Vlast na Starom gradu: Saga se nastavlja, Bastać poručuje da „ima još dana“


Vesti

Politika

Vlast na Starom gradu: Saga se nastavlja, Bastać poručuje da „ima još dana“

Saga o formiranju vlasti u Starom gradu se nastavlja! Marko Bastać, od kojeg zavisi formiranje većine, najavljuje da će odluku o tome da li će sa „Biramo Beograd“ uspostaviti saradnju saopštiti do kraja nedelje i poručuje „ima još dana“. U međuvremenu, rok za konstituisanje Skupštine počeo je da teče pre pet dana, što znači da bi do 14. jula trebalo da se zna kako će izgledati vladajuća većina.

Foto: Milan Ilić, Uroš Arsić / Ringier

.

Kako je za „Blic“ rečeno u Opštini Stari grad, 14. juna je počeo da teče rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine, odnosno, da se izaberu predsednik i imenuje sekretar.

Blic preporučuje

Kada se ta stepenica pređe, dodaje se rok od još 3o dana za kompletno formiranje vlasti u Starom gradu.

– Ukoliko prođe dva meseca, a to se ne desi, onda gradonačelnik Beograda mora da raspiše nove izbore za tu gradsku opštinu u roku od mesec dana od dana kada je istekao rok za konstituisanje – objašnjava za „Blic“ Zoran Alimpić, član Gradske izborne komisije.

Šta kažu najvažniji politički akteri posle izbora?

O tome kakav će se scenario odigrati odlučuje Marko Bastać, koji je sa listom „Čuvari Starog grada“, posle izbora 2. juna dobio 10 mandata i drži ključeve za formiranje vlasti. Njemu je ostatak opozicije dao rok do ponedeljka da se izjasni o saradnji, ali su ostali bez odgovora.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Ostatak opozicije je rezigniran, a Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i nosilac liste „Biramo Stari grad“, juče je rekao je da odsustvo odgovora „jedna vrsta izigravanja volje birača“ ali da „neće učestvovati u daljem odugovlačenju, razvlačenju i razvodnjavanju“.

Zašto bi bilo ko, ko je opoziciono nastrojen, oklevao da postigne jedan ovakav dogovor, da zajedno radimo na ispunjenju ovih ciljeva? Što se nas tiče, mi ćemo uvek biti otvoreni za dogovor za smenu SNS vlasti, ali u daljem odugovlačenju, razvlačenju i razvodnjavanju nećemo učestvovati – poručio je, između ostalog, Lazović.

Bastać: Ima još dana…

Ali, nosilac trećeplasirane liste Bastać za „Blic“ kaže da je još na sastanku ostatku opozicije rekao da neće dobiti odgovor u ponedeljak, i najavio da će informaciju dati do kraja nedelje.

– Dakle, još prošle nedelje sam im na sastanku rekao da je taj rok neusaglašen, oni su ga sami sebi postavili. Ima još dana – kaže Bastać.

Foto: Instagram / screenshot

Marko Bastać

Ukoliko se ne odluči za opoziciju, ostaje mu saradnja sa Srpskom naprednom strankom, a Bastać za „Blic“ kaže da još nije bilo zvaničnih razgovora, već samo preko posrednika.

Na pitanje da li je uslov za saradnju da bude predsednik opštine, diplomatski uzvraća da je „razgovor o funkcijama na poslednjem mestu“.

– Prvo program i kako vidimo Stari grad pa ostalo – kaže Bastać.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Ana Brnabić

SNS iz Starog grada se nije oglašavao o tome, ali je predsednica Skupštine Srbije i beogradskog odbora SNS Ana Brnabić rekla da „pretpostavlja da je bilo razgovora“.

– Mogu da pretpostavim da je bilo (razgovora), bilo bi neozbiljno da nisu pokušali da imaju komunikaciju. Mi kao SNS uvek pokušavamo da imamo komunikaciju sa svima. Neki pristanu, neki ne. Šta će se dalje dešavati, to je na opštinskom odboru – rekla je Brnabić.

Klačar: Neće se lako doći do rešenja

Komentarišući kakav razvoj situacije očekuje, Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, kaže za „Blic“ da nije siguran da će se tako lako doći do rešenja.

– Ne možemo da govorimo da je opozicija favorit, pošto je Bastać otvoren i za jednu i za drugu opciju. Puno je razloga za saradnju sa SNS, u okviru kojih je manjinska vlada opcija – kaže Klačar.

Foto: Dragan Kujundžić / RAS Srbija

Bojan Klačar

On podseća da je Bastać „neko ko je u Starom gradu sarađivao sa SRS“ i imao većinu sa radikalima.

– I ne vidim zašto ne bi i sa SNS, a naročito ako se gleda iz ugla plana i programa koje je predstavljao građanima. U tom programu je dat fokus na projekte koji mogu uspešno da se realizuju jedino u tesnoj saradnji sa Skupštinom grada Beograda, jer opštine imaju vrlo male nadležnosti. Sve to postaje mnogo manje izraženo kada imate saradnju sa gradskom vlašću – podseća Klačar.

Šta ako se ne formira vlast?

Ako se vlast ne formira u zakonskom roku, Skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori.

– To je član 85 Zakona o lokalnoj samoupravi. U međuvremenu se imenuje privremeni organ čiji je sastav srazmeran raspuštenom političkom sastavu skupštine i taj organ vodi opštinu do novog konstituisanja nakon novih eventualnih izbora – rekao je Alimpić.

Rezultati izbora

Posle lokalnih izbora u Starom gradu raspored glasova je sledeći:

  • „Biramo Stari grad“ imaće 23 odbornika
  • Lista oko SNS-a 21
  • „Čuvari Starog grada Marko Bastać“ 10
  • „Narodna lista“ 1
  • „Za zeleni Stari grad Dr Dejan Žujović“ 1

Skupština Gradske opštine Stari grad ima 56 odbornika, a za formiranje vlasti je potrebno 29 odbornika.



Izvor

Related posts

Ministar Gašić na obeležavanju 108. godišnjice od Bitke na Kajmakčalanu (FOTO)

Predsednik Srbije poručuje opoziciji: Pozovite me u Skupštinu, ‘rasturiću vas kao ‘Panta pitu

Narodu u Srbiji mogu da obećam borbu, iskrenu i posvećenu, za naše državne i nacionalne interese (FOTO)