Varhelji: Cilj međuvladina konferencija sa Srbijom u narednih mesec dana


Vesti

Politika

Varhelji: Cilj međuvladina konferencija sa Srbijom u narednih mesec dana

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji izjavio je danas, govoreći o značaju proširenja EU, da je cilj da se u narednih mesec dana održi međuvladina konferencija sa Srbijom i pozvao Beograd i Prištinu da napreduju u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Beograd i Priština moraju da napreduju u dijalogu koji predvodi EU kako bi napredovali na svojim putevima ka EU. Potreban je konstruktivan pristup, a jednostrane akcije koje podižu tenzije moraju da se izbegavaju – rekao je Varhelji na međuparlamentarnoj konferenciji za Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku (ZSBP) i Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku (ZBOP) u Budimpešti.

Blic preporučuje


Politiko: Valdis Dombrovskis mogući novi evropski komesar za proširenje


„CILJ OTVARANJE NAREDNIH KLASTERA“ Varhelji: Srbija posvećena putu ka EU i nastavku reformi

On je dodao da EU mora da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom i otvori Klaster 3, koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast.

Sa Srbijom i Albanijom, možda i Severnom Makedonijom, naš cilj je da u narednih mesec dana održimo međuvladine konferencije – poručio je Varhelji.

Poručio je da će proširenje ostati na vrhu političke agende jer, kako je naveo, evropski projekat neće biti gotov „bez pridruživanja naših balkanskih prijatelja i prijatelja sa istoka“. Istovremeno je naveo da je pristupanje EU proces zasnovan na zaslugama i da će to i ostati, kao i da je zasnovan na kriterijumima iz Kopenhagena.

„Kandidati da pokažu punu posvećenost“

Jasno je da pristupanje EU zavisi od napretka koje svaka zemlja napravi, počevši od reformi u osnovama, a to je princip koji je od najveće važnosti za naše zemlje članice. Kandidati i potencijalni kandidati stoga moraju pokazati svoju punu posvećenost u realizaciji reformi i odgovarajućih ciljeva EU – rekao je Varhelji.

On je dodao da EU mora da osigura da politika proširenja, kako je dogovoreno u revidiranoj metodologiji proširenja, ostaje kredibilna, predvidljiva, dinamična i podložna još snažnijem političkom upravljanju. Varhelji je naglasio da je EU spremna da dočeka nove države članice u narednim godinama.

– Zemlje kandidati su dobili mnoga neophodna sredstva i podršku da postanu članice EU. Stoga sam uveren da će sledeća Komisija morati da bude Komisija proširenja, koja će utrti put za sledeći talas proširenja na kraju njenog mandata – poručio je Varhelji.



Izvor

Related posts

Skandalozno uvlačenje Zdravka Ponoša čim je video malo “sveta” (FOTO)

VUČIĆ CELE SLEDEĆE NEDELJE U NJUJORKU: Obraćanje na Generalnoj skupštini UN u utorak

Srbija je pokazala kakvu moć ima, a idioti u Sarajevu se pitaju zašto se neko naoružava (VIDEO)