Uskoro ceremonija potpisivanja sporazuma (VIDEO)


PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u poseti Srbiji.

Foto: Z. Jovanović

Održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske

Nakon četvrte sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske uslediće potpisivanje sporazuma o saradnji i izjave dvojice predsednika.

Četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske bila je predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

U toku sastanak Vučića i Erdogana

U Palati Srbija počeo je sastanak dvojice predsednika. Posle sastanka biće održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Srbije i Turske predvođena dvojicom predsednika.

Vučić: Poseta jednog od najuticajnijih državnika – Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji

Predsednik Vučić je na ceremoniji svečanog dočeka predsednika Erdogana istakao da je Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji i da će razgovarati o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama.

Vučić je poručio da je ovo poseta jednog od najuticajnijih državnika savremenog sveta, da je za Srbiju uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj.

– Na političkom planu, ova poseta daje zamah jačanju odnosa između naše dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta. Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije – objavio je Vučić na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

 

 

Napomenuo je i da je ekonomija još jedan od ključnih aspekata ove posete.

– Zato je ova poseta važna za nas, jer predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima, jačajući platformu za budući dijalog i saradnju, kao ključnih faktora za mir i stabilnost na Balkanu – napisao je predsednik Srbije.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Predsednik Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uz najviše državne počasti. Turskom predsedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Turske i Srbije.

Erdogan je sinoć doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao predsednik Vučić.

Vučić je nakon dolaska Erdogana na Instagramu napisao da je njegova poseta nova prilika za jačanje prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje.

Program posete

Prema programu posete, u 11 sati je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a zatim u 11.20 sastanak dvojice predsednika.

U 12.05 biće održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske predvođena predsednicima Vučićem i Erdoganom.

Ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo dvojice predsednika biće održana u 13 sati, a potom su u 13.10 predviđene izjave za medije predsednika Srbije i Turske.

U hotelu Hajat u 16 časova biće organizovan poslovni forum Srbija-Turska, a učestvovaće i predsednici Vučić i Erdogan.

Forum će okupiti predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije, najavila je Privredna komora Srbije.

Treća poseta Erdogana Srbiji

Vučić i Erdogan sastali su se poslednji put u septembru na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Erdogan je Srbiju posetio poslednji put u septembru 2022. godine, a pre toga u oktobru 2019. godine, kada je obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje. Predsednik Turske Srbiju je posetio i 2017. godine, kada je sa predsednikom Vučićem posetio i Novi Pazar.

Vučić je u poseti Turskoj boravio 2018, 2021 i 2022. godine.

Erdogan u Srbiju stiže iz Albanije, gde se sastao sa premijerom te zemlje Edijem Ramom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Srpska lista sa Kasanofom i Hovenijerom o teškom položaju Srba na KiM: Uskraćuju nam se sva prava

Običaji su nam slični, a tema za razgovor ima mnogo (FOTO)

Ukinut pritvor Tomislavu Pantiću (86) iz Istoka na KiM