U ponedeljak novi samit Berlinskog procesa, učestvuju predstavnici Zapadnog Balkana i EU


Vesti

Politika

U ponedeljak novi samit Berlinskog procesa, učestvuju predstavnici Zapadnog Balkana i EU

Berlinski proces je platforma za jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i EU

Uključiće visoke zvaničnike zemalja Zapadnog Balkana, predstavnike EU institucija i međunarodnih finansijskih institucija

U Berlinu će u ponedeljak, 14. oktobra, biti održan Samit Berlinskog procesa, na kojem će učestvovati predstavnici zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Zapadni Balkan

Berlinski proces uspostavljen je 2014. godine kao platforma za jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i EU i predstavlja ključni korak ka pripremi zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

Blic preporučuje

Na Samitu, koji se održava najmanje jednom godišnje, sastaju se visoki zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana i njihovih partnera, uz prisustvo predstavnika EU institucija, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva.

Tokom godina, Berlinski proces je evoluirao i sada uključuje sastanke ministara i brojne prateće događaje kao što su Digitalni samit, Biznis forum, Forum mladih, Forum civilnog društva, Forum o rodnoj ravnopravnosti.

Proces iz Berlina ima široku međunarodnu podršku, što ga čini jedinstvenim okvirom za dijalog i saradnju.

Neki od ključnih prioriteta Samita su Ekonomska saradnja kroz produbljivanje Zajedničkog regionalnog tržišta, Energetska sigurnost i tranzicija, Zeleni program za usklađivanje regiona sa ciljevima EU, Povećanje povezanosti kroz infrastrukturne projekte, Saradnja u oblasti sajber bezbednosti, kao i Borba protiv organizovanog kriminala i ilegalne migracije i Socijalna i ekonomska inkluzija manjina uključujuci Rome.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Priština prisvaja zemlju opštine Gračanica

Potpredsedniku Vlade RS Aleksandru Vulinu uručeno priznanje 63. padobranske brigade

Kurtijev gradonačelnik iseljava Centar za socijalni rad u Leposaviću: Napustite objekat, imate 7 dana