VAŽNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: Nećemo da nasedamo na provokacije


PREDSEDNIK Aleksandar Vučić obratio se javnosti.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

– Moći ćete koliko danas-sutra da pratite radove, da u svakom trenutku pratite kako rade. Što se finansija tiče, stojimo dobro. Što se struje tiče, zimski rekordi potrošnje se obaraju, ne samo mi već ceo region, Evropa. Mi verujemo da ćemo otvaranjem Bloka 3, izlaskom iz remonta HE Bajine Bašte uspeti da rešimo to. Uskoro krećemo u dodatne akcije oko nabavke lekova, mi ćemo morati da obezbedimo svoju zemlju.

– Želim da kažem da smo kupili pet tona zlata, time su nam rezerve na apsolutno najvišem nivo, 27,6 milijardi su nam devizne rezereve, nikad veće. Dinarska štednja 17,9 milijardi bila 2012. Danas je devet puta veća.

– U subotu i nedelju biću u dvodnevnoj poseti Egiptu. Ono što je za naše građane posebno važno, to je ugovor o slobodnoj trgovini. Imaću razgovor sa predsednikom Sisijem. Posao države je da našim privrednicima omogućimo lakši pristup. Posle Egipta imaćemo odlazak u London, gde će biti svi evropski lideri 17. i 18. Već 19. očekujemo važnu posetu.

Foto: Novosti

– Jasno je da se Srbija suočava sa političkim izazovima za koje nije ni stvorila, niti je odgovorna. Sukob u Ukrajini mnogi su u okruženju pokušali da iskoriste za napad na Srbiju. Mi smo pre 24 sata imali priliku da pratimo događaje u Srebrenici. I umesto da to bude prilika za reči pomirenja, Srbija, njeni građani i srpski narod bili su izloženi pogradama, neistinama, direktnim pretnjama. U toku dve i po godine mogli ste da čujete bezbroj puta da se Srbija naoružava, sprema sa ratne sukobe. Moralo je za sve to vreme da se desi moralno sakaćenje Srbije. To moralno sakaćenje oni u okruženju, videćete da se oni uvek pozivaju na međunarodnu podršku, tog dela međunar. zajednice koji je dominantan. Na koji se to način radi – od revizionizma, zaboraviti Jasenovac, Jadovno… Po dva ruski agenti, to je važno da se pokaže. Takođe, lažno optuživanje Srbije da želi rat. Tu je naravno i nedostatak demokratije, diktatura…Ne bi li se tražilo od zapada a priori podrška protiv Srbije. Za to da bi se ostvarilo potrebno je ekonomsko slabljenje Srbije. Kao se ono postiče – usporavanje evropskih integracija Srbije i naravno minijature o kojima sam govorio, poput jadarita…Za sve ovo potrebna je političko-medijska agresija. Mediji – evropski, svetski, regionalni i srpski. Kod nas možete da čujete da sam ubica, diktator. Pogledajte kako funkcionišu glavni mediji u Sarajevu, podgorici, Zagrebu, Prištini. Šta god dobro da uradite, to mora da se prikrije. Pogledajte, RS donela odluku da odloži sednicu o razdruživanju. Jeste primetili da to nigde nije vest? Sve ima za cilj – priželjkivanje sukoba i intervencija Nato. pošto je Srbija i dalje isuviše mala, važno je da isprovociraju, da Nato interveniše. Ono juče se nedvosmisleni pozivi na sukobe. Srbija je dobra samo kada njihove želje ispunjava.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

O rezoluciji

– U međuvremenu smo shvatili da kada neko donese rezoluciju o jasenovcu, da to nisu civilizacijske vrednosti, već udar na Evropu. Kažete „velikodržavna politika režima u Beogradu“. Na čemu se zasniva ta politika? Uvek smo podržavali suverenitet i teritorijalni integritet BiH, poštovali Dejton. Smeta vam znam šta. Zato što želite da srušite Dejton i uništite RS. Šta je to što mislite da implementirate? Nestanak Srbije, nestanak RS. Mi Srbi smo dovoljno mudri i znamo šta nam je činiti. Onda govorite o sličnostima događaja 1992. i danas. kažu „Vučićeva velikosrpska deklaracija“, fini ljudi su Nataša Kandić, Čanak, a Vučić je zlikovac. Ja 12 godina slušam kako sam držao snajper. Kad im kažem, pokažite mi to, koga briga, nastavljaju da lažu. oni bi da nam kažu, mi smo mnogo jači…Ja neću da pričam na takav način i da govorim koliko se omer snaga promenio. Ja vam otvoreno kažem, mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. Sve od sebe ćemo da damo da to izbegnemo. Nada se da im neće pasti na pamet da ukidaju RS. Neću da pričam koliko je naša namenska industrija jaka, odnos 4 prema 1. Nema te drugu temu, što se ne bavite izgradnjom puteva. Šta ste izgradili? E pošto nemamo to, imamo Vučića i Srebrenicu.

– Ja sam bio u Srebrenici, izrazio saučešće majkama i jedva preživeo, onaj ko je bio tamo, zna kako je bilo. Imam pitanje za međunarodnu zajednicu, pošto je bilo obeležavanje događaja u Bratuncu, što niste tamo išli da položite cvet ili ipak ljudski životi ne vrede jednako?

Predsednik je podsetio na jezive zločine Nasera Orića i upitao kako za ovo niko nije odgovoran. On je pročitao svedočenja muslimanskih boraca.

– Još imamo živih svedoka, presuđena stvar, kao kod Gotovine, niko nije kriv. Mnogo teške priče. Šta ćemo sa ovim? Mi ćemo da čuvamo mir po svaku cenu, a hoću li da popustim pod pritiscima, neću. Ne mogu velike sile da menjaju istinu, da jedan narod isključivo optužuju za događaje u bivšoj Jugoslaviji – kazao je Vučić i dodao da je pripemljena detaljna analiza o svemu.

– Sa kolikom pažnjom i posvećenostu su želeli da sruše Dejtonski sporazum kako bi srušili Republiku Srpku. Srećan sam što sam mogao da budem na strani mnogostradalnog srpskog naroda, ali i stradalnog bošnjačkog naroda. Niko ne sme da pomisli, dirne bilo koga zato što je Bošnjak u ovoj zemlji.

– Vidite da je reč o brutalnoj kampanji, da ovo nema veze ni sa čim. Nemojte da vam pričam da kažu da nije ni bilo napada, da je to Vučić organizovao. Nema kraja lažima. Valjda ćemo dočekati da se ovaj sukob u Ukrajini okonča, možda će nam se neko izviniti. Ponosan na Srbiju, njenu pristojnost, odvažnost, poštovanju međunarodno-pravnih normi. Samo hoću da kažem da ni Bog silu ne voli. Sačuvaćemo Srbiju i brže je razvijati – poručio je predsednik.

Foto: Novosti

O Muniri Subašić

– Ja sam i gospođi Subašić i svima koji su pretrpeli gubitke, izrazio saučešće, oružio ruku. Ne znam zašto je morala da pominje moju decu. O tome da će Alah da me kazni, moliću se Bogu da se ta vrsta fatve ne odnosi na moju decu, za mene nije važno. Jeste videli da je došlo do preokreta? Prvo se pominju moja deca, a posle kaže „deci sve najbolje“. To da li će mene Alah da kazni ili Bog, na Bogu je, ne na Muniri Subašić.

– Juče je Zaracin rekao nemam ništa ni protiv Srba ni protiv Srbije, ali se u Srebrenici dogodio genocid. Kako si došao do toga? Kako si se setio da to ima veze sa Srbijom, kada si nam ranije govorio da to nema veze sa kolektivnom krivicom. Inteligentan je on, mogao je sam da smisli. Samo da dobro vidite da su od početka znali na šta su mislili.

Foto: Novosti

O napadu u Srebrenici

– Pitajte Filipa Vujanovića, pitajte Bila Klintona, pitajte kako im je bilo, gledali su sa 100 metara udaljenosti. Davutoglu me je tri puta pozivao da dođem u Srebrenicu, kaže to je važno zbog mira. Ja došao, vidim odjednom on beži od mene, svi se sklanjaju. Svi koji su me pozivali, samo se izgubiše. Očigledno da su razne službe sve znale. Valjda tako u civilizovanim državama se odnosite prema stranim zvaničnicima.

O izjavama Džefri Saksa

– Rekao je dve važne stvari, a to je da je protivno Povelji UN napadnuta Srbija, da se išlo na razbijanje Srbije. To je bila suština. Da li je jedan deo te priče da se postavi baza, ne znam, suština je razbijanje Srbije. Mi tu nemamo drugog saveznika, osim istine, prava i pravde. Za nas je važno da ne širimo mržnju ni prema kome, hoću da govorim o miru, napretku… Da vidite kako ćemo pokušavati da se borimo sa velikim problemom, a to je prirodni priraštaj. U junu je inflacija na 3,8 posto, još nismo zadovoljni. Moramo da je spustimo ispod 3 posto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija