(Uživo) Emanuel Makron u Srbiji: Završena poseta, predsednik Francuske napustio Srbiju


Vesti

Politika

(Uživo) Emanuel Makron u Srbiji: Završena poseta, predsednik Francuske napustio Srbiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je juče doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, odleteo je iz prestonice danas nešto posle 16 sati. Ispratio ga je njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Francuski predsednik je danas boravio u Novom Sadu, gde je obišao Galeriju Matice srpske, a potom učestvovao i na Forumu o mladima. Juče mu je priređen svečani doček ispred Palate „Srbija“.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Blic preporučuje


SRPSKI MIGOVI DOČEKALI MAKRONA Vedro nebo i plodna ravnica: Ovo je francuski predsednik prvo video ulaskom u naš vazdušni prostor (FOTO,VIDEO)


ŠTA JE SVE MAKRON REKAO O SRBIJI I VUČIĆU Hrabri, dosledni, borbeni, prijatelji iz rata, mesto vam je u EU

Program posete

  • Poseta Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i obilazak postavke
  • Obraćanje Vučića i Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji
  • Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, obraćanje dvojice predsednika
  • Ispraćaj predsednika Francuske

„Srećan put i da nam se što pre vratite“

Predsednik Srbije zahvalio se svom francuskom kolegi na poseti. Naveo je da su važne stvari dogovorene i konkretizovane tokom dva dana, i rekao da je „mnogo zajedničkog rada je tek pred nama, za dobrobit naših zemlja i naroda“.

Svečani ispraćaj

Predsednik Francuske Emanuel Makron napustio je Beograd. Za njega je na aerodromu priređen ispraćaj uz crveni tepih.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Sa aerodroma „Nikola Tesla“ ispratio ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Njih dvojica su se srdačno pozdravili.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Otkrivanje ploče na beogradskom aerodromu

Predsednici Srbije i Francuske su nakon Novog Sada stigli u Beograd, gde su otkrili ploču povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Vučić se zahvalio Makronu na poseti i ukazao na to da beogradski aerodrom beleži rast od 13 odsto kada je u pitanju broj putnika, i da se očekuje da premaši 9 miliona.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Makron je na kraju posete poručio da je Francuska prijatelj Srbije, kao i on lično, i zahvalio predsedniku Srbije na gostoprimstvu.

Makron i Vučić na Petrovaradinu

Predsednici dve zemlje posetu Novom Sadu završavaju na Petrovaradinskoj tvrđavi.

– Srećan sam što sam predsedniku Makronu mogao da pokažem najbolje i najlepše što Srbija ima da ponudi, a to su svakako i ovaj pogled sa Petrovaradinske tvrđave i vojvođanski specijaliteti – napisao je Vučić na Instagramu, gde je podelio i njihove fotografije.

Gužve i blokirane ulice u Novom Sadu

Dok traje poseta Makrona, u Novom Sadu gužva je u centru grada jer su neke ulice zatvorene za saobraćaj, poput Bulevara Mihajla Pupina, a negde je zabranjeno parkiranje. Grad nadleću helikopteri.

Vučević: „Ne mogu da sakrijem sreću i ponos“

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio da dve strane nastavljaju da razvijaju vekovnu francusko-srpsku kulturnu saradnju.

– Ne mogu da sakrijem sreću i ponos zbog toga što je predsednik Francuske Emanuel Makron, tokom dvodnevne zvanične posete Srbiji, izabrao da poseti i naš Novi Sad, moj rodni grad, i jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova Srba – napisao je on na Instagramu.

Forum o veštačkoj inteligenciji u Novom Sadu

Dvojica predsednika nakon posete Galeriji Matice srpske prisustvuju Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Predsednik Srbije rekao je, između ostalog da je Srbija predsedavajuća grupi zemalja, koja se širi u okviru globalne inicijative za veštačku inteligenciju, da će 2025. godine biti prva predsedavajuća na forumu. Rekao je i da u zemlji još nije uvedena 5G mreža, ali da veruje da će narednih dana i nedelja krenuti i u taj posao.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Francuski predsednik naveo je da Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju. Rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što može o tome da razgovara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa preduzetnicima, istraživačima i studentima.

„Žao mi je što nisam mogao da ostanem duže“

Upitan o utiscima iz Galerije Matice srpske, Makron je za RTS objasnio da se obavezao da sa „Vučićem dođem u galeriju u Novom Sadu“.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Jedino mi je žao što ne mogu da ostanem duže. Impresivno je videti sve te umetnike, način na koji nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnost. Bio sam svestan veze Srbije i Francuske, ali je divno videti jasnu ilustraciju te veze – rekao je Makron za RTS.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Vučić: „Ponosan sam“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio tokom posete Galeriji Matice srpske, rekavši da je ponosan zbog prilike da „velikom prijatelju Srbije predsedniku Makronu budem domaćin u poseti Galeriji Matice srpske, koja skoro dva veka afirmiše srpsku kulturu u Evropi i svetu“.

Makron i Vučić upisali su se u Knjigu počasnih gostiju Galerije Matice srpske.

Makron i Vučić u galeriji Matice srpske

Predsednici Srbije i Francuske započeli su svoju posetu Novom Sadu posetom Galeriji Matice srpske, gde premijerno obilaze novu stalnu postavku, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Novi Sad pun policije

U Novom Sadu, gde će Makron boraviti neko vreme, od jutros je primetno veće prisustvo policije i povećane mere bezbednosti. Raspoređene su i interventne jedinice.

U pojedinim ulicama u centru grada preusmeren je saobraćaj, a negde je zabranjeno i parkiranje.

Makron se oglasio na ćirilici

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je, nakon sinoćnjeg sastanka, da je iskrena radost vratiti se u Srbiju i da čuva dragu uspomenu na svoju posetu Srbiji pre pet godina.

Sve to napisao je na mreži „Iks“ i to na ćirilici.

„Bili smo i ostali prijatelji“

Predsednik Srbije podelio je video snimak od prethodnog dana, i kako je ukratko izgledala poseta Makrona.

– Mi, Srbi, smo sa Francuzima bili i ostali tradicionalni prijatelji, mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju, zahvalan sam i na sve većem nivou investicija u našu zemlju i sve bližoj saradnji u različitim sferama društvenog života – napisao je on.

Ovako je izgledao jučerašnji dan

Prvi dan posete francuskog šefa države obeležilo je potpisivanje 12 strateških dokumenata o saradnji Srbije i Francuske iz nekoliko oblasti.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Među najvažnijima je ugovor o nabavci aviona „rafal“, čija je ukupna vrednost 2,7 milijardi evra za 12 potpuno novih aviona, uz svu prateću opremu.

Šta je francuski predsednik govorio

Predsednik Francuske je juče rekao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, govorio je o prijateljstvu između dva naroda, ali se dotakao i partnerstva sa Rusijom i Kinom. Govorio je i o partnerstvu sa Vučićem.

Takođe, pomenuo je i najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Kupovina „rafala“

Vučić je juče, između ostalog, rekao da je sa predsednikom Francuske imao duge razgovore o svim strateškim pitanjima, a da je kupovina „rafala“ velika vest.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Potpisanim sporazumima između Srbije i Francuske dogovorena je saradnja iz oblasti energetike – nuklearne energije i kritičnih mineralnih sirovina, kao i u odbrani, kulturi, prečišćavanju otpadnih voda, odnosno u gotovo svim sferama društvenog života.

Vučić: Ne stidim se što nismo uveli sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je ponosan na politiku svoje zemlje i da se Srbija ne stidi što nije uvela sankcije Rusiji.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa francuskim predsednikom rekao da je rukovodstvo Srbije dužno da političke poteze koje donosi objasni samo svom narodu. Rekao je i da Srbija jasno podržava teritoriju Ukrajine, povelju UN i da je dala humanitarne pomoći Ukrajini više nego ijedna zemlja u regionu.

Beograd u bojama francuske zastave

U čast francuskog šefa države, nekoliko simbola Beograda – Kula „Beograd“, Avalski toranj, fontane i mostovi sinoć su bili u bojama francuske zastave.

Foto: Blic / Ringier

Kula Beograd u bojama Francuske

Foto: Blic / Ringier

Most u bojama Francuske

Kako je protekao prvi dan posete Emanuela Makrona možete pročitati ovde.



Izvor

Related posts

Tadić mi je pretio da će me lično ubiti i skratiti za glavu (VIDEO)

Trojica Albanaca pretukli i opljačkali Srbina na Kosovu i Metohiji

NOVI NAPAD NA SRBE NA KOSMETU: Dejan Radić pretučen i opljačkan kod Lipljana