Home Politika Svađa u Jutarnjem programu: Stojanović smatra da je većina građana protiv iskopavanja litijuma

Svađa u Jutarnjem programu: Stojanović smatra da je većina građana protiv iskopavanja litijuma

by euronet063


Vesti

Politika

Svađa u Jutarnjem programu: Stojanović smatra da je većina građana protiv iskopavanja litijuma

Analitičari Boban Stojanović i Dejan Miletić suočili su svoja mišljenja o pitanju iskopavanja litijuma u dolini Jadra. Dok Boban Stojanović smatra da je javno mnjenje ostalo nepromenjeno i nakon posete predsednika Aleksandra Vučića Podrinju, Dejan Miletić smatra da je pitanje projekta „Jadar“ ispolitizovano.

.

Foto: screenshot

.

Miletić ističe da jedino jaka Srbija može dobro da ispregovara oko bilo kog bitnog pitanja, pa i pitanja projekta „Jadar“, a predsednik Vučić upravo i radi na jakoj Srbiji.

Blic preporučuje


DA LI JE „PRIDE“ PREVAZIĐEN? U „Jutru na Blic“ analiziramo da li se borba za ljudska prava može nastaviti na drugi način (UŽIVO,VIDEO)

– To bi trebalo da bude, ali ja vidim da i jeste briga. Jer kada vi odete među ljude i tražite da čujete njihova mišljenja, da otklonite dileme, dovedete one koji treba to da izvedu, obavezuju se na javnoj sceni da će neke stvari uraditi koje neće biti po štetu ekologije i tako dalje. Pa šta je jača od toga? Jaka Srbija jedina može dobro da ispregovara, ne samo za litijum, nego za bilo koji problem. A slaba, razjedinjena, unižena, ne može ništa. To je ta razlika između onoga što radi predsednik Vučić i onoga što opozicija – kaže Dejan Miletić.

Foto: Blic TV / screenshot

Rasprava u jutarnjem programu

Stojanović smatra da je većina građana protiv iskopavanja litijuma i da se to nije promenilo ni nakon posete predsednika Vučića Podrinju.

Aleksandar Vučić je pobedio na izborima 2022. godine upravo na tome što je stopirao Rio Tinto. Meni je vrlo jasno da se javno mnjenje nije pomerilo. Sada vlast na velika vrata vraća rudarenje, dolazimo u situaciju da nakon tri meseca agresivne kampanje sada kaže „e, pa možda se neće kopati“ – kaže Stojanović.

Foto: Blic TV / screenshot

Rasprava u jutarnjem programu

Miletić dodaje da je važno da budemo precizni i da ne manipulišemo informacijama.

Foto: Blic TV / screenshot

Rasprava u jutarnjem programu

„O Rio Tintu treba da priča nauka, ne politika“

– Znate, moramo da budemo vrlo precizni, da ne manipulišemo činjenicama. Vlada Srbije jeste se odrekla celog projekta Rio Tinto zvanično, ali se predsednik Vučić ogradio i pre izbora je rekao „ja nikad to ne bih uradio. Ja bih uvek razmišljao kako da se Srbija razvija, a ne kako da se zaustavlja Srbija“. Što niko iz opozicije nije rekao „hajde da razgovaramo“?! Samo se gleda kako rušiti Vučića, a ne kako graditi vlast – kaže Miletić i dodaje:

– Mnogo problema imamo kao društvo, mnogo nedostataka, ali ovo nije problem kojim je trebalo opozicija da se bavi na ovaj način politizujući ga – kaže Miletić.

Stojanović se suprotstavio Miletiću:

– Znate, kad neko kaže nemojte da politizujete temu, a onda u drugoj kaže predsednik Vučić je odgovarao na pitanje o litijumu. Ne može predsednik da mi objašnjava ovo je dobro, ovo nije, jer sa druge strane Rio Tinto može da objavi šta god. Ja ne znam ništa o litijumu, ali ništa više od mene ne zna ni Vučić, ni Brnabić, Dubravka Đedović, Irena Vujović. Hoću da o ovome priča struka, odnosno nauka – kaže Stojanović.

Foto: screenshot

.

„Demokratija je nikad veća u Srbiji nego danas“

Očigledno je da je demokratija nikad veća u Srbiji nego danas. Sve je dostupno. To je ono što je ključno, a drugo, Vučić je pokazao da je zainteresovan za svaki razgovor što se litijuma tiče. On se detaljno informisao i onda tek izašao u narod! – kaže Miletić.

Miletić dodaje i da su te studije potpisali profesori našeg fakulteta.

– Narod je svoje rekao. Podneta je narodna inicijativa i tu se svaka priča završava! Građani ove zemlje su zainteresovani za pitanje litijuma zbog zdravlja i opstanka. Zato predsedniku ne uspevaju njegove tradicionalne metode. Sama činjenica da je morao da ide u Loznicu, pa da su postali agresivni, pa da juče govori „možda se neće kopati“, meni to sve govori. 10. avgust u Beogradu je bio poslednji, pre toga se narod pobunio u manjim mestima i to je sigurno pažljivo izabrano da se sa tim krene u letnjim mesecima – rekao je Stojanović i dodao da je na svojoj koži osetio morbidne pretnje zbog svog stava, što dovodi u pitanje koliko je Srbija zaista demokratska zemlja.

Foto: Blic TV / screenshot

Rasprava u jutarnjem programu

Foto: Blic TV / Ustupljene fotografije

Gde gledati Blic TV?



Izvor

You may also like