U Briselu danas sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine


Vesti

Politika

U Briselu danas sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine

U Briselu će danas biti održan novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, na kojem će učestvovati direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda Petar Petković.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Sa prištinske strane očekuje se učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Blic preporučuje

Tokom sastanka, kako je rekao portparol Evropske komisije Peter Stano, razgovaraće se o putu ka napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Agenda je prilično očigledna. To je put ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i, naravno, diskusija o pitanjima koja utiču na normalizaciju između Kosova i Srbije – rekao je Stano u ponedeljak na brifingu za novinare u Briselu na pitanje Tanjuga šta će biti na dnevnom redu sastanka.

Beograd predložio da ZSO bude tema

Stano, međutim, nije odgovorio na deo pitanja Tanjuga da li će biti trilateralnog sastanka Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Prema ranijim informacijama Tanjuga, jedna od tema koju je Beograd predložio da se nađe na dnevnom redu je i pitanje mosta na Ibru, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Do nove runde dijaloga dolazi nakon što je Lajčak nedavno boravio u Beogradu i Prištini radi pripreme ovog sastanka na nivou glavnih pregovarača u Briselu.

Kosovska policija i dalje blokira ulaz u srpske institucije na severu Kosova

U međuvremenu, kosovska policija nastavlja da blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije.

Foto: EPA/Georgi Licovski / EPA;

Kosovska policija blokira već skoro tri nedelje ulaz u srpske institucije na severu KiM

Više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta, posle upada policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održan je početkom jula u Briselu.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Zašto nema reči osuda kada Jezdiću ne daju na KiM, kada Trifunovića hapse zbog „prejakih“ reči…

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande