit „Berlinskog procesa“ kojim se obeležava 10 godina ovog procesa, a na kojem je učestvovao i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a domaćin skupa bio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da Srbija ostaje opredeljenja za evropski put kao svoj glavni strateški geopolitički cilj, a da je utisak današnjeg samita da Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU.

U Berlinu je u ponedeljak potpisana i Deklaracija podrške Akcionom planu za zajedničko regionalnom tržište, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Tužilaštvo u Prištini podiglo još jednu optužnicu za nerede u Zvečanu

Ministarka Đedović Handanović upozorila na dezinformacije koje plasiraju opozicioni mediji (FOTO)

Brnabić: Debakl opozicije u Skupštini, imaju pravo na protest, ali u skladu sa ustavom