Svi politički lideri BiH da rade na očuvanju jedinstva, to je ključno za stabilnost regiona


NATO je posvećen tome da osigura da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat u okviru UN-a, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Stoltenberg, koji je razgovarao sa Spajićem u sedištu NATO, rekao je da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO i ocenio da Crna Gora ima važnu ulogu u regionu.

On je pozdravio „snažnu posvećenost“ crnogorskog premijera reformama i putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

– To je još važnije jer je stabilnost u širem regionu ostaje krhka – rekao je Stoltenberg.

U tom kontekstu osudio je prošlogodišnje nasilje na Kosovu i Metohiji kao neprihvatljivo i podsetio da je NATO brzo reagovao, rasporedivši 1.000 dodatnih vojnika i teško naoružanje.

– Mi smo posvećeni osiguravanju da KFOR nastavi da ispunjava svoj UN mandat – poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je najavio da će ambasadori NATO, i to svih 31, posetiti Sarajevo naredne nedelje, i poručio da je reč o demonstraciji „snažne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

– Svi politički lideri moraju da rade na očuvanju jedinstva. Ovo je ključno za stabilnost zemlje i regiona – rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je Crna Gora veoma cenjen NATO saveznik i ukazao da je rasporedila snage u borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, kao i da je doprinela „izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih snaga bezbednosti“ u okviru misije obuke NATO-a u Iraku.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

I kriminalci uključeni u promotivne aktivnosti pokreta „Kreni-promeni“

Brnabić odgovorila Đilasu: Najnovija ploča i kaseta opozicije – izbori zbog litijuma

U procesu protiv Hašima Tačija u Hagu danas govorila dva svedoka