Više od 100 porodica dobilo zahtev da napuste stanove na severu Kosova


Vesti

Politika

Više od 100 porodica dobilo zahtev da napuste stanove na severu Kosova

Više od 100 porodica, koje su vlasnici stanova u Severnoj Mitrovici, dobile su od Kosovske agencije za verifikaciju i upoređivanje imovine zahtev da napuste svoje domove, da bi, kako se navodi, bili vraćeni pravim vlasnicima. Srbi sa severa poručuju da ne planiraju da se isele jer su vlasnici nekretnina, a u priču se uključio i ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog.

Foto: Nenad Božović / Ringier

.

Na težak položaj porodica ukazao je i Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa za EU, poglavlja koje se bavi Kosovom.

Blic preporučuje

– Agencija za verifikaciju i upoređivanje imovine je donela odluku o vraćanju otkupljenih stanova (bez obzira ko je vlasnik tih stanova, jer su se svojinski odnosi tokom godina menjali) prvobitnim nosiocima stanarskog prava (koji u zakonskom smislu nisu bili vlasnici). Ova odluka je kontroverzna po mnogo čemu, a mislim da ima elemente diskriminacije. Nije mi poznato da se Agencija bavila istim problemom u drugim delovima Kosova. Koliko je Albanaca iz Prištine izbačeno iz stanova koje su otkupili od Srba, a koji su takođe bili predmet otkupa? – ukazao je Mijačić.

„U pitanju je politički a ne pravni proces“

Upozorio je da je Agencija je pokazala malu zainteresovanost za rešavanje preko 40.000 slučajeva uzurpacije imovine Srba sa Kosova kroz otimanje zemlje ili putem lažnih ugovora.

Indikativno je delovanje Agencije baš na severu Kosova, što ukazuje na još jedan pritisak na Srbe da se isele odatle. Mali rokovi za iseljenje, nedostatak pravnog leka i potpuna nefleksibilnost u iznalaženju rešenja takođe ukazuju da je u pitanju politički a ne pravni proces – istakao je Mijačić.

Pročitajte još

„STAN SMO OTKUPILI, A SADA MORAMO DA IZAĐEMO IZ NJEGA“ Muke porodica sa severa Kosova: Dokumenta imaju, a Priština traži da napuste domove (VIDEO)

Reč je o stanovima koji su bili u društvenoj svojini, uglavnom vlasništvo Trepče, ali i drugih društvenih preduzeća iz vremena SFRJ.

Među njima je porodica Bogosavljević, Stefan i Petkana, koji su za Blic TV rekli da su stan regularno otkupili od rudarsko industrijskog kombinata „Trepča“ u skladu sa zakonom i postali njegovi vlasnici 1994.godine. Naglašavaju da neće izaći iz svog stana.

– Dobila sam obaveštenje da izađem iz ovog stana, ne znam gde ću, živim sa sinom. Ovde je nekada živeo neki čovek, ne poznajem ga, mi smo ušli u prazan stan, koji smo dobili iz „Trepče“, otkupili smo ga, i sada je stiglo obaveštenje da moram da izađem odavde. Ja stvarno ne znam gde ću – ističe Petkana.

„Moj otac je dobio stan od „Trepče“

– Ovaj stan je moj otac dobio od „Trepče“, tamo je bio radnik, imamo rešenje za ovaj stan i ugovor o otkupu stana. Stan neću napustiti zato sto je moj – naglašava Stefan.

Pročitajte još

„MALO SMO OBESHRABRENI“ Ambasador Hil za „Blic“ TV o dijalogu u Briselu i odnosima sa SAD, otkrio i zašto je postavio koš u dvorištu: Nismo ovde da kažemo Srbiji šta treba da radi

Reagovao i ambasador EU u Prištini

U priču se uključio i ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog koji je najavio da će se sastati sa Kosovskom agencijom za poređenje i verifikaciju imovine i pogođenim licima. Suniog je saopštio da će taj sastanak pružiti priliku da se razgovara o pojedinačnim slučajevima i da se identifikuju odgovarajuća rešenja za pogođene građane.

– Iako su ovi predmeti presuđeni konačnim odlukama koje su obavezujuće i pravno sprovodljive, moj tim se angažovao sa Agencijom za poređenje i verifikaciju imovine kako bi osigurao da se svaki slučaj tretira u skladu sa primenljivim evropskim standardima, tako da svi zainteresovani dobiju konkretna stambena rešenja – istakao je Suniog na društvenoj mreži X.

Otkud Srbi u tim stanovima

Mijačić je objasnio da je reč je o stanovima koji su bili u društvenoj svojini, uglavnom vlasništvo „Trepče“, ali i drugih društvenih preduzeća iz vremena SFRJ. U tim stanovima živeli su Albanci do početka 1990tih.

– Pod pritiskom Miloševića i sledbenika njegove politike Albanci su isterani ili napustili ta preduzeća, samim tim su izgubili stanarsko pravo pa bivaju izbačeni iz tih stanova. U njima su se uselili drugi radnici istih tih preduzeća, uglavnom Srbi. Nekoliko godina nakon toga Srbija potpada pod sankcije a Milošević uzima narodu poslednju marku iz džepa kroz program otkupa društvenih stanova. Na taj način su privatizovani sporni stanovi koji su bitni za ovu priču – napisao je Mijačić.

Životni ciklusi su, kako je rekao, doveli do toga da su mnogi od ovih stanova kasnije prodati, neki su promenili više vlasnika tokom poslednjih 30 i više godina.

– Kosovske vlasti ne priznaju odluke koje su donošene od zvaničnih institucija AP KiM i drugih organa Srbije/SRJ između 1989 i 1999, smatraju ih nelegalnim i diskriminatornim. Sa druge strane prisvajaju svu državnu i društvenu imovinu nastalu u tom periodu, ali to je druga priča – rekao je Mijačić.



Izvor

Related posts

ĐILASOVCI PONOVO NAPALI VUČIĆA: Tvrde da je naredio srpskim policajcima na KiM da skinu uniforme, potom je usledio brutalan demant

Vučić sutra u Briselu na radnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje Fon der Lajen

Opozicija u roku od osam dana dva puta promenila stav o iskopavanju! (VIDEO)