(Uživo) Rezultati izbora, Vučević: SNS pobedila u svim gradovima i opštinama osim četiri


Vesti

Politika

(Uživo) Rezultati izbora, Vučević: SNS pobedila u svim gradovima i opštinama osim četiri

Građani Srbije sa nestrpljenjem očekuju rezultate izbora a, prema najavama, prvi preliminarni rezultati izbora u 89 gradova i opština, među kojima je i Beograd, biće objavljeni nešto pre 21 časova.

Foto: Dj. Kojadinović, Snežana Krstić / Ringier

.

Biračka mesta su zatvorena tačno u 20 časova, a kako je objavio Cesid, ova organizacija i Ipsos Srbija prve rezultate izbora očekuju posle 21 čas.

Blic preporučuje

Kako je izgledao izborni dan, možete pročitati u našem dnevnom blogu.

21.10 Vučević: SNS odnela ubedljivu pobedu u svim opštinama osim u ove četiri

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević večeras je u izbornom štabu SNS saopštio prve preliminarne rezultate lokalnih izbora.

– Osim u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli i Tutinu, SNS je odneo pobedu – rekao je Vučević i dodao da je očekivano da u ovim opštinama SNS nije pobedila zbog nacionalnih manjina.

21.03 GIK Beograd: Nikad mirniji izbori u Beogradu

Predsednik GIK Zoran Lukić kaže da nije bio na mirnijim izborima u Beogradu. Samo jedno biračko mesto Čukarica 50 nije otvoreno na vreme dok biračka komisija nije našla kontrolni list dok su sva ostala otvorena na vreme.

20.53 Lazović: Naša procena da je izlaznost negde oko 46 odsto

Radomir Lazović, narodni poslanik iz redova ZLF, zahvalio se građanima koji su glasali na izborima.

– U ovom trenutku je naša procena da je izlaznost u Beogradu negde oko 46 odsto, ukoliko uporedimo sa prethodnim samostalno održanim lokalnim izborima, održanim 2018. godine, kad je izlaznost bila 51 odsto, možemo reći da bojkot nije naišao na veliku podršku građana, ali jasno je da jeste značajno uticao na izborni rezultat. Jer, da bismo pobedili, svi smo nadali izlaznosti kao u decembru“, naveo je Lazović.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

20.50 Stojanović: Kol centri nisu novina

„Kol centri nisu novina, to je nešto što se radi već godinama unazad. To je nešto što je radila Demokratska stranka. I evo jedan kuriozitet zanimljiv, u istom tom sajmu Demokratska stranka imala kol centre“, rekao je za Blic TV Bogdan Stojanović, iz agencije „House of win“.

20.47 Četiri opozicione stranke održale zajedničku konferenciju u Nišu

Izborne liste — Biram Niš, Kreni-promeni, Ujedinjeni – Nada za Niš i GG „Dr Dragan Milić“ održale su hitnu zajedničku pres konferenciju u Nišu.

20.40 Stojanović: Za pad Beograd potrebna izlaznost slična predhodnoj

– Za pad Beograda je potrebna izlaznost da bude makar približna onoj koje smo imali u decembru. Ja bih isključio mogućnost da se tako nešto desi na ovako nisku izlaznost i ta neka mala pobeda opozicije bi, ajde tako da kažem, imala više simboličku važnost – rekao je Bogdan Stojanović direktor agencije „House od win“ za „Blic TV“.

20.20 Predstavnici opozicije pozvali građane ispred Sajma u Novom Sadu

Predstavnici opozicije pozvali su građane da se okupe ispred Sajma u Novom Sadu gde će, kako su najavali, saopštiti rezultate izbora.

Okupljanje je, kako se navodi, planirano između 20:30 i 21:00 i tu će se građanima saopštiti rezultati.

20.10 Vučić stigao u štab SNS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u štab SNS, zajedno sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

20.05 Posluženje u štabu „Kreni – promeni“

U izbornom štabu pokreta „Kreni promeni“ koji predvodi Savo Manojlović postavljeno je posluženje.

20.00 Zatvorena birališta

Glasanje na lokalnim izborima u 89 gradova i opština završeno je u 20 sati.

19.20 CeSID: Prvi rezultati izbora sat i po po zatvaranju birališta

Ivo Čolović, programski direktor Cesida, rekao je da će biti objavljeni prvi rezultati izbora u Beogradu, Novom Sadu i Nišu sat i po po zatvaranju glasanja.

– Sve do zatvaranja biračkih mesta pratimo izlaznost, da bismo posle 20 časova izašli sa procenom izlaznosti i procenom rezultata, zavisno od toga koliko se brzo budu brojali glasovi. Mislim da ćemo posle 21 čas da izađemo sa nekim prvim rezultatima izbora u jednom od ova tri grada, ne znam tačno u kom, ali možda u Nišu – rekao je Čolović.

19.10 Lukić: Rezultati glasanja tokom noći

Kada je reč o Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) koja će saopštavati zvanične rezultate izbora u Beogradu, prema rečima Zorana Lukića, predsednika GIK-a u Beogradu, oni će „rezultate glasanja objaviti tokom noći“.

Posle zatvaranja svih biračkih mesta, kada budemo imali prve relevantne podatke o rezultatima izbora održaćemo konferenciju za štampu, gde ćemo to i saopštiti – rekao je Lukić.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Istakao je i da će se rezultati duplo proveravati na osnovu originalnih zapisnika u radu biračkih odbora, kako bi podaci koje objavljuju bili zvanični i potpuni.

– Mi čekamo originalne primerke zapisnika i duplu proveru njihovih upisa – izjavio je Lukić.

Praksa je pokazala da sa izborima otprilike u isto vreme sa prvim preliminarnim rezultatima izlaze i stranke koje učestvuju na izborima.

Rezultati koje GIK objave su zvanični, dok su one koje stignu sa adresa agencija koji se bave istraživanjem javnog mnjenja procene.

Lokalni izbori su se održali u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gde su izbori za odbornike održani 17. decembra 2023. godine ali, nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima, na izbore u Beogradu izlazi se ponovo.

Najnovije preseke izlaznosti čitajte u našem posebnom tekstu.

Sve izborene liste u svim gradovima i opštinama na lokalnim izborima, možete videti u našem posebnom tekstu.

Preselili ste se, evo gde možete da glasate na izborima 2024.



Izvor

Related posts

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja

Tadić mi je pretio da će me lično ubiti i skratiti za glavu (VIDEO)

Trojica Albanaca pretukli i opljačkali Srbina na Kosovu i Metohiji