Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradale u Jajincima: Mesto sećanja i opomene


Vesti

Politika

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradale u Jajincima: Mesto sećanja i opomene

U Spomen-parku Jajinci obeležen je Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima, a predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da će Vlada učiniti sve da se na dostojanstveniji način čuvaju sećanja na stradalnike ubijene na tom mestu, kao i da će učiniti sve što je potrebno da se čuva i poštuje ovaj spomen-kompleks.

Foto: Instagram / screenshot

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradale u Jajincima

Vučević je na obeležavanju, kao izaslanik predsednika Republike, istakao da su Jajinci mesto sećanja, tuge i bola, kao i mesto opomene i kolektivne savesti svih nas.

Blic preporučuje

On je rekao da je važno da sačuvamo mir i u ovim teškim vremenima.

Čuvamo svim sredstvima mir i pre svega našu svetu slobodu. Ona je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove – naglasio je Vučević.

„Više od dva miliona Srba izgubilo živote“

Naveo je da se 20. vek može nazvati vremenom strašnog suda za pojedine narode i da je od 1912. do 1945. godine više od dva miliona Srba izgubilo živote usled ratnih dejstava i politika okupacionih režima.

Srbi su prvi u Evropi tokom trajanja Prvog svetskog rata na svojoj koži iskusili šta znače koncentracioni logori za civilno stanovništvo. Nezamislivo istrebljivanje i satiranje srpskog stanovništva, kao da je postavilo idejne pretpostavke za zlo koje će uslediti u Drugom svetskog ratu. Drugi svetski rat sručio se na našu otadžbinu, usledila je surova i teška okupacija“, rekao je premijer.

U bombardovanju Beograda ubijeno više od 2.000 ljudi

On je podsetio da je samo u Beogradu u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine ubijeno više od 2.000 ljudi.

„Početak aprilske okupacije sa sobom je doneo i koncept industrijalizovanog genocida, koji je sa sobom ostavio brojne rane, zbog koje i Beograd i cela Srbija danas tuguje i žali. Bivše vojno strelište u blizini Jajinaca izabrano od strane okupacionih nemačkih vlasti kao prostor za pogubljenje, a procene govore da je stradalo više od 80.000 ljudi“, naveo je Vučević.

Podsetio je da su na Jajince masovno dovođeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, kao i članovi i pristalice pokreta otpora, jednog i drugog i naglasio da je zadatak istoričara da istraže živote žrtava i prikupljaju njihove biografije kako bismo jasno i trezveno mogli da shvatimo pravu veličinu gubitka.

– Danas preporođena Srbija okrenuta je prema ovom mestu masovnog stradanja, kao i svim našim stratištima, sa dužnim pijetetom i poštovanjem, bez ikakve politizacije žrtava – istakao je Vučević.

Sutra u Severnoj Makedoniji

Vučević će sutra boraviti u zvaničnoj poseti Skoplju, tokom koje će se sastati sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim.

Posle sastanka Vučevića i Mickoskog predviđen je i sastanak delegacije dve zemlje, a potom i potpisivanje Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Severne Makedonije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučević i Mickoski održaće konferenciju za novinare, a Vučević će se potom obratiti na skupu kojem će prisustvovati predstavnici srpskih udruženja, kulturno-umetničkih društava, političkih partija, kao i srpskih kompanija koje posluju u Severnoj Makedoniji.



Izvor

Related posts

Slovački premijer protiv ulaska Ukrajine u NATO: To vodi ka trećem svetskom ratu

Kad se ekološki aktivisti privode u Eu to je vladavina prava, a u Srbiji je to diktatura (FOTO)

Bivši komandant francuskih specijalnih jedinica u KFOR-u: Plašim se za bezbednost Srba na Kosovu