Težak položaj Srba na Kosovu: Spektakularna akcija srpske dijaspore u Njujorku


Vesti

Politika

Težak položaj Srba na Kosovu: Spektakularna akcija srpske dijaspore u Njujorku

  • Cilj akcije je skrenuti pažnju na pritisak i kršenje ljudskih prava Srba na Kosovu
  • Tri kamiona sa video snimkom ukazuju na težak položaj Srba na Kosovu

Predstavnici srpske dijaspore su u Njujorku, povodom početka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, organizovali akciju čiji je cilj da se svim građanima, ali i stranim zvaničnicima koji ove sedmice borave u tom gradu, ukaže na težak položaj Srba na Kosovu.

Foto: Julija Bakić / Tanjug

Njujork UN

Tako će se danas tri kamiona kretati po Menhetnu i kroz Tajms skver, a na njima će biti emitovan video snimak kojim se, uz potresne scene, ukazuje na tešku situaciju u kojoj se nalazi srpski narod.

Blic preporučuje


GODIŠNJICA BANJSKE Kako žive Srbi godinu dana kasnije: „Selo je opustošeno, jedno domaćinstvo je ostalo“ (VIDEO)


Kurti: U Banjskoj imenovana ulica Afrima Bunjakua, ubijenog kosovskog policajca (VIDEO)

Uz snimke upada kosovskih specijalaca sa dugim cevima na sever, u snimku se ističe je da je cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija da protera sve Srbe sa Kosova.

Podseća se na uvođenje taksi na srpsku robu od 100 odsto, kao i na protivpravno i nehumano postupanje prema Srbima.

Na Kosovu se proizvoljno hapse Srbi

U snimku se vidi i ranjeni srpski dečak, uplaše i u strahu, nakon što ga je na Badnji dan upucao bivši pripadnik OVK.

Deo su i strašne scene uništavanje srpske viševekovne istorije, pravoslavnih manastira i spomenika iz 2004. godine.

Ukazuje se i da se na Kosovu proizvoljno hapse Srbi, kojih je, kao političkih zatvorenika, više od 80, a podseća se i da je Kosovska policija nedavno brutalno tukla i uhapsila srpske mladiće.

Na ovaj način Srbi iz SAD žele da upozore da njihovi sunarodnici na Kosovu nastavljaju da trpe pritisak, dok im se krše sva ljudska prava i pored Briselskog sporazuma, pa čak i da se protivpravno sprečavaju da uđu na Kosovo.

„Zaustavite Aljbina Kurtija. Da srpska deca žive slobodno“

„Zaustavite Aljbina Kurtija. Da srpska deca žive slobodno“, poruka je kojom se završava snimak koji ilustruje sumornu svakodnevnicu Srba na Kosovu.

Jedan od organizatora ove akcije, Aleks Mitrović kazao je da je najmanje što su mogli da urade, da na ovakav – diplomatski, ali „civilni“ način, podsete građane, ali i sve međunarodne službenike koji se nalaze u Ujedinjenim nacijamam, o kako je rekao, kirminalnim dešavanjima na Kosovu.

Foto: AP/ Arturo Holmes, Tanjug str / Ringier

.

„Dokazi o pripadnosti, zajedno sa prvobitnim administrativnim i geografskim statusom Kosova i Metohije jasno su definisani, zabeleženi i čvrsto utemeljeni. Ne samo Ustavom Srbije već i kroz zvaničnu dokumentaciju susednih država još iz 13. veka. Kosovo je srce Srbije“, rekao je Mitrović.

Podsetio je da ovo nije prva slična akcija koju organizuju srpska dijaspora, uz podršku pojedinih privatnih preduzetnika u SAD.

„Ovo nije ništa novo, samo smo angažovali kamione kako bismo podsetili sve koji su došli ove nedelje u Njujork na situaciju u kojoj se nalaze Srbi i kako bismo im pokazali da nismo odustali i da ćemo i dalje da insistiramo na pravdi i istini“, dodao je Mitrović.

(Kosovo onlajn)



Izvor

Related posts

SLAVA HEROJIMA IZ BANjSKE: Beograd ne za boravlja pale junake (FOTO)

"OČEKUJEM VAS USKORO U BEOGRADU" Vučić se sastao s predsednikom Angole u Njujorku (FOTO)

Vučić citirao američkog predsednika Obamu govoreći o strašnoj situaciji naših građana na Kosmetu