Home Politika Visoki zvaničnik NATO-a: Uzavrela politička retorika bi mogla da inspiriše nasilje poput onog u Zvečanu i Banjskoj

Visoki zvaničnik NATO-a: Uzavrela politička retorika bi mogla da inspiriše nasilje poput onog u Zvečanu i Banjskoj

by euronet063


Vesti

Politika

Visoki zvaničnik NATO-a: Uzavrela politička retorika bi mogla da inspiriše nasilje poput onog u Zvečanu i Banjskoj

Admiral Stjuart Manč, komandant združene komande savezničkih snaga u Napulju, predsedavao primopredaji komande na Kosovu

Izrazio zabrinutost da bi politička retorika mogla inspirisati neke nevladine snage da izvrše nasilje, kao što se to dogodilo prošle godine

– Postoji zabrinutost da bi uzavrela politička retorika mogla da inspiriše neke snage kojima ne upravlja vlast (nevladine snage) da izvrše nasilje, kao što se to dogodilo prošle godine u maju i septembru – kazao je komandant združene komande savezničkih snaga u Napulju, admiral Stjuart Manč.

.

Foto: Armend NIMANI / Profimedia

.

Ovaj visoki zvaničnik NATO-a došao je na Kosovo kako bi predsedavao primopredaji komande Enrikeu Baurdaniju od strane sada već bivšeg komandata KFOR-a, Ozkana Ulutaša.

Blic preporučuje

Primopredaja je izvršena tokom jučerašnjeg dana, a Manč se potom sastao sa kosovskom predsednicom i ministrom odbrane.

Bila je to odlična prilika da se razgovara o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i da se usredsredimo na važnost posvećenosti NATO-a da snažno podrži dijalog kojim posreduje EU kao jedini okvir za rešavanje nerešenih političkih pitanja uz poštovanje prava svih zajednica – saopštili su iz NATO-a.

Takođe su podcrtali da stabilnost u regionu na kraju zavisi od toga da li su se sve strane opredelile za diplomatiju.

Ovaj NATO zvaničnik je juče održao i konferenciju za štampu, na kojoj je poručio da glavni most na Ibru u ovom trenutku ne treba otvarati za saobraćaj, te da je reč o političkom pitanju koje bi trebalo da bude predmet dijaloga, a ne o vojnom.

Most je zaista političko pitanje, a ne toliko vojno

Manč je, prema današnjim izveštajima, u međuvremenu imao još jedan susret sa medijima.

Most na Ibru

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Most na Ibru

Manč je preneo slične poruke o mostu kao i prethodnog dana.

Dijalog je uvek dobrodošao, misli o otvaranju, ali bi to trebalo da se dogodi u okviru dijaloga pod okriljem EU između Beograda i Prištine, gde bi i trebalo da se vodi dijalog na političkom nivou. Most je zaista političko pitanje, a ne toliko vojno. Mi ga obezbeđujemo kako bi generalno postojalo bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu“, kazao je.

Uzavrela politička retorika

Manč je ujedno upitan o situaciji na Kosovu i spremnosti NATO-a da reaguje.

Postoje različiti nivoi rezervnih snaga koji mogu da se rasporede u zavisnosti od situacije – poručio je admiral.

On naglašava da NATO blisko i transparentno komunicira sa svim bezbednosnim snagama u regionu.

Mi veoma dobro razumemo okolnosti i radimo svakodnevno da bi razrešili nesuglasice i sprečili rast tenzija – naveo je.

Ipak, kaže da postoji zabrinutost od toga:

Da bi uzavrela politička retorika mogla da inspiriše neke snage kojima ne upravlja vlast (nevladine snage) da izvrše nasilje, kao što se to dogodilo prošle godine u maju i septembru“.

„Mislim da postoji trajni rizik“

Izveštavajući o navodima Manča, Rojters, čiji je novinar takođe prisustvovao ovom sastanku, preneo je da je Američki admiral ujedno kazao:

„Ne bih rekao da definitivno dolazi do sukoba, mislim da postoji trajni rizik“.

A kada je nasilje u pitanju, Manč poručuje da su tu KP, EULEX i onda KFOR da održe mirno i sigurno okruženje.

„Za bezbednost ovde na Kosovu, Kosovska policija je prva odgovorna za bezbednost, zatim sledi EULEX, a potom je KFOR kao treći odgovorni. Sve tri organizacije rade vrlo blisko zajedno kako bi razumele okolnosti i bile spremne“, naveo je.

Patrole na severu KiM

Osvrnuo se ponovo na prošlogodišnja dešavanja ispred opštinske zgrade u Zvečanu, ali i na sukob u Banjskoj.

Događaji koji su se desili u maju i septembru spadaju u kategoriju sprovođenja zakona, tako da je Kosovska policija tu primarno odgovorna“, kazao je.

On je potvrdio da KFOR učestvuje u patrolama sa Kosovskom policijom, ali i da službenici ove misije samostalno patroliraju, „kako bi bili svesni aktivnosti na Severu“.

Podcrtao je, sa druge strane, da postoji bliska i transparentna komunikacija sa oružanim snagama u regionu kako bi, navodi, osigurali da svima budu jasne međusobne namere i sposobnosti“.

Manč se danas ujedno sastao sa kontingentom koji predvode Savezničke reakcione snage na Zapadnom Balkanu – NRDC-ITA. Ujedno je obišao trupe Strateških rezervnih snaga, u čijem je sastavu 1. Britanski kraljevski puk koji učestvuje na vežbi na Kosovu.

(KoSSev)



Izvor

You may also like