(Uživo) Svesrpski sabor: „Mudrom politikom grabimo ka ostvarenju nacionalnih ciljeva“


Na manifestaciji je učestvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednici ove vlade, zvaničnici najviših institucija Srbije i RS, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Blic preporučuje


ČAK 15 GRADSKIH LINIJA DANAS MENJA TRASU Ove ulice će biti zatvorene zbog Svesrpskog sabora, evo kuda će ići javni prevoz


Patrijarh Porfirije na Svesrpskom saboru: Budimo jedinstveni i složni, gradimo mir i dobre odnose sa svima

Program Svesrpskog sabora

Hram Svetog Save

  • 9.30 Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku

Palata Srbija

  • 11.00 Sastanak predsednika Srbije i RS, srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština, predsednika vlada Srbije i RS i srpskog patrijarha Porfirija
  • 12.00 Zajednička sednica vlada Srbije i RS u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika
  • 13.00 Razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Srbije i RS
  • 13.10 Obraćanje predsednika Srbije i RS Aleksandra Vučića i Milorada Dodika

Dom garde Topčider

  • 14.00 Obilazak veterana iz Srbije i Republike Srpske

Trg Republike

  • 17.00 Centralna manifestacija „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“
  • 17.45 Obilazak Narodnog muzeja
  • 21.00 Vatromet iz Parka RS na levoj obali save (Novi Beograd)

Bakljada na Savskom mostu

Velika bakljada upriličena je večeras sa Starog savskog mosta u Beogradu, povodom završnice prvog Svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor“.

U blizini mosta, na kuli Beograd, ispisano je „Živela Srbija, živela Srpska“, kao i „Jedan narod, jedan sabor“ uz osvetljenje u bojama srpske trobojke.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Spektakularan vatromet priređen je iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se i iz TC „Galerija“.

– Nama Banjaluka i svaki od ovih gradova postaje jednako drag kao i bilo koje mesto u Srbiji. Od danas će svaki naš ministar na prvi svoj put ići u Banjaluku. Mislim da smo mnogo toga danas uradili, postavili temelje za mnogo važnih i divnih stvari. Tiha voda breg roni – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug / screenshot

.

„Jasno je na čijoj je strani Srbija“

Vučić se potom zahvalio Dodiku.

– Njima je deset puta teže iz milion razloga. I čestitam vam na tome što ste sačuvali ognjišta naših naroda. Znam da će vam biti teško, da spremaju presude za jul i avgust, da nema pauze za procese protiv predsednika Srpske. Ali ja znam da je narodu u Srpskoj lakše zato što ćemo pametnom i mudrom politikom grabiti ka ostvarenju naših nacionalnih ciljeva. I niko ne treba da sumnja da, ako neko ugrozi opstanak Republike Srpske, na kojoj strani će biti Srbija – rekao je Vučić.

„Kakva je država bez ljubavi“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da večeras svi ljudi iz Republike Srpske osećaju da su voljeni.

– Kakva je to država u kojoj nema ljubavi, poput Bosne i Hercegovine. Danas smo posle deklaracije dobili mnoge pozive, da nas pitaju šta je. Ali Aleksandar i ja znamo šta je i 15. februara ćemo od sada obeležavati dan državnosti Srbije i Republike Srpske. Video sam neke među nama koji o tome nešto govore. Mnogi vole da govore samo radi neke poze. Mi smo to preboleli, ali oni sebe nisu preboleli – kazao je Dodik.

Vučić i Dodik obilaze Narodni muzej

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik započeli su obilazak Narodnog muzeja u Beogradu. Sa njima su i ministri kulture Srbije i Srpske Nikola Selaković i Željka Stojičić.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Poseta muzeju usledila je nakon centralnog obeležavanja manifestacije na Trgu republike u okviru koga je održan kulturno umetnički program i na kome su Vučić i Dodik govorili okupljenim građanima.

„Moguće da je pronađen zaručni prsten knjeginje Milice“

Vučić je rekao da će država pokušati da otkupi sva naša umetnička dela koja se nalaze na aukcijama, kao i da postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten knjeginje Milice.

– Mi se trudimo da vratimo sve u zemlju što se nalazi na aukcijama. Pokušaćemo da kao država to kupimo i da vratimo u zemlju da bi dali Narodnom muzeju. I još nekoliko knjiga, ali ovo je najvažnije – rekao je Vučić.

„Muzej je nacionalno blago“

On je istakao i da je Narodni muzej kao institucija nacionalno blago, ali da nije posećena u onoj meri u kojoj zaslužuje i pozvao sve ljude iz cele Srbije i Republike Srpske, Crne Gore i drugih krajeva da ga posete.

– Pozvao bih sve ljude da dođu u Narodni muzej. Pozivam ljude iz Beograda, cele Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i da dođu i vide. Neverovatne stvari imamo – poručio je Vučić prilikom obilaska.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas važan dan iz mnogo razloga.

„Niko neće moći da uništi jedinstvo“

– Mi Srbi neretko nemamo svest o istorijskim i značajnim događajima. Važan je iz mnogo razloga. Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu, koje neće trajati jedan dan, već koje će trajati doveka. I niko više neće moći da uništi jedinstvo – rekao je Vučić.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

– Od sada će ekskurzije ići u Republiku Srpsku, pa kada upoznamo Srbiju i Srpsku, ići ćemo i u svet – istakao je on.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Izgradnja deonice Bijeljina – Sremska Rača

– Lično ću nadgledati rad na izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini i u Beogradu. Sa tim ćemo ići brzo, najbrže i najbolje moguće. Pričali smo i o svim konkretnim stvarima, o izgradnji auto puteva. U ponedeljak prebacujemo 10 miliona evra za izgradnju deonice Bijeljina-Sremska Rača. Hoćemo da budemo spojeni sa drugim najvećim gradom u Republici Srpskoj – rekao je predsednik.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

„Da sačuvamo glave naše dece“

Ginuli smo u 20 veku više nego drugi, dajte da pametnom politikom sačuvamo glave naše dece. Da kroz mir ostvarimo naše interese i ciljeve. To je naš najvažniji zadatak – rekao je Vučić.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Prisutnima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Srbi za slobodu dali mnogo žrtava“

– Srpski narod je savladao prepreke u borbi za svoj identitet. Ključna srpska reč je sloboda. Za slobodu su Srbi kroz vekove dali mnogo žrtava. Srbi nikada nisu oklevali, niti su bili sebični. Slobodu su čak dali i drugim narodima, pa i onima koji su od Srba pokušali da naprave remetilački narod. I kroz borbu svih ovih godina i decenija našao se čovek koji je stao na čelo srpskog naroda – predsednik Aleksandar Vučić, koji je bez oklevanja u zavetnom odnosu prema narodu stao da vodi narod u teškim godinama oporavka i stabilizacije srpske države. Danas se Srbija oslobodila stranog tutorstva i ambasada. Srbija danas sme da kaže šta hoće, uvažena je, i može da kaže da podržava Srbe gde god oni bili – kaže Dodik.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

„Naša nerođena deca bi imala etiketu“

– Vučić je uložio gotovo nemogući napor i omogućio da se čuje naš glas i učinio nemoguću stvar, a to je da je animirao značajni deo svetske organizacije koja nije glasala za stranu Rezoluciju o Srebrenici ili nije bila tu ili je bila uzdržana. Da nije bilo buđenja Srbije, danas bi naša nerođena deca već imala etiketu genocidnog naroda – rekao je Dodik.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Počelo centralno obeležavanje manifestacije

Centralno obeležavanje manifestacije – Prvog svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno“, počelo je na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Svečanost kojoj prisustvuju i najviši zvaničnici Srbije i RS, počela je himnom Srbije „Bože pravde“ i Svečanom pesmom Republike Srpske.

Predsednici Vučić i Dodik obratiće se okupljenim građanima.

2.500 folkloraša igra srpsko kolo

U okviru Svesrpskog sabora danas nastupaju folkloraši, njih čak 2.500.

Foto: Tanjug /Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Svi oni će zajedno na Trgu Republike, gde se odvija centralna manifestacija, igrati srpsko kolo.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Mali na „selfi“ mostu

Ministar finansija Siniša Mali prošetao je danas sa kolegama iz RS Beogradom na vodi a, kako je naveo na svom Instagram nalogu, prošetali su i takozvanim „selfi mostom“.

Prasetina u pauzi

Vučić je objavio na koji način je ugostio predstavnike Srba iz Republike Srpske, a na Instagramu je objavio i kako je to učinio.

Šta piše u Dekleraciji

Ovo je kompletan tekst Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Vučić i Dodik obilaze veterane iz Srbije i RS

Predsednici Srbije i RS u Domu Garde na Topčideru obraćaju se veteranima Srbije i RS. Pored njih, u programu učestvuju i veterani kojima će se obraćaju i resorni ministri Nemanja Starović i Danijel Egić, kao i general Vojske RS i Vojske Jugoslavije.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

– Hvala i vama iz Srbije koji ste svuda štitili naše interese i na Košarama i na Paštriku i svuda gde vas je država pozvala rizikujući svoje živote – rekao je Vučić, dodavši da je ponosan jer „danas „ne stavljamo srpske junake u crne džakove, već ih poštujemo i pognemo glavu pred njima i kažemo hvala“.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

U Domu Garde prisutni su predstavnici svih boračkih organizacija i organizacija veterana iz Srbije i RS.

Vučević se sastao sa Srbima iz regiona

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se u Palati Srbija sa Srbima iz regiona.

Foto: Slobodan Miljević / Tanjug

.

Prethodno, Vučević je imao sastanak sa predsednikom Crne Gore Andrijom Mandićem, a učestvovao je i na zajedničkoj sednici dve Vlade, Srbije i Srpske.

Razmena dokumenata

Posle zajedničke sednice dve vlade, usledila je razmena dokumenata, što su učinili ministri iz obe vlade – Srbije i RS.

Usvojena dekleracija

Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa jednoglasno je danas usvojena na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike srpske.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Takođe, vlade Srbije i RS usvojile su odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenja izgradnje memorijalnih centara za obeležavanje mesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Vučić: Teški dani su pred nama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sednici da su „pred nama teški dani zbog onoga što se dešava u Evropi i svetu“.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

– U tim uslovima vitalni srpski interes je očuvanje mira, i vreme da gradimo budućnost za naš narod – naveo je Vučić na sednici dve vlade u okviru Svesrpskog sabora.

Sportski klubovi potpisali saradnju

Fudbalski klubovi „Crvena zvezda“ i „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva potpisali su danas sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Sporazum je deo današnjeg Svesrpskog sabora Srbije i Republike Srpske, a potpisali su ga generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Dodik: Zajedno ćemo obeležavati 15. februar

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je na sednici da će „deklaracija koju ćemo usvojiti biti istorijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje srpske nacionalne interese“.

– Samo srpski nacionalni i državni interes nemaju alternativu – rekao je on.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Kako je rekao, „deklaracijom se obuhvataju svi važni aspekti naših odnosa, a među njima i da ćemo zajedno kao Dan Srbije 15. februar obeležavati i kao Dan Republike Srpske, a 9. januar će biti dan nastanka RS“.

Vučević otvorio sednicu

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da je Vlada Srbije spremna da zajednički radi sa vladom RS na sprovođenju svih sporazuma i memoranduma koji će biti potpisani, ali i na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, ne ugrožavajući nikoga.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

– Zajedno ćemo raditi sa kolegama iz RS ali i predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Dajemo punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sprovođenju deklaracije, a kao vlada mi ćemo tu deklaraciju dati na usvajanje skupštini u narednih 90 dana – rekao je Vučević.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Zajednička sednica vlada Srbije i RS

U Palati „Srbija“ održava se zajednička sednica vlada Srbije i RS.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Njoj prisustvuju dvojica predsednika, kao i crkveni velikodostojnici na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Vučić: Posebna pažnja ekonomskom napretku

Vučić je na svom Instagram nalogu podelio fotografije dočeka, i dodao da „ćemo posebnu pažnju posvetiti ekonomskom napretku, projektima od zajedničkog interesa i daljem sveukupnom produbljivanju svih vidova saradnje„.

– Nastavićemo da se zalažemo za očuvanje mira, stabilnosti, nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta – napisao je on.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Zajednički sastanak

U Palati „Srbija“ održava se sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, koje predvode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a sastanku prisustvuje i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Doček ispred Palate „Srbija“

Ispred „Palate Srbija“ priređen je doček za najviše zvaničnike iz Republike Srpske. Predsednici Srbije i RS Aleksandar Vučić Milorad Dodik, dočekali su patrijarha srpskog Porfirija.

Prethodno su Vučić, premijer Srbije Miloš Vučević i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić dočekali srpskog člana predsedništva BiH Željku Cvijanović, predsednika RS Milorada Dodika, predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i predsednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Foto: Marko Đoković / Tanjug

.

Vučić: Molimo da sve nesloge ostanu iza nas

Povodom Svesrpskog sabora oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je napisao da se „molimo da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije“.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Vremena su teška, izazova je mnogo. Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali nas narod i državu od neumitnih tokova istorije – naveo je on na svom Instagram nalogu.

Patrijarh Porfirije: Crkva sve poziva u zagrljaj

Patrijarh SPC Porfirije poručio je okupljenima da „za jedinstvo, za sabornost, za mir, nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od doma božjeg“.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

– Drugo ime za crkvu jeste sabor, duhovni zakon je takav da što se više približavamo bogu, bliži smo i jedni drugima. Kada se udaljimo od boga i crkve time se udaljavamo jedni od drugih. Gde ima crkve ima i naroda, našeg naroda, tamo gde nema crkve, gde se narod udalji od crkve on odumire, prestaje da postoji – rekao je on, dodavši da „crkva sve poziva i vapi raširenih ruku da dođu u zagrljaj“.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Kako je poručio, „molim vas braćo i sestre, budimo jedinstveni i složni, budimo jedno, u isto vreme gradimo mir i odnose sa svima“.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Moleban u Hramu Svetog Save

Svesrpski sabor počeo je molebnom za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u 9.30 u Hramu Svetog Save, gde se nalazi patrijarh SPC Porfirije sa crkvenim velikodostojnicima.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Prisustvuju mu čelnici Srbije i RS.

Zatvaranje ulica za saobraćaj u Beogradu

Zbog manifestacija u okviru Svesrpskog sabora biće zatvorene i pojedine ulice za saobraćaj.

Takođe, pojedine linije gradskog prevoza biće zatvorene za saobraćaj.

Sednica u podne

U podne će biti održana zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, a u 13 sati razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Republike Srbije i Republike Srpske.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Centralno obeležavanje manifestacije Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska počeće u 17 časova na Trgu republike. Planirano je da se danas na Svesrpskom saboru okupi veliki broj folklornih ansambala Srbije i Republike Srpske, a oko 2.500 igrača iz 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

Poseta Narodnom muzeju

Nakon centralne manifestacije, predsednici Republike Srbije i Republike Srpske sa resornim ministrima obići će Narodni muzej.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obići će manifestaciju „Beogradski dani porodice“.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Narodni muzej

Veliki vatromet biće priređen od 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Programi i u drugim gradovima

Osim u Beogradu, programi su planirani širom Srbije, a kako su ranije rekli zvaničnici Srbije i Republike Srpske, ova manifestacija biće prilika da se potvrdi jedinstvo, ojača povezanost i unapredi očuvanje kulture sećanja.

Ministri iz Vlade Srbije danas će ugostiti kolege iz Republike Srpske sa kojima će kroz različite aktivnosti i potpisivanjem sporazuma, unaprediti saradnju.

Vučić: Važni zadaci

O značaju održavanja Svesrpskog sabora govorio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je reč o velikoj manifestaciji zbog koje će iz Republike Srpske u Beograd doći najmanje 6.000 do 7.000 ljudi.

On je rekao i da će delegacije Srbije i Republike Srpske imati važne zadatke u sferi kulture koji se odnose na izgradnju Muzeja žrtava Jasenovca u Donjoj Gradini i Beogradu.

Predstavljanje deklaracije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija, a koju će posle usvojiti skupštine Srbije i Republike Srpske.

– U toj deklaraciji iznećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku tog sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sednice – rekao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Milorad Dodik

Brnabić: Istorijski sabor

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je zadužena za parlamentarnu saradnju Srbije i Republike Srpske na Svesrpskom saboru, ocenjujući da je reč o istorijskom saboru i istorijskom danu.

Brnabić je rekla da će najvažniji projekti biti Memorijalni centar u Novoj Gradini i Memorijalni centar u Beogradu, izgradnja puteva i infrastrukture, ulaganje u obrazovanje i kulturu.



Izvor

Related posts

Napadači su pretukli Dejana Radića iz Starog Gracka na KiM i oteli mu 2.000 evra

Vojni rok se vraća, Vlada otpočela pripremne radnje

Dragan Milić najavio formiranje pokreta: Dvoje odbornika napustilo njegovu grupu građana u Skupštini grada Niša