(Uživo) Izbori 2024, Srbija glasa: Otvorena birališta, danas lokalni izbori i izbori u Beogradu


Lokalni izbori održavaju se u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gde su izbori za odbornike održani 17. decembra 2023. godine ali, nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima, na izbore u Beogradu izlazi se ponovo.

Blic preporučuje


VREMENSKA PROGNOZA ZA IZBORE U SRBIJI Evo kakvo vas tačno vreme čeka kada krenete na birališta u ovim gradovima i opštinama – SVE DETALJNO

Foto: Milica Vučković / Fonet

.

Osim za Skupštinu grada Beograda, žitelji prestonice biraju odbornike i u 17 beogradskih opština: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

07.55 – Lukić: Izbori u Beogradu protiču u najboljem redu

Zoran Lukić, predsednik Gradske izborne komisije Beograd rekao je da su biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme i da sve protiče u najboljem redu. U glavnim gradu građani mogu da glasaju na 1.265 biračkih mesta, a pravo glasa ima 1.602.150 birača.

07.45 – Glasanje u Subotici

Foto: Biljana Vučković / Ringier

Glasanje u Subotici

U Subotici 125.457 građana ima pravo glasa i oni će moći danas da izaberu jednu od pet izbornih lista na 102 biračka mesta.

Foto: Biljana Vučković / Ringier

Balint Pastor glasao u Subotici

Nosilac liste „Dr Balint Pastor Savez vojvođanskih Mađara““, dr Balint Pastor, glasao je jutros na biračkom mestu „Dudova šuma“.

07.30 – Glasao Savo Manojlović

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Savo Manojlović

Savo Manojlović, nosilac liste „I ja sam Beograd – Kreni promeni“ i kandidat za gradonačelnika Beograda, glasao je oko 7 časova na biračkom mestu broj 44, u dečijem vrtiću „Cerak“, Jablanička 20.

07.18 – Izbore u Beogradu prati 1.581 domaći i 156 stranih posmatrača

Za praćenje rada Gradske izborne komisije i biračkih odbora na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda na izborima koji se održavaju danas, prijavio se 1.581 domaći i 156 stranih posmatrača, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić. U glavnim gradu Srbije, građani će glasati na 1.265 biračkih mesta, a pravo glasa ima 1.602.150 birača.

07.05 – U Novom Sadu otvorena 222 biračka mesta

Foto: Zlatko Čonkaš / Ringier

Glasanje u Novom Sadu

U Novom Sadu otvorena su 222 biračka mesta na kojima će 339.225 građana vojvođanske prestonice sa pravom glasa moći da bira svoje favorite sa 14 izbornih lista za odbornike u gradskom parlamentu. Skupština grada Novog Sada u punom sazivu ima 78 odbornika.

Foto: Zlatko Čonkaš / Ringier

Novi Sad

07.00 – Otvorena birališta

U 7 časova u Beogradu i mestima u kojima se danas održavaju lokalni izbori, otvorena su birališta. Birališta se zatvaraju u 20 časova.

Gradovi u kojima su izbori

Pored Beograda, glasa se u još 15 gradova: Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Kada je u pitanju Niš, osim gradske vlasti, biraju se i lokalne vlasti u pet opština: Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej i Niška Banja.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Ovo su izborne liste i kandidati za gradonačelnika na izborima u Novom Sadu.

Opštine koje izlaze na izbore

Na birališta će izaći i birači iz opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo.

Ko učestvuje na izborima

U Beogradu i Novom Sadu na izborima učestvuje 14 izbornih lista, dok ih je u Nišu 11. U Valjevu ih je ukupno šest, dok ih je u Čačku sedam.

Ovo su izborne liste i kandidati za gradonačelnika u Valjevu.

Foto: Ringier

.

Broj birača u Beogradu

Gradska izborna komisija (GIK) je utvrdila konačni broj birača u prestonici za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda – 1.602.150 birača.

Posmatrači

Za praćenje rada Gradske izborne komisije i biračkih odbora na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda prijavljeno je 1.581 domaćih i 156 stranih posmatrača.

Ko može da glasa

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, ovoga puta neke građane čekaju izmene kada je u pitanju glasanje. Tačnije, svi oni koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, jer su 10. maja u Skupštini Srbije usvojene dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Izborna tišina

Izborna tišina u Srbiji počela je u četvrtak u ponoć i trajaće do večeras do 20 sati do zatvaranja biračkih mesta.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

– Zabranjeno je 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste – piše između ostalog u zakonu.

Kako glasaju osobe sa invaliditetom? Ovo je sve što treba da znate.

Preselili ste se, evo gde možete da glasate na izborima 2024.

Šta da radite ako vam je istekla lična karta pred izbore.

Sve izborene liste u svim gradovima i opštinama na lokalnim izborima, možete videti u našem posebnom tekstu.



Izvor

Related posts

Uspesi vojske su najvidljiviji, vojske koju je on uništavao za tuđe interese

Zašto nema reči osuda kada Jezdiću ne daju na KiM, kada Trifunovića hapse zbog „prejakih“ reči…

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“