Home Politika Važno da proširimo površine za pošumljavanje, cilj dve hiljade hektara (FOTO)

Važno da proširimo površine za pošumljavanje, cilj dve hiljade hektara (FOTO)

by euronet063


PREMIJER Miloš Vučević posetio je javno preduzeće „Srbijašume“ na njihov 33. jubilej i tom prilikom se zahvalio svim generacijama radnika za sve ono što su činili za zeleniju, zdraviju Srbiju.

ЗАШТИТА ПРИРОДЕ ЈЕ ВИД ПАТРИОТИЗМА Премијер Вучевић: Важно да проширимо површине за пошумљавање, циљ две хиљаде хектара (ФОТО)

FOTO: Novosti

-Mislim da su ostavili dubok trag u smislu očuvanja prirodnih resursa Srbije i to je nešto što obavezuje današnje zaposlene generacije. Simbolički su danas zasađene 33 sadnice na Košutnjaku, ali mnogo važnije je da Srbijašume prošire se svoje kapacitete, govorim i logističke, materijalne i ljudske, da mogu da ispune ono što su dogovorili sa Vladom i predsednikom Srbije, a to je da godišnje novi zasadi pređu plan od 2.000 hektara koji su pošumljeni, da probamo da idemo do 4.000 hektara. Imamo velike probleme, u zavisnosti o kojem delu Srbije pričamo, imamo dva preduzeća, u Vojvodini imamo Vojvodinašume, tu je još nešto teža situacija. Godinama i decenijama smo sekli i nismo poštovali sve ono što je struka davno predvidela, da među njivama i atarima moraju da postoje određeni zasadi, da to nije neko slučajno uradio. 

Premijer je istakao i da je preduzeću potrebna pomoć Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu, da se zna koje se sednice gde sade, da postoji spoj ekologije i ekonomije.

-Verujem da ćemo se svi bolje odnositi prema prirodi, da će svako od nas kroz svoj primer pokazati da poštujemo prirodu. I to je vid patriotizma, kada čuvate svoje šume, parkove, zelene površine, a istovremeno razvijate svoje ekonomije. Ono što moramo biti pripremljeni, u ne tako dalekoj budućnosti, stići će nova pravila u u drvoprerađivačkoj industriji i tražiće se sertifikati kakva se drva koriste u proizvodnji. To je nešto što ljudi koji se bave ovom granom moraju da razumeju i neće moći da to rešavaju bez Srbijašume. Nećete moći da prodajete nameštaj u Austriji ili Nemačkoj, u EU, a da ne dokažete koje ste drvo koristili u proizvodnji. Neće moći da se nabavlja na crno, moraće sve da bude preciznije i disciplinovanije. Veliki posao je pred nama i pred državom i onima koji se bave tom granom privrede.

(Dnevnik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like