(Uživo) Usvojena Rezolucija o Srebrenici: Vučić se obratio iz Njujorka


Sednica je počela i 16 sati po srednjoevropskom vremenu, a u Njujorku je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Blic preporučuje


SVE O REZOLUCIJI O SREBRENICI Šta piše u konačnom nacrtu teksta, zbog čega je Srbija protiv, kako se glasa u četvrtak i ko će dići ruku?

Rezolucijom o Srebrenici, čiji su predlagači Nemačka i Ruanda, između ostalog je predviđeno da se „11. jul obeležava kao međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici“.

Vučić se obratio iz Njujorka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio građanima Srbije nakon glasanja u Njujorku.

– Ponosan sam na Srbiju. Ako pogledajte taj raspored u broju stanovnika, više od dve trećine stanovnika na zemljaskoj kugli je bilo na našoj strani. Hoću da se zahvalim i Kini i Rusiji, ali i UAE koji su bili napadani. Nikada vas Srbija neće zaboraviti. Hvala i mađarskoj braći, oni su jedini u okolini bili protiv – kazao je Vučić i zahvalio se pojedinačno svim zemljama koje nisu glasale za Rezoluciju o Srebrenici.

Podrška za Srbiju u Kosovskoj Mitrovici

Podrška Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi na Generalnoj skupštini UN stiže i iz Kosovske Mitrovice gde su kolone vozila izašle na ulicu sa srpskim trobojkama.

Povorke automobila sa srpskim zastavama

Na ulicama Beograda primećena povorka od nekoliko desetina automobila sa srpskom zastavom u znak podrške Srbiji i negodovanje zbog usvajanja Rezolucije. Zbog toga se stvaraju gužve u centru grada.

Prva reakcija Vučića nakon glasanja u UN

Nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Ponosan na svoju Srbiju! – napisao je Vučić na Instagramu.

Ministri u vladi Srbije ogrnuti zastavama

Ministri u Vladi Srbije danas su zajedno pratili zasedanje Generalne skupštine UN, gde je izglasana Rezolucija o Srebrenici.

Foto: Screenshot / screenshot

Premijer i ministri zajedno pratili glasanje u GS UN

Ceo kabinet bio je ogrnut zastavama Srbije.

Predstavnik Rusije: Politička rezolucija

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je nakon glasanja da je doneta politička rezolucija sa ciljem da se demonizuje jedan narod.

– Ali, veći broj članica UN nije je podržao – rekao je on na sednici, dodavši da je „donošenje rezolucije Pirova pobeda za njene sponzore“.

Vučić se ogrnuo zastavom Srbije

Predsednik Srbije će se još jednom obratiti u UN nakon glasanja.

Foto: RTS / screenshot

.

On se, inače u sali, ogrnuo zastavom Srbije u sali i uprkos protivljenju predsednika skupštine i zahteva obezbeđenja da je skine. Kako prenosi Tanjug, on im je poručio: „niko na svetu mi neće uzeti moju zastavu“.

Foto: ANGELA WEISS/ AFP / Profimedia

.

Usvojena rezolucija o Srebrenici

Za rezoluciju o Srebrenici glasale 84 države, protiv je 19, a uzdržanih je bilo 68.

Foto: ANGELA WEISS/ AFP / Profimedia

.

Brnabić: „Ponosni na Vučića“

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je da je ponosna na predsednika Aleksandra Vučića i ocenila da će njegov govor na sednici Generalne skupštine UN ostati upisan u istoriji.

– Ponosni smo na Aleksandra Vučića! Hvala što ne daš da nam gaze Srbe i Srbiju – objavila je Brnabić na nalogu X.

Navela je i citat iz govora predsednika koji je na sednici Generalne skupštine UN o Srebrenici rekao: „Ne branimo sebe, branimo svet i principe međunarodnog prava“.

Kina protiv rezolucije o Srebrenici, ovako će glasati ostali

Narodna Republika Kina će glasati protiv Rezolucije o Srebrenici, rečeno je danas u Ujedinjenim nacijama.

Ovo su zemlje koje neće glasati i koje će biti uzdržane prilikom glasanja.

Obraćanje Vučića

Na početku govora Vučić je rekao da „govoriti posle Nemačke nije lako iz nekoliko razloga“.

Foto: Tanjug

.

– Bez obzira šta uradite, optužiće vas za poricanje zločina koji se zaista desio. Optužiće vas da potcenjujete i minimizirate i usuđujete se da dignete glas – rekao je on na početku obraćanja – rekao je on.

On je istakao da je ovo visoko politizovana Rezolucija.

– Na kraju želeo sam da vam dam jedan poklon, gospodine predsedniče. Znam da ne smem da raširim svoju zastavu – zastavu hrabrih. Doneću je vama jer mi pripadamo jednom hrabrom narodu koji je uvek umeo da se brani – rekao je Vučić u UN.

„Cenim doprinos Crne Gore“

Stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Lendertse predstavila je nacrt rezolucije o Srebrenici.

– Ova rezolucija ima jaku grupu podrške raznih zemala uključujući i zemlje Zapadnog Balkana. Prizananje važnosti regionalnog učešća grupa je pokazano da se odluči da se uvrste i amandmani u tekst, iako je rezolucija već bila sačinjena. Crna Gora je tražila da se podvuče da je krivična odogovornost za genocid individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini. Sigurni smo da će to pomoći da se spreče pogrešna tumačenja i cenim odoprinos Crne Gore – rekla je nemačka predstavnica.

Tri zemlje povukle kosponzorstvo

Kako prenosi Tanjug, Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi povukli su kosponzorstvo rezolucije o Srebrenici.

Sednica počela minutom ćutanja

Sednica UN počela je minutom ćutanja za stradalog iranskog predsednika Ebrahima Raisija.

Vučić sa delegacijom u sali UN

Predsednik Srbije nalazi se u sali Generalne skupštine UN gde svakog trenutka treba da počne rasprava o rezoluciji.

Foto: Julija Bakić / Tanjug

.

Nakon Nemačke i Vučića, govoriće Kina, Namibija, Azerbejdžan, Tajland, Iran, Rusija, Brazil, Vijetnam, Gana, Panama, Peru, Grčka, Crna Gora, Kongo i Sijera Leone.

Pokušaj oduzimanja srpske zastave?

Foto: Julija Bakić / Tanjug

.

Srpske žrtve iz Bosne i Hercegovine unele su u salu Ujedinjenih nacija (UN), ali je obezbeđenje UN-a pokušalo da je oduzme.

Mali: „Nismo genocidan narod“

Ministar finansija Srbije Siniša Mali oglasio se pred početak Generalne Skupštine UN.

– Srbija je u svojoj istoriji imala i previše teških trenutaka. Danas, sa kolegama iz Ministarstva finansija, pratimo još jedan takav i podržavamo našeg predsednika Aleksandra Vučića u dostojanstvenoj odbrani ugleda Srbije! – naveo je Mali na Instagramu, dodavši da „nismo genocidan narod, to zna i svet, a politika žmuri pred tom činjenicom“.

Starović: Nerasčišćene račune naplaćuju preko naših leđa

Ministar Nemanja Starović rekao je uoči sednice UN „da se pokušava da se neki nerasčišćeni računi naplate preko naših leđa“. Kako je rekao za RTS, „pokušavaju retroaktivno da opravdaju ono što su radili devedestih godina, da opravdaju akciju „Oluja“ pa i bombardovanje 1999. godine“.

Dodao je da je sigurno da stvari ne stoje dobro po nas, počevši od procedura jer nije potrebna apsolutna većina da bi se usvojila ova rezolucija o Srebrenici, dodavši da bi moglo da se dogodi da od 190 država, 187 bude uzdržano i da rezolucija bude usvojena.

Srbi na balkonu sale u UN

Jedan broj Srba nalazi se u sali Generalne skupštine UN gde su raširili srpsku zastavu.

Foto: Julija Bakić / Tanjug

.

Kako „Blic“ saznaje, Vučić će govoriti odmah nakon predstavnika Nemačke, a pre glasanja.

Đurić: Za Srbiju i tužan i dan ponosa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić kaže da će danas za Srbiju biti težak i tužan dan zato što će rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN sakupiti prostu većinu glasova onih zemalja koje glasaju, „iako većina čovečanstva, pa ni većina država sveta za rezoluciju verovatno neće glasati“.

– Istovremeno, danas će za Srbiju biti i veliki dan ponosa, zato što ćemo danas pokazati da jesmo država, država koja hoće i ima snage da brani sebe, država koja hoće da se pita o sopstvenim interesima i da nezavisno i slobodno donosi svoje odluke – napisao je Đurić na mreži Iks.

Selaković: Pritisci traju dugo

Nikola Selaković, ministar kulture, rekao je da je „država Srbija i čitav srpski narod izložen ogromnim pritiscima“, dodavši da „svi ti pritisci traju jako dugo i nisu od juče“.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

Nikola Selaković

– Vi vidite šta se na državu Srbiju sručilo poslednjih meseci i nedelja, naš narod na Kosovu i Metohiji svedoči godinama. Danas postoji pretnja da nas proglase genocidnim narodom, ko to radi? – upitao je Selaković, dodavši da „čitava ova situacija ima mnogo dublji, skriveni cilj“.

Predlagači i sponzori

Rezoluciju o Srebrenici predložile su Nemačka i Ruanda, a sponzorisale su je još 34 države, među kojima su zemlje Kvinte i sve zemlje bivše Jugoslavije osim Srbije i Crne Gore.

Uz predlagače Nemačku i Ruandu, sponzori su: Albanija, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Severna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu.

Plenković: Naš stav je jasan

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će predložena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN biti usvojena, i da je stav zvaničnog Zagreba s tim u vezi jasan.

– Rezolucija će proći, o tome nema govora, naš stav je jasan – rekao je Plenković, prenosi hrvatski portal „Dnevnik“.

Foto: Edvard Šušak / HINA / Tanjug

Andrej Plenković

Hrvatska je, inače, kosponzor predložene rezolucije o kojoj će Generalna skupština UN raspravljati danas.

Ko glasa u ime Crne Gore

Kako prenosi podgorička „Borba“, savetnik Misije Crne Gore u Ujedinjenim nacijama Damir Šabanović biće osoba koja će danas u ime zvanične Podgorice u UN glasati o rezoluciji o Srebrenici.

To su, kako piše portal, najavili crnogorski premijer Milojko Spajić i ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović.

Vučić iz Njujorka: Ovo je zastava časti

Uoči glasanja Vučić se oglasio na svom Instagramu, gde je podelio zastavu Srbije.

– Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode! Upravo sam je poneo sa sobom u zgradu #UN. Braniću je i čuvati. I ponosiću se njom. Mi nismo genocidan narod! Živela Srbija! – napisao je on.

Razgovor sa predsednikom Angole

Predsednik Srbije razgovarao je telefonom sa predsednikom Angole Žoaom Lorensom i detaljno ga informisao o svim činjenicama, pritiscima i posledicama vezanim za današnje glasanje o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

– Istakao sam da će se Srbija, u odbrani svoje slobode i obraza, boriti do poslednjeg trenutka, da ni ovoga puta nećemo ustuknuti pred većom i jačom silom, jer snagu nalazimo u svetinji koju branimo, pravdi i istini, kao i u podršci prijatelja – piše u objavi na Instagramu.

Šapić: Da pokažemo jedinstvo

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić naveo je da je „momenat da pokažemo jedinstvo, strpljenje i maksimalan razum ne samo u našoj zemlji već i u čitavom regionu, i da probamo da izvučemo nešto dobro“.

Foto: Grad Beograd

Aleksandar Šapić

– Kada god smo imali probleme, kada smo ulazili u ratove, a bili jedinstveni, skoro nikad nismo pretrpeli poraz – rekao je on.

Zvone zvona na srpskim crkvama

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvonila su danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, za „spasenje srpske države i naroda“.

Patrijarh Porfirije pozivao je vernike na molitvu za pravdu i mir.

Brnabić: „Ovo čemu svedočimo je farsa“

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je da je predlog rezolucije o Srebrenici o kojoj se danas glasa na sednici Generalne Skupštine UN – farsa.

Foto: Vladimir Živojinović / Ringier

Ana Brnabić

Efrajm Zurof upotrebio je reč farsa. Ovo čemu svedočimo jeste farsa – rekla je Brnabić za TV Pink.

Šta piše u Rezoluciji o Srebrenici?

Konačan nacrt Rezolucije zvanično nije još objavljen, ali pojedini mediji, poput „Glasa Amerike“, tvrde da su imali uvid u taj dokument pa su objavili njegov sadržaj:

  • predviđa se da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obeležavao svake godine.
  • bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.
  • naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i
  • poziva se na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici
  • pozivaju se sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, međunarodnom običajnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz poštovanje odluka Međunarodnog suda pravde.
  • od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zahteva se da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, kako bi počela priprema za 30. godišnjicu obeležavanja 2025.
  • traži se od generalnog sekretara da uputi rezoluciju svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva, navodi se u nacrtu rezolucije.

Foto: Abaca Press / Profimedia / Ringier

.

Zastave i bilbordi u RS

U najvećem gradu Republike Srpske na institucijama i stambenim objektima zavijorile su se srpske trobojke.

Građani i predstavnici institucija time iskazuju protivljenje povodom razmatranja i eventualnog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Vučić: „Sve će se videti“

Uoči glasanja o rezoluciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se „sutra znati ko se uplašio, a ko je na strani pravde“.

– Sutra je 23. maj, nije Vidovdan, ali je za nas kao narod kao Vidovdan. Znaće se ko se nije uplašio, ko je ostao na strani pravde. Ko će reći da je to radio zbog istine, o strašnim zločinima u Srebrenici, samo ništa više… Pritom će da nas obmanjuju – rekao je sinoć Vučić.

Ko će kako da glasa?

Da bi rezolucija o Srebrenici bila izglasana potrebna je prosta većina glasova.

Mediji iz BiH tvrde da je broj takozvanih sponzora ove rezolucije porastao sa 28 na 38, a analitičari ocenjuju da bi svaki broj ispod 90 glasova bio uspeh Srbije.

Svedočenja srpskih žrtava u UN

U Ujedinjenim nacijama juče je održan panel „Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koji se čuju“, na kojem su govorili Srbi koji su doživeli ili su bili svedoci zločina u prethodnim decenijama.

Poruka Nemačke

Na panelu je govorio i Vučić, koji je poručio da su nam „Nemci poručili da se suočimo sa rezolucijom onako kako nam je budu dali“, kao i da je stalni predstavnik Srbije pri UN želeo da razgovara sa njima o tekstu.

– A znate li kakav odgovor je dobio? Citiram, „suočićete se sa rezolucijom na način na koji vam je mi budemo dali“. Znam, mi smo previše mali, ali verujemo da će evropske vrednosti i demokratske vrednosti uvek značiti da bi svi trebalo da budemo uključeni u proces donošenja tako važnih rezolucija – kazao je on sinoć.





Izvor

Related posts

Analitičari za Jutro na Blicu o prvoj tranši pomoći za Srbiju

Vučević na obeležavanju Dana Matematičke gimnazije (VIDEO)

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike