Šutanovac o Makronovoj poseti: Očekujem da će biti operativna, tema avioni „Rafali“ i Kosovo


Vesti

Politika

Šutanovac o Makronovoj poseti: Očekujem da će biti operativna, tema avioni „Rafali“ i Kosovo

Nema dileme da, kada bilo koji državnik iz Kvinte dolazi u Srbiju, to je uvek značajna poseta i ova će biti jedna u nizu značajnih poseta. I očekujem da će ova poseta biti i operativna i da će ovoga puta možda čak i da se nešto konkretno dogovara, odnosno da se potpisuje neki sporazum ili neki ugovori, kaže Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike.

Dragan Šutanovac

Zbog čega francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd? Šta očekujete da će biti ključne poruke?

Blic preporučuje

– Pa nema dileme da, kada bilo koji državnik iz Kvinte dolazi u Srbiju, to je uvek značajna poseta i ova će biti jedna u nizu značajnih poseta. I očekujem da će ova poseta biti i operativna i da će ovoga puta možda čak i da se nešto konkretno dogovara, odnosno da se potpisuje neki sporazum ili neki ugovori. Nije nepoznato da je Srbija iskazala želju da kupi borbene avione Rafale od Francuske, to su izuzetno kvalitetni avioni pete generacije, koji bi Srbiji doneli bezbednost na nebu za dugi niz godina, ali verujem da se oko toga pregovara i moguće je da će to biti jedna tema. Druga tema sigurno je Kosovo, odnos Srbije i Evropske unije i vrlo moguće KFOR, odnosno Francuska koja ima svoje jedinice u okviru KFOR-a, i koja je uvek zabrinuta i želi da zna da Srbiji garantuje bezbednost i da Srbija nema nikakve planove koje bi ugrožavala bezbednost na Kosovo.

Srbija je pre nekoliko meseci dogovorila nabavku francuskih Rafala. Da li očekujete da će sada biti potpisan ugovor o nabavci koji je najavio predsednik Vučić?

– Jako je teško najavljivati nešto što ne zavisi samo od vaše strane. U ovoj situaciji predsednik Vučić je najavio za dva meseca, ali nismo mi jedini u tom procesu, dakle i francuska strana sigurno ima neke zahtevе. Verujem da svi znaju da kupovina takvih stvari, takve opreme je izuzetno skupa i ugovori koji treba da se naprave podrazumevaju da se rade aranžmani, a to nije nimalo jednostavno da se ugovori. Videćemo da li će ovoga puta to biti potpisano, ali ono što je važno to je da Srbija bi sa tim avionima za dugi niz godina obezbedila bezbednost na svom nebu. Bili bi u ovom regionu sa najnaprednijim avionima. Nama je to negde neophodno. Znam sigurno da predstavnici Vojske Srbije, posebno piloti, to jedva čekaju, a ja kao bivši ministar odbrane želim i volim da se vojska oprema najkvalitetnijim opremama.

Pročitajte još

„NIZ NETAČNIH I NEPOTPUNIH ČINJENICA“ Profesori Mašinskog i Rudarsko-geološkog fakulteta traže ispravku ili povlačenje rada Dragane Đorđević u vezi sa litijumom zbog „velikog broja nedostataka“

SASTANAK O PROJEKTU JADAR Vučić sa predstavnicima naučne zajednice: Bez vaše saglasnosti nećemo ući u projekat Jadar, imamo dve godine za široku raspravu

U kojim pravcima bi dalje mogla da se razvija vojna saradnja Srbije i Francuske i može li se ona odraziti i na ostale oblasti?

– Pitanje bezbednosti u vremenu velikog rata koji se vodi u Ukrajini, nestabilnosti na Bliskom Istoku, izuzetno je važna za sve svetske lidere, posebno za Francusku. Postoji niz mogućnosti koje Srbija može da pruži s jedne strane, a takođe može da iskoristi znanja koje ima pre svega francuska vojska. Podsetiću vas da je prva misija EU u kojoj je učestvovala Vojska Srbije bila misija Atalanta na obali Somalije, gde smo bili sa francuskim brodom prisutni, simbolično, ali su otvorena vrata za dalju saradnju. S druge strane, Vojska Srbije i sada koristi i letelice, odnosno helikoptere koji su francuske proizvodnje, postoje telekomunikacioni uređaji koji su takođe francuske proizvodnje. Moje ubeđenje je da ima zaista sijaset stvari koje Srbija može da pruži i s druge strane koje može Srbija da iskoristi od strane Francuske.

Koliko je Francuska garant mira na Kosovu i Metohiji imajući u vidu prisustvo francuskog kontigenta KFOR-a?

– Nama je izuzetno važno da Francuska bude prisutna i dalje. S jedne strane, s druge strane, mislim da je i u Francuskoj, i u velikom broju zemalja Evrope sve jasnije da Kurti nije čovek koji je čovek dogovora, niti čovek garancije da će biti ispoštovani dogovori u perspektivi. Mislim da je jako važno da sa naše strane bude prezentovano gospodinu Makronu šta sve je Srbija uradila, a šta se očekuje od strane Prištine da uradi.



Izvor

Related posts

OGLASILA SE FON DER LAJEN: Objavila sliku sa Vučićem

Ivica Dačić o važnosti sektora za vanredne situacije

Za Srbiju opredeljeno oko milijardu i 580 miliona (VIDEO)