Vučevič na forumu na Bledu: Ulazak u EU strateški je i glavni politički cilj Srbije 20 godina i to ne menjamo


Vesti

Politika

Vučevič na forumu na Bledu: Ulazak u EU strateški je i glavni politički cilj Srbije 20 godina i to ne menjamo

Premijer Miloš Vučević stigao je na 19. Bledski strateški forum gde učestvuje na liderskom panelu, koji je upravo u toku.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Godišnja konferencija Bledskog strateškog foruma, koja se tradicionalno održava na Bledu krajem avgusta ili početkom septembra, okuplja učesnike iz raznih oblasti radi razmene mišljenja i dolaska do ideja za prevazilaženje aktuelnih i budućih izazova.

Blic preporučuje


U FOKUSU GEOPOLITIČKE TEME Vučević sutra učestvuje na Bledskom strateškom forumu: Dolazi i Julija Navaljna

– Ulazak u EU strateški je i glavni politički cilj Srbije 20 godina i to ne menjamo – rekao je premijer Miloš Vučević, koji predstavlja Srbiju na Forumu i Panelu lidera s predsednicima vlada Slovenije, Hrvatske i Albanije, Robertom Golobom, Andrejom Plenkovićem i Edijem Ramom.

Panel je počeo posle zvanične ceremonije otvaranja na kojoj se obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je u svom govoru obznanila veliku i važnu vest a to je da će imenovati stalnog komesara za proširenje.

U uvodnom delu konferencije obratili su se generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Crnu Goru će na Forumu predstavljati potpredsednik Vlade za spoljne i evropske poslove Filip Ivanović, a Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Kosovo šefovi diplomatije – Elmedin Konaković, Timčo Mucunski i Donika Gervala-Švarc.

Nagradu Istaknuti partner Bledskog strateškog foruma za 2024. godinu premijer Golob će uručiti Juliji Navaljnoj, udovici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, predsednici Savetodavnog odbora Fondacije za borbu protiv korupcije.

Među učesnicima Foruma biće i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, šefovi diplomatija Hrvatske i Mađarske, Gordan Grlić Radman i Peter Sijarto, i proslavljeni šahista Gari Kasparov, koosnivač Foruma Slobodna Rusija.



Izvor

Related posts

Nismo mi za trajnu zabranu litijuma! (VIDEO)

Vučić za Politiko: Brisel zna koja strana koči dijalog, ali to neće javno da kaže

Ispovest komšija Dejana Radića iz Starog Gracka koga su pretukli Albanci (FOTO)