(Uživo) Makron u Srbiji: Danas poseta Novom Sadu


Vesti

Politika

(Uživo) Makron u Srbiji: Danas poseta Novom Sadu

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je juče doputovau u dvodnevnu posetu Srbiji, boravak u našoj zemlji danas nastavlja posetom Novog Sada.

Foto: Darko Vojinović, Thomas Padilla / Tanjug/AP

.

On će najpre u 10.30 posetiti Galeriju Matice srpske i premijerno obići novu stalnu postavku, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka. Od 11.15 očekuje se obraćanje Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji „InGrid- Schneider Electric LLC“ u Novom Sadu.

Blic preporučuje

Prema programu protokola drugog dana, od 15.30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu i još jedno obraćanje dvojice predsednika, a oko 15.50 ispraćaj predsednika Francuske.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Inače, prvi dan posete obeležilo je potpisano 12 strateških dokumenata o saradnji Srbije i Francuske, koja se provlači kroz sve sfere života. Među najvažnijim je svakao Ugovor o nabavci aviona „rafal“ koji je sa generalnim direktorom kompanije „Daso Avijacija Erikom Trapijeom potpisao ministar odbrane Bratislav Gašić.

Ukupna vrednost ovog ugovora je 2,7 milijardi evra za 12 potpuno novih aviona, uz svu prateću opremu.

Makron je juče na zajedničkoj konferenciji za novinare za srpskim predsednikom naglasio da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, dok je Vučić izjavio da su imali duge razgovore o svim strateškim pitanjima, a da je kupovina „rafala“ velika vest.

Potpisanim sporazumima između Srbije i Francuske dogovorena je saradnja iz oblasti energetike – nuklearne energije i kritičnih mineralnih sirovina, kao i u odbrani, kulturi, prečišćavanju otpadnih voda, odnosno u gotovo svim sferama društvenog života.

Kako je protekao prvi dan posete Makrona možete pročitati OVDE.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Plan posete za petak

  • 10.30 Obilazak Galerije Matice srpske u Novom Sadu i obilazak postavke
  • 11.15 Obraćanje Makrona i Vučića na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji
  • 15.30 Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, obraćanje dvojice predsednika
  • 15.50 Ispraćaj predsednika Francuske na aerodromu



Izvor

Related posts

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike

Ni danas ne možemo da se izvučemo od njegovih sporazuma

Vučić danas na prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava2024“ u Batajnici