Sve o novom šefu francuske diplomatije: Spominje Srbiju, ali i Kosovo


Vesti

Politika

Sve o novom šefu francuske diplomatije: Spominje Srbiju, ali i Kosovo

  • Baro podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju
  • Francuska priznaje Kosovo, ali smatra da mora preći određeni put pre ulaska u Savet Evrope

Žan-Noel Baro je novi šef francuske diplomatije. Premijer Mišel Barnije je nakon dve nedelje objavio sastav nove vlade, a jednu od najvažnijih pozicija držaće bivši ministar za Evropu, koji je Srbiju označio kao najznačajniju zemlju na Zapadnom Balkanu.

Foto: Teresa Suarez / EPA;

.

Francuska je tako dva meseca nakon izbora dobila vladu a Srbija je izgleda dobila i velikog saveznika u novom francuskom ministru spoljnih poslova.

Blic preporučuje

Nadam se da će Srbija uskoro postati članica Evropske unije – rekao je Baro kada je posetio Srpsku kuću u Parizu, istakavši da je upriličena „neverovatna izložba o identitetu Srbije“, koja je blizak prijatelj Francuske. On je tom prilikom i preporučio svima da u La Viletu da posete Srpsku kuću.

Baro je kada se razmatrao prijem Kosova u Savet Evrope, isticao da smatra da je Kosovu tamo mesto, ali da bi ipak bilo potrebno da pređe određeni put da bi do članstva i došlo.

„Kosovo u SE dovodi do podela članica“

Novi ministar spoljnih poslova Francuske je tada tokom svog obraćanja na sastanku Komitetu ministara naveo da je Francuska jedna od članica Saveta Evrope koja priznaje Kosovo i koja smatra da je u budućnosti Kosovu mesto u Savetu Evrope.

– Francuska, ipak, smatra da u tom smislu Kosovo tek treba da pređe određeni put i Francuska je uostalom na raspolaganju da prati Kosovo na tom putu. Takođe, Francuska smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje Kosova moglo da izazove podele među zemljama u Savetu Evrope i da to pitanje treba da se razmatra kasnije kad Kosovo pređe put za koji smatramo da je potrebno da ga pređe – kazao je Baro.

Foto: Walter Zerla / ImageSource / Profimedia, AP/ Armin Durgut, Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević, Shutterstock / Ringier

.

On je uoči nedavne posete predsednika Francuske Emanuela Makrona rekao da je Srbija „zemlja koja je najvažnija na Zapadnom Balkanu, enklavi u srcu Evrope“ i da je srpski narod okrenut ka Evropskoj uniji.

– Ako ne budemo podrška srpskom narodu na tom putu, ako na primer avionima rafal ne zauzmemo mesto koje sada imaju ruski avioni i koje koristi Srbija, enklava koja je u srcu Evropske unije postaće ulazna tačka za nestabilnost na našem kontinentu i ulazna tačka za sve autoritarne režime, od Rusije do Kine – rekao je Baro.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Rođen je u Parizu 1983. Diplomirao je 2007. u Evropskoj poslovnoj školi u Parizu, da bi 2013. bio imenovan za docenta na prestižnoj školi MIT, a vanredni profesor je postao 2017. Baro je 2015. izabran za odbornika u istom okrugu gde su ranije odbornici bili njegov deda i otac.

(Kosovo onlajn)



Izvor

Related posts

NE PROĐE DAN BEZ NAPADA: Đilas i islamisti nastavljaju koordinisanu kampanju laži protiv Vučića i Srbije (FOTO)

Borelj u sredu u Njujorku domaćin radnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana

MILETA SLANKAMENAC SA „PROGLASOM“ PRAVI PLANOVE ZA ORGANIZOVANJE NASILNIH PROTESTA