U ovom zatvoru robija Radovan Karadžić: Zatvoren sa najgorim kriminalcima i ubicama


Vesti

Politika

U ovom zatvoru robija Radovan Karadžić: Zatvoren sa najgorim kriminalcima i ubicama

Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac koji trenutno služi doživotnu zatvorsku kaznu u zatvoru Albani na ostrvu Vajt u Engleskoj, nedavno je tužio vladu Ujedinjenog Kraljevstva zbog „nečovečnog postupanja“. Žali se jer mu navodno nije dopušteno da unese laptop u ćeliju, a zbog kršenja ljudskih prava traži od vlade isplatu od 50.000 funti (58.000 eura). Takođe, tvrdi da mu je zabranjeno da komunicira na maternjem srpskom jeziku.

Foto: Peter Dejong/EPA / RAS Srbija

Radovan Karadžić služi doživotnu kaznu zatvora u Velikoj Britaniji

Njegova ćerka Sonja Karadžić-Jovičević nedavno je za bosanske medije izjavila da je zdravlje njenog oca narušeno, da je u junu u nekoliko navrata gubio svest te da je pri padovima povredio glavu, kuk, rebra i oba ramena. Takođe je tvrdila da mu se „ne pruža nikakva medicinska pomoć“, prenosi Slobodna Dalmacija.

Blic preporučuje

Pre tri godine prebačen iz Holandije u Veliku Britaniju

Inače, pre tri godine Karadžić je iz Holandije prebačen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne. Ćerka Sonja rekla je tada da su njenog oca poslali na jug Engleske samo kako bi se članovima porodice otežalo da ga posećuju.

Britanski tabloid „Dejli mejl“ podseća da su u istom zatvoru kazne služili ozloglašeni gej mafijaši Ronald i Redžinald Krej te serijski ubica Piter Satklif, poznat pod nadimkom „jorkširski trbosek“.

Moj otac ne dobija medicinsku pomoć – izjavila je Sonja u aprilu ove godine i dodala da to smatra pokušajem ubistva.

Ima bolove u stomaku i karlici

Radovan mi danima govori da ima bolove u stomaku i karlici koji se pojačavaju. Lekove koje je trebalo da dobije, nisu mu dali. Čekao je, pokušavao je da dođe do lekara. Nije mi dao da se obratim medijima – rekla je Jovičević koja je slične žalbe ponovila i pre nekoliko dana.

Kako je rekla u aprilu, otac Radovan ju je nazvao i jedva je govorio, ali uspeo je reći da mu je stomak ogroman, da ima užasne bolove i da niko ne želi da mu pomogne.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Sonja Karadžić tvrdi da njenog oca pokušavaju da ubiju u britanskom zatvoru

Britanska ambasada u Sarajevu ranije je odbacila navode raznih javnih ličnosti u Srbiji i Republici Srpskoj da se osuđenik Radovan Karadžić nalazi u neprihvatljivim uslovima u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Lokalne britanske novine navode da je taj zatvor izabran zbog straha od osvetničkih napada na Karadžića.

A gde se to nalazi Karadžić?

„HMP Isle of Wight“ jako je čuvan zatvor na ostrvu Vajt u Ujedinjenom Kraljevstvu koji kombinuje dva zatvora na ostrvu, Albani i Parkhrst.

Najgore ubice koje služe doživotne kazne više nemaju pravo da se venčaju se iza rešetaka, oduzeta su im i druga prava. Većina će i umreti na tom ostrvu.

Zatvor, smešten u Njuportu, osnovan je spajanjem tri odvojena zatvora – HMP Parkhrst, HMP Albani i HMP Kamp hil.

Istorija HMP Isle of Wight duboko je ukorenjena u razvoju krivičnog sistema Ujedinjenog Kraljevstva. Parkhrst, prvobitno vojna bolnica, postao je zatvor 1863. godine, poznat po smeštanju mladih prestupnika. Albani, izgrađen 1967, u početku je bio zatvor za obuku.

Posete samo prema posebnim protokolima

HMP Isle of Wight muški je zatvor kategorije B/C. U njemu su primarno smešteni seksualni prestupnici, više od 98 odsto zatvorenika osuđeno je za takve zločine. Kapacitet zatvora je otprilike 1.100 zatvorenika, što ga čini jednim od većih objekata u Velikoj Britaniji.

Foto: BBC / screenshot

Albani zatvor

– Posete je moguće rezervisati prema posebnim protokolima koje je odredila uprava zatvora, uključujući rane rezervacije i pridržavanje smernica. Zatvor može primiti oko 1.100 zatvorenika. Vreme poseta je obično u ponedeljak, sredu i petak od 14 do 16 sati – navodi se na stranici Prisonguide.co.uk.

U zatvoru se nalazi gotovo 1.000 muškaraca

U njemu se nalazi gotovo 1.000 muškaraca koji su, s izuzetkom malog broja lokalnih ostrvljana u pritvoru ili osuđenih zatvorenika, osuđeni za teške seksualne prestupe. Procenjuje se da je velika većina zatvorenika s visokim rizikom od ponovnog počinjenja pristupa. U zatvoru se događaju i samoubistva.

Foto: Vladimir Živojinović / Ringier

.

Zatvor prepun, noću nemaju svi pristup toaletu

U izveštaju inspekcijskog nadzora navodi se da je zatvor prepun i da svi zatvorenici nemaju pristup toaletu tokom noći.

– Tokom ove posete ustanovili smo da je oko 160 zatvorenika nastavilo da živi u pretrpanim ćelijama. Osim toga, većina zatvorenika na lokaciji Albani živi u ćelijama bez WC-a ili umivaonika. Umesto toga, oslanjali su se na noćnu sanitariju, elektronički sistem koji omogućava zatvorenicima da pojedinačno izađu iz svojih ćelija kako bi koristili zajedničke prostorije tokom noći .

O smeštaju Radovana Karadžića na tom ostrvu pisao je i BBC:

Njegova presuda za genocid odnosila se na njegovu odgovornost za ubistvo više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995. godine. To je bio najgori masakr u Evropi nakon Drugog svetskog rata – napisao je, između ostalog, BBC.

(Jutarnji list)



Izvor

Related posts

VUČIĆ CELE SLEDEĆE NEDELJE U NJUJORKU: Obraćanje na Generalnoj skupštini UN u utorak

Srbija je pokazala kakvu moć ima, a idioti u Sarajevu se pitaju zašto se neko naoružava (VIDEO)

Miloš Jovanović: Poslaćemo kolegama iz opozicije predlog zakona o Kosovu