(Uživo) Sednica o litijumu, četvrti dan: Skupština Srbije nastavila raspravu


Vesti

Politika

(Uživo) Sednica o litijumu, četvrti dan: Skupština Srbije nastavila raspravu

Rasprava o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima u Skupštini Srbije

Opozicija želi zabranu iskopavanja litijuma i bora jer će, kako tvrde, to naneti ekološku štetu bez prevelike ekonomske koristi, dok resorna ministarka poziva da se ignorišu zahtevi za koje kaže da su političke prirode

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima pošto je izbrojano 143 poslanika u sali.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Blic preporučuje

Nestorovićeva poslanica dobila dve opomene

Jelena Pavlović, poslanica „Mi snaga naroda – Branimir Nestorović“ tražila je dva puta reč od Snežane Paunović, predsedavajuće parlamenta, ali joj Paunović nije dozvolila da govori. Paunović je poručila da Jelena Pavlović danas ne bi trebalo ni da bude u skupštinskoj sali jer je juče grubo prekršila poslanik pošto se „javila da govori pod tuđim imenom i prezimenom“.

Zbog toga je Pavlović žestoko reagovala i nije htela da odustane od obraćanja poslanicima pa joj je Paunović dala prvu, a ubrzo zatim i drugu opomenu.

Borko Stefanović: Zašto Gašić nije prisutan malo više u javnosti?

Borko Stefanović, poslanik SSP-a, interesovao se gde je Bratislav Gašić, ministar odbrane i pitao zbog čega nije prisutan malo više u javnosti i da li mu se „priprema ista politička sudbina kao sada već malo zaboravljenom Nebojši Stefanoviću“.

Đorđević: Kako je moguće da je Brnabić potpisala nestručno napisanu uredbu

Biljana Đorđević, poslanica Zeleno-levog fronta, pitala je Anu Brnabić, predsednicu parlamenta, kako je moguće kao tada kao već iskusna premijerka u drugom mandatu 2022. godine, potpisala nestručno napisanu uredbu o prestanku važenja uredbe o utvrđivanju plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar, za koju je Ustavni sud 11. jula 2024. godine rekao da nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom.

Izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su u skupštinsku proceduru uputili poslanici opozicije, njih 86, sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je tokom rasprave u prethodna tri dana odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta „Jadar“ postoji opasnost od povećane radijacije. Ponovila je i da ukoliko studije o proceni uticaja za životnu sredinu pokažu da je bezbedno da se eksploatiše litijum, da će se to uraditi po „srpskim zakonima i evropskim standardima“.

Poslanici opozicije, koji su i predložili zakon, tvrde da je projekat „Jadar“ opasan za životnu sredinu i da nema ekonomsko uporište.

Bilo je i žalbi na povrede Poslovnika, koji su i vlast i opozicija tumačili po svom nahođenju.

Slučaj „izbušene gume“ obeležio jučerašnji dan

Jučerašnju raspravu obeležio je slučaj „izbušene gume“. Poslanica i ovlašćeni predlagač Izmena zakona Danijela Nestorović se požalila da je pre dolaska u parlament zatekla probušene gume na svom automobilu. To je kasnije MUP nakon istrage demantovao i utvrdio da je jedna guma bila izduvana, pa je Nestorović demantovala MUP rekavši da je „izdao saopštenje koje sadrži neistine“.

Drugi dan rasprave takođe je bio buran, tokom kojeg su dodeljene tri opomene poslanicima, a u skupštinskim klupama našli su se i klip kukuruza i teglica meda.

Prvog dana sednice u centru pažnje bilo je brojanje poslanika pošto je zbog nedostatka kvoruma početak sednice bio pomeren za sat vremena.



Izvor

Related posts

Vučić: Evropi je preko potreban mir

KO O ČEMU – DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ O BIA

Milojko Spajić planirao uvođenje bitkoina u finansijski sistem Crne Gore: Pojavio se snimak sastanka, tu je i Filip Karađorđević