(Uživo) Sednica o litijumu, četvrti dan: Polemika Đilasa i Jovanova zbog Vučića


Blic preporučuje

Brnabić: Ponavljaju ista pitanja zato što nisu u sali

Ana Brnabić je rekla da o ozbiljnosti ovog predloga zakona govori i činjenica da je već tri puta odgovarala na isto pitanje.

Ponavljaju ista pitanja zato što nisu u sali. Prvo ujutru moraju poslanici većine da im obezbede kvorum, a onda malo malo pa nisu u sali, pa misle da svakome pojedinačno moram da odgovaram na pitanja. Dakle, da kažem, ja sam apsolutno protiv ovog idiotskog predloga zakona. Ne postoji nijedna reč u njemu koja nije laž. Ali vi ste čuli ovog 300.001 eksperta za litijum koji nam kaže da je naš litijum loš, a mnogo je bolji litijum iz podzemnih voda – kazala je ona.

Jovanov: Vidim apsolutnu frustraciju Đilasa Vučićem

Šef poslaničkog kluba SNS Milenko Jovanov je pročitao izjave koje je Dragan Đilas ranije davao, u kojima je hvalio projekat Jadar i eksploataciju litijuma.

– Mi smo sada lopovi i korumpirani, a kada dođe on pošten, onda će da kopaju litijum. Ja vidim kod njega apsolutnu frustraciju predsednikom Vučićem, ali ne mogu da govorim o tome, ja sam pravnik, a ne lekar. Kako si od švercera šunke postao multimilioner. Dajte taj recept narodu – rekao je Jovanov.

Foto: Milica Vučković / Fonet

.

Đilas: Čim je Vučić počeo da hvali litijum počela je da pada prodaja elektro automobila

Dragan Đilas, predsednik SSP-a rekao da je „jedino dobro u tome što je Aleksandar Vučić odlučio da se bavi litijumom to, što čime god on da se bavi, ta priča propadne“.

Čim je počeo da hvali litijum i govori o elektro automobilima kao o poslu budućnosti prodaja istih je počela da pada, a cena litijuma se strovalila. Čovek je klasičan baksuz. Za zelen bor da se uhvati i on bi se zelen osušio. Pošto se uhvatio za zeleni litijum od litijuma neće biti ništa“.

Bakarec: I treba Vučić da vlada još 12 godina jer niko nije ovako uzdigao Srbiju

Nebojša Bakarec, poslanik SNS-a, kazao je kako je opozicija „prestrašena“ jer će doprinos od litijuma dovesti do toga da Aleksandar Vučić vlada još 12 godina.

I treba Vučić da vlada još 12 godina jer niko u istoriji nije ovako uzdigao Srbiju – rekao je Bakarec i kazao bi „opozicija želela da ona iskopava litijum ako bi došla na vlast“.

Radosavljević: Srpski narod na nižem nivou od tetreba

Dušan Radosavljević (POKS) ponovio je da nigde u naseljenom prostoru na planeti, nigde gde je narod, gde postoje vodni potencijali, rudnik litijuma ne postoji.

Pokušano je da se napravi, hteli su u Americi, u Nevadi, da naprave jedan, ovo je ključno, molim vas da ne zaboravite da zabeležite, da se napravi jedan rudnik, ali studijom je dokazano da loše utiče na tetrebe. Prema tome, srpski narod je na nižem nivou od tetreba – rekao je ironično Radosavljević.

Polemika Jovanova i Milivojevića ko je doveo Rio Tinto

Srđan Milivojević, poslanik DS-a rekao je da je „Rio Tinto dobio probne i eksperimentalne dozvole 1998. godine, od vlade u kojoj je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, Jorgovanka Tabaković članica vlade, a Tomislav Nikolić potpredsednik vlade“.

S druge strane, Milenko Jovanov, poslanik SNS-a mu je odgovorio pitanjem.

Foto: Milica Vučković / Fonet

.

Gde je ta dozvola za eksperimentisanje, gde je papir? Nema papira. On čovek izmisli – poručio je Jovanov i dodao da je „Milivojević svojevremeno lično glasao da samo onaj ko istražuje može i da eksploatiše“.

Jovanov je rekao da je Milivojević svojevremeno lično glasao da samo onaj ko istražuje može i da eksploatiše.

Novaković: Ministarstvo rudarstva potpuno invalidno

Borislav Novaković rekao je da je Ministarstvo rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović „potpuno invalidno i nekompetentno“, a kamoli da primenjuje ekološke standarde.

To je ministarstvo koje ne ume da čita struju. U Novom Sadu imate 5.800 reklamacija po vašoj zvaničnoj evidenciji. A po nezvaničnoj evidenciji 26.000 Novosađana se žalilo na enormne račune – rekao je Novaković.

Tepić: Ministarka ne zna situaciju u Gornjim Nedeljicama

Marinika Tepić, poslanica SSP kazala je da je po izlaganju ministarke Đedović Handanović zaključila da ministarka ne zna situaciju u Gornjim Nedeljicama.

Foto: Milica Vučković / Fonet

.

Deo na kom su prodate kuće se tiče samo transporta. On služi samo putu, transportu, rudi, odnosno svega što bi se eksploatisalo i prerađivalo. Mi govorimo o 220 hektara koji su njive i manje livade i koji neće meštani Gornjih Nedeljica da prodaju – rekla je Tepić.

Đedović Handanović: 17 sela koja spominje Nestorović nemaju veze sa površinom rudnika

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da 17 sela koja Nestorović spominje nemaju veze sa površinom i veličinom rudnika.

Foto: Milica Vučković / Fonet

.

Kada se tiče odluka Ustavnog suda i drugih odluka, ukoliko neko smatra da je nešto neustavno, pa ovo nije mesto Narodne skupštine da se o tome priča – kazala je Đedović Handanović.

Nestorović: U zoni uticaja nalazi se 17 sela i 19.500 stanovnika

Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka i predlagač zakona, rekla je da se u vezi sa otvaranjem rudnika litijuma ne radi „samo o par kuća koje još treba da se otkupe od strane Rio Tinta“, te da se u zoni uticaja rudnika nalazi 17 sela i 19.500 stanovnika.

– Ne može da se radi obimna studija o proceni uticaja na životnu sredinu dok postoje pravno nevaljana akta koja su u neskladu sa Ustavom Republike Srbije – navela je Nestorović.

Brnabić: Srbija jedina zemlja na svetu koja ima 300.000 eksperata

Ana Brnabić, predsednica parlamenta je poručila da je „Srbija jedina zemlja na svetu koja ima 300.000 eksperata“.

E sada vi meni recite kako je moguće da tvrdite da je litijum jednako štetan kao škriljci, a škriljci su zabranjeni, a litijum nije. A šta su Nemci budale pa da zabrane škriljce, ali su budale da dozvole litijum, jel? Isto tako i Francuzi, i Španci, i Škoti, i svi ostali – navela je Brnabić i dodala da će projekat Jadar zauzeti samo „0,03 odsto poljoprivrednog zemljišta“.

Dve opomene za poslanicu „Mi, snaga naroda“

Jelena Pavlović, poslanica „Mi snaga naroda – Branimir Nestorović“ tražila je dva puta reč od Snežane Paunović, predsedavajuće parlamenta, ali joj ona nije dozvolila da govori. Paunović je poručila da Jelena Pavlović danas ne bi trebalo ni da bude u skupštinskoj sali jer je juče grubo prekršila Poslovnik pošto se „javila da govori pod tuđim imenom i prezimenom“.

Foto: Youtube / screenshot

Jelena Pavlović dobila dve opomene na današnjoj sednici

Zbog toga je Pavlović žestoko reagovala i nije htela da odustane od obraćanja, pa joj je Paunović dala prvu, a ubrzo zatim i drugu opomenu.

Đorđević: Kako je moguće da je Brnabić potpisala nestručno napisanu uredbu

Biljana Đorđević, poslanica Zeleno-levog fronta, pitala je Anu Brnabić, predsednicu parlamenta, kako je moguće kao tada kao već iskusna premijerka u drugom mandatu 2022. godine, potpisala nestručno napisanu uredbu o prestanku važenja uredbe o utvrđivanju plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar, za koju je Ustavni sud 11. jula 2024. godine rekao da nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom.

Foto: Aleksandar Barda / Fonet

.

Izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su u skupštinsku proceduru uputili poslanici opozicije, njih 86, sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je tokom rasprave u prethodna tri dana odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta „Jadar“ postoji opasnost od povećane radijacije. Ponovila je i da ukoliko studije o proceni uticaja za životnu sredinu pokažu da je bezbedno da se eksploatiše litijum, da će se to uraditi po „srpskim zakonima i evropskim standardima“.

Poslanici opozicije, koji su i predložili zakon, tvrde da je projekat „Jadar“ opasan za životnu sredinu i da nema ekonomsko uporište.

Bilo je i žalbi na povrede Poslovnika, koji su i vlast i opozicija tumačili po svom nahođenju.

Slučaj „izbušene gume“ obeležio jučerašnji dan

Jučerašnju raspravu obeležio je slučaj „izbušene gume“. Poslanica i ovlašćeni predlagač Izmena zakona Danijela Nestorović se požalila da je pre dolaska u parlament zatekla probušene gume na svom automobilu. To je kasnije MUP nakon istrage demantovao i utvrdio da je jedna guma bila izduvana, pa je Nestorović demantovala MUP rekavši da je „izdao saopštenje koje sadrži neistine“.

Drugi dan rasprave takođe je bio buran, tokom kojeg su dodeljene tri opomene poslanicima, a u skupštinskim klupama našli su se i klip kukuruza i teglica meda.

Prvog dana sednice u centru pažnje bilo je brojanje poslanika pošto je zbog nedostatka kvoruma početak sednice bio pomeren za sat vremena.



Izvor

Related posts

(Uživo) Sednica o litijumu, četvrti dan: Jedan poslanik opozicije stavio šajkaču na glavu

Narodna skupština nije prihvatila predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora (VIDEO)

Korisnici Centra za socijalni rad u Leposaviću uplašeni i zabrinuti zbog najave Prištine o iseljenju