Svečlja: „Most na Ibru će biti otvoren, to pitanje je zatvoreno 2016. i nije stvar dijaloga Beograda i Prištine“


Vesti

Politika

Svečlja: „Most na Ibru će biti otvoren, to pitanje je zatvoreno 2016. i nije stvar dijaloga Beograda i Prištine“

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je danas da će most na Ibru, koji Kosovsku Mitrovicu deli na južni i severni deo, biti otvoren i da je to pitanje, kako kaže, zatvoreno 2016. godine i „nije stvar dijaloga“.

Foto: Youtube / screenshot

.

Svečlja je danas ponovo obišao most u Kosovskoj Mitrovici, zajedno sa ministrom za administraciju i lokalnu samoupravu privrmenih institucija Elbertom Krasnićijem, prenose mediji u Prištini.

Blic preporučuje


Kfor o protestu Srba kod mosta na Ibru: Demonstracije protekle bez bezbednosnih zabrinutosti


Vučić: „Verujem da će KFOR sutra sprečiti najezdu Albanaca i time spasiti srpske glave“

Na pitanje novinara kako komentariše saopštenja Kvinte i Kfora da o pitanju otvaranja mosta treba razgovarati u Briselu, Svečlja je odgovorio da je to pitanje zatvoreno 2016. godine, navodi Reporteri.

Provera je u dve faze, mi smo u toku, postupamo po planu koji delimo sa kolegama i ne vidim ništa vanredno. Stvar je zatvorena 2016. Uopšte nije reč o dijalogu. Reč je o pravu na otvaranje i o odluci koja je već javna – rekao je Svečlja na pitanje kako teče „provera mosta“.

Najave iz Prištine o otvaranju glavnog mosta na Ibru koji je zatvoren dve i po decenije, izazvale su veliku zabrinutost Srba za svoju bezbednost.

Zbog tih najava i drugih eskalatornih poteza Prištine, oni su danas mirno protestovali u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Foto: Ustupljene fotografije

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovic

Foto: Ustupljene fotografije

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovic

Kfor, čiji pripadnici stalno dežuraju na mostu na Ibru, juče je saopštio da je stav te misije jasan i dosledan, kao i da sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta moraju da budu donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je 2. avgusta, nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da su obavestili Kurtija da vlade zemalja Kvinte, u konsultaciji sa NATO-om ne mogu da podrže bilo kakvu promenu sadašnjeg statusa mosta na Ibru.

Šef misije OEBS u Prištini Majkl Devenport juče je takođe poručio da su zatvaranje pošta na severu KiM i obnovljeni predlozi da se most u Mitrovici otvori za saobraćaj podvukli hitnost vraćanja dijalogu i istakao da bi oba pitanja trebalo bi da budu rešena u procesu koji vodi EU.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, naseljen uglavnom Srbima.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Vučević oštro kritikuje Ponoša zbog političke manipulacije u vezi sa tragedijom u Ušću

Na stolu zajednički projekti i poseta turskog predsednika Srbiji

Aleksandar Vučić sastao se sa Redzepom Erdoganom u Njujorku